«Γέφυρα Ασφαλείας»: Τι θα ισχύει από τις 5 Μαΐου - Οι διευκρινίσεις των υφυπουργών

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ακολούθησε η παρουσίαση των πτυχών του σχεδίου, που σχετίζονται με την πρώτη φάση εφαρμογής του, η οποία και θα ξεκινήσει την προσεχή Δευτέρα 4 Μαΐου.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος, έκανε αναλυτική παρουσίαση, ενώ τα μέτρα που αφορούν στους τομείς τους εξειδίκευσαν οι υφυπουργοί Ανάπτυξης, Ν. Παπαθανάσης, Μεταφορών, Γ. Κεφαλογιάννης, Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιος, και Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, καθώς και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, και ο καθηγητής, Σωτ. Τσιόδρας, οι οποίοι θα συνεχίσουν και στην επόμενη φάση την καθημερινή ενημέρωση των πολιτών.

Όπως είπε ο κ. Σκέρτσος θα είναι υποχρεωτική χρήση μάσκας σε μέσα μεταφοράς, ταξί, κλειστούς χώρους και ισχυρή σύσταση για τηλεργασία, όπου αυτό είναι εφικτό, κατά τουλάχιστον 70%.

Επίσης τόνισε ότι οι πολίτες, συνίσταται και θα πρέπει να αποφεύγουν τα ΜΜΜ και να κινούνται με τα ΙΧ και για τον λόγο αυτό, δεν θα ισχύει το παρών διάστημα το μέτρο του και δακτύλιου.

Δείτε εδώ το πλήρες σχέδιο σταδιακής αποκλιμάκωσης, με το όνομα «Γέφυρα Ασφαλείας»

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάσης είπε: «Από τις 4 Μαΐου επανεκκινούμε σε επτά στάδια. Επανεκκινούν κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής και τα ΚΤΕΟ. Επανεκκινούν υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών υποδημάτων, καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐοας.

Επαναλειτουργούν 26.167 επιχειρήσεις από τις περίπου 260.000 που είχαν διακόψει τη λειτουργία τους. Σε ένα κατάστημα με εμβαδόν 130 τετραγωνικών μέτρων επιτρέπονται συνολικά 14 άτομα. Δύο μέτρα μεταξύ ατόμων και υποχρεωτικά μάσκες στα καταστήματα».

Επίσης τόνισε ότι θα υπάρχει απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας.  Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού σε κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής

Απελευθερώνεται το ωράδιο λειτουργίας από 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ τις καθημερινές και από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ το Σάββατο.

Παραμένουν σε ισχύ τα μέτρα για τα σούπερ μάρκετ και τις λαϊκές αγορές. Επίσης παραμένουν οι περιορισμοί στην προμήθεια αντισηπτικών.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνεται η εξειδίκευση επόμενων βημάτων και από πλευράς άλλων υπουργείων που σχετίζονται με τις διάφορες πτυχές του σχεδίου που θα εξελίσσεται σε διαφορετικά στάδια.
Στις 11 Μαΐου επαναλειτουργούν όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου – Επαναλειτουργούν οι σχολές οδηγών, με μάσκες και αποστάσεις ασφαλείας.
Στις 18 Μαΐου ανοίγουν πάρκα, κήποι και καταστήματα ΟΠΑΠ αλλά με περιορισμούς.  Δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις.  

Την 1η Ιουνίου επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα, αλλά όχι τα καταστήματα εστίασης εντός αυτών.  

Επαναλειτουργούν οι καφετέριες και τα εστιατόρια αλλά μόνο όσες έχουν εξωτερικό χώρο και είναι απαραίτητη η ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των τραπεζιών σε καφετέριες και καταστήματα εστίασης.

Στο 5ο στάδιο ανοίγουν τα ξενοδοχεία και οι κινηματογράφοι και στη συνέχεια στα υπόλοιπα δύο στάδια οι αθλητικές εγκαταστάσεις.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιος τόνισε ότι: «Η εξ αποστάσεως εργασία στο Δημόσιο συνεχίζεται – Συνεχίζεται και η εκ περιτροπής εργασία.  Διατηρείται η ειδική άδεια απουσίας για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου. Οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί θα μείνουν κλειστοί. Επίσης τα ΚΑΠΗ και οι Λέσχες Φιλίας θα μείνουν κλειστά».

Ο υφυπουργός Μεταφορών Γ. Κεφαλογιάννης τόνισε: Υποχρεωτική χρήση μάσκας για εργαζόμενους και επιβατικό κοινό στα μέσα μεταφοράς. Ελεγχόμενη είσοδος στους σταθμούς. Πιο συχνά τα δρομολόγια σε μετρό και Ηλεκτρικό.

Σε τρεις ζώνες η προσέλευση των εργαζομένων στο Δημόσιο στην εργασία τους.

Μόνον ο οδηγός και ένας επιβάτης στο ταξί. Αλλαγές στο πλαίσιο χορήγησης των αδειών οδήγησης. Δεν μπαίνουμε στο λεωφορείο και το μετρό, αν έχουμε σύμπτωμα».