Τσίπρας : Να δώσουν λογαριασμό για το «σπάσιμο του κουμπαρά»

Για λογική «βλέποντας και κάνοντας» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας τη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο του Kontra Channel.

Κληθείς να σχολιάσει διαρροή ότι η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τη χρήση μέρους του μαξιλαριού ρευστότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε με σκωπτικό τρόπο σε χαρακτηρισμούς της κυβέρνησης για το εν λόγω μαξιλάρι προεκλογικά και μετεκλογικά ως «αχρείαστο», «που δεν υπάρχει», «γκάφα» ή «πλειοδοσία».

«Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης πηγαίνει με λογική ‘βλέποντας και κάνοντας’ και αρνείται να συζητήσει ουσιαστικά, σοβαρά και με διαφάνεια και δημόσια τις αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου η ελληνική οικονομία να σταθεί όρθια», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Με βάση τις πληροφορίες ότι γίνεται ήδη από τον Απρίλιο χρήση του «μαξιλαριού ασφαλείας», ζήτησε από τον κ.Μητσοτάκη και την κυβέρνηση να δώσουν λογαριασμό για το πού πάνε τα λεφτά και για ποιους λόγους αξιοποιούνται. «Δεν έχει το δικαίωμα ο πρωθυπουργός να σφυράει κλέφτικα, να αγνοεί τις παρεμβάσεις μας και επίσης δεν έχει το δικαίωμα γι’ αυτά τα χρήματα (μαξιλάρι) να μην δίνει λογαριασμό για το πώς τα χρησιμοποιηθεί και για ποιον λόγο τα χρησιμοποιεί» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στην Βουλή

Παράλληλα ανάφερε ότι μετά το Πάσχα, θα προκαλέσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το «σπάσιμο του κουμπαρά» από την κυβέρνηση, ώστε να παρουσιαστούν με διαφάνεια όλα τα στοιχεία για τα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Ακόμα, σημείωσε ότι άκουσε με «εξαιρετική επιφύλαξη» τις διαρροές γιατί, όπως είπε, «αυτήν τη στιγμή η δυνατότητα που έχει η ελληνική οικονομία να σταθεί όρθια χάρη σε αυτήν την παρακαταθήκη που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το δήθεν αχρείαστο μαξιλάρι είναι εξαιρετικά σημαντική, υπαρκτή και μεγάλη».

«Αν δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα ενδεχομένως να είχαμε ήδη χρεοκοπήσει χωρίς να το ξέρουμε», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας την κυβέρνηση με «πλήρη διαφάνεια να δώσει την εικόνα των δημόσιων οικονομικών» και να απαντήσει «γιατί δεν προχωρά στην εκταμίευση για να στηρίξει στοχευμένα τις επιχειρήσεις, τους μισθούς και την εργασία ώστε να μπορέσουμε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές απώλειες μόλις επανεκκινήσει η οικονομία».

«Κίνδυνος μνημονίων»

Διαφορετικά, προειδοποίησε ο ίδιος, οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ύφεση το 2020 κοντά στο 10% που είδαν το φως της δημοσιότητας, «μπορεί να είναι από τα πιο θετικά σενάρια που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον, να είναι η θετική εκδοχή και τα πράγματα να είναι πολύ χειρότερα.

«Αν ο στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να αδρανήσει τώρα, για να μας βάλει αργότερα σε μνημόνια να ξέρει ότι θα βρει απέναντί του ολόκληρη την κοινωνία» πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.