Οι αβεβαιότητες της επόμενης μέρας επηρεάζουν κόμματα και πολιτικές

της Αγγελικής Σπανού

Δεν ξέρουμε αν μετά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων θα αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες. Δεν ξέρουμε επίσης πώς θα συμπεριφερθεί ο κοροναϊός στη διάρκεια του καλοκαιριού και πότε θα έρθει το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Τα κρούσματα σε ιδιωτικές κλινικές και σε προσφυγικές δομές έχουν εντείνει τις ανησυχίες των επιστημόνων για παράπλευρους κινδύνους που επηρεάζουν τη συνολική εικόνα στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Μετά το τέλος ή την ελαστικοποίηση της καραντίνας θα αρχίσει να διαφαίνεται το μέγεθος της οικονομικής κρίσης. Η εφιαλτική πρόβλεψη της επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ για ύφεση 15% στην ευρωζώνη προκαλεί εύλογη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο που είναι αδύνατο να εκτιμήσει την ένταση του πλήγματος που θα δεχθεί ο τουρισμός.

Μόλις επιστρέψουμε στη νέα κανονικότητα, ελεύθεροι επαγγελματίες και άλλοι αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, έμποροι και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες θα βρεθούν σε μια νέα πραγματικότητα που για πολλούς μπορεί να επιφυλάσσει απώλειες.

Τώρα που η πανδημία έχει σκεπάσει τα πάντα έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα η τουρκική προκλητικότητα όπως επίσης το μεταναστευτικό-προσφυγικό. Ομως οι αναθεωρητικοί σχεδιασμοί του Ρ.Τ.Ερντογάν στην ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν εγκαταλειφθεί, ενώ είναι γνωστό ότι η καλοκαιρία ευνοεί την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Ο κορωνοϊός είναι ένας παράγοντας που αναμένεται να ενισχύσει τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών στη δημιουργία κλειστών δομών στην περιοχή τους, ενώ λόγω των έκτακτων συνθηκών υπάρχει καθυστέρηση και στην κατασκευή τους.

Για την κυβέρνηση όλα αυτά σημαίνουν ότι δεν υπάρχουν διακοπές στη διάρκεια του καλοκαιριού. Αντίθετα, θα υπάρξει ανάγκη για εγρήγορση και επιτάχυνση στην παραγωγή έργου. Οι πολύ ευνοϊκές για τη ΝΔ δημοσκοπήσεις σε καμία περίπτωση δεν οδηγούν σε χαλάρωση γιατί αυτό είναι εντελώς εκτός των κατευθύσεων που δίνει στα κυβερνητικά στελέχη ο πρωθυπουργός.

Για την αντιπολίτευση όλα αυτά σημαίνουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για επιστροφή στην αντιπαράθεση ρουτίνας και τους παραδοσιακούς τακτικισμούς. Εκκρεμεί ένα κρίσιμο συνέδριο που επρόκειτο να κρίνει τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και να καθορίσει τις νέες εσωκομματικές ισορροπίες. Εκκρεμεί και η παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος που εκ των πραγμάτων επαναπροσδιορίζεται στη βάση των νέων δεδομένων που δημιουργεί η σύγχρονη συνθήκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως όλα δείχνουν, επενδύει πολιτικά στην μετά Covid-19 φτώχεια και πήρε βαθιά ανάσα με την κατάργηση της τηλεκατάρτισης επιστημόνων στην οποία υποχρεώθηκε η κυβέρνηση μετά την κατακραυγή. Και αν το αίτημα για την παραίτηση του Γ. Βρούτση ένωσε τον Αλ.Τσίπρα με την Φ.Γεννηματά αυτό δεν σημαίνει ότι βελτιώθηκε η μεταξύ τους χημεία ούτε ότι μετριάστηκε ο ανταγωνισμός μεταξύ των κομμάτων τους.

πηγή: economico.gr