Ρέγκλινγκ: Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είναι η χειρότερη επιλογή

Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είναι η χειρότερη μεταξύ όλων των επιλογών, για όλους τους εμπλεκόμενους, δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Οι δηλώσεις του κ. Ρέγκλινγκ στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό Phoenix, όπως σχολιάζει το δημοσίευμα του Dow, σηματοδοτούν μια διάθεση συμβιβασμού, σχετικά με ορισμένες προϋποθέσεις που έχουν συνδεθεί με το υπάρχον πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.

Μια έξοδος από το ευρώ θα ήταν «η πιο ακριβή λύση τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας: «γι’ αυτό προσπαθούμε να αποτρέψουμε ακριβώς αυτό».

Ο ίδιος σχολιάζει πως το γεγονός ότι η νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση «έχει διαφορετικές προτεραιότητες» από την προηγούμενη «είναι κατανοητό και δεν αποτελεί κάτι νέο». «Αυτό το έχουμε δει επίσης, για παράδειγμα, όταν η κυβέρνηση της Ιρλανδίας άλλαξε στο μέσο του προγράμματος διάσωσης. Και εκεί ήταν εφικτό να αλλάξουν επιμέρους μέτρα, αλλά η βασική κατεύθυνση διατηρήθηκε».

Ο επικεφαλής του ESM τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις σε χώρες της Ευρωζώνης, ώστε να ενισχυθεί μεσοπρόθεσμα η ανάπτυξη, και σημείωσε ότι τα μέτρα νομισματικής πολιτικής τη ΕΚΤ μπορούν να λειτουργήσουν υποστηρικτικά και να έχουν αποτέλεσμα ως προς αυτό. «Με τις πρόσφατες αποφάσεις της, η ΕΚΤ έκανε το μέγιστο δυνατό ώστε να ‘αγοράσει’ χρόνο. Τώρα εξαρτάται από τις κυβερνήσεις».