Σε κατάσταση «πολιορκίας » το ΚΙΝΑΛ από ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

της Αγγελικής Σπανού

Το τελευταίο που θέλουν να σκέφτονται στην ηγετική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής είναι το ενδεχόμενο πραγματοποίησης πρόωρων εκλογών στο ορατό μέλλον. Ξέρουν πολύ καλά ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα αντιμετωπίσουν σοβαρό κίνδυνο πολιτικής επιβίωσης.

Οχι τόσο γι αυτό καθαυτό το ποσοστό τους που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, όσο για τα ποιοτικά στοιχεία που δείχνουν ότι η κοινωνική βάση του ΚΙΝΑΛ είναι γοητευμένη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι που μπορεί να εκφραστεί στις επόμενες κάλπες. Την ίδια ώρα οι μετακινήσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ μεσαίων στελεχών συνεχίζονταν σε ολόκληρη τη χώρα μέχρι που ξέσπασε η πανδημία και αναμένεται να συνεχιστούν όταν υπάρξει αποκλιμάκωση της υγειονομικής κρίσης.

Πέρα από τις αμφίπλευρες διαρροές, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να αξιοποιηθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και άλλα ΠΑΣΟΚογενή στελέχη ή στελέχη με αναφορά στο κέντρο όταν γίνει ανασχηματισμός.Παρόλο που κανένας στο ΚΙΝΑΛ δεν θα το παραδεχτεί δημόσια, καθόλου δεν τους άρεσε η συνεργασία του πρωθυπουργού με τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, Ηλία Μόσιαλο. Οι περισσότεροι στην κεντροαριστερά αναμένουν ότι ο πρωθυπουργός θα επιτείνει την προσπάθεια διείσδυσης στον μεσαίο χώρο και ότι θα έχει ευκαιρίες να προσελκύσει πρόσωπα που αυτή τη στιγμή δεν δραστηριοποιούνται πολιτικά.

Ανάλογη πίεση θα δεχτούν και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλ. Τσίπρας δεν έχει εγκαταλείψει το αφήγημα του ανοίγματος στο κέντρο και η προσπάθεια άλωσης των παλιών μηχανισμών του ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται με συστηματικό τρόπο. Ξενογιαννακοπούλου, Ραγκούσης και Σπίρτζης βρίσκονται κοντά του, συμμετέχοντας σε συσκέψεις για τη στρατηγική του κόμματος, ακριβώς για να σηματοδοτηθεί η σημασία που δίνει στην “πράσινη συνιστώσα”. Το τελευταίο του απόκτημα από το χώρο, άλλωστε, η Ρεγγίνα Βάρτζελη, άλλοτε εξ απορρήτων του Γ. Παπανδρέου, λέγεται ότι έχει κερδίσει τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη του.

Ενας ακόμη λόγος να αγχώνονται στο ΚΙΝΑΛ είναι η επικοινωνιακή τους αδυναμία παρά τις καλές σχέσεις που διατηρεί η ηγεσία με διάφορα μιντιακά συστήματα. Μια κακεντρέχεια που ακούγεται στο παρασκήνιο είναι ότι οι παρεμβάσεις του Ευ. Βενιζέλου κάνουν μεγαλύτερη αίσθηση από εκείνες της Φώφης Γεννηματά!

Η αλήθεια είναι πως η φωνή της σβήνει κυρίως για πολιτικούς λόγους. Οταν κάνει σκληρή αντιπολίτευση, στη συγκυρία της πανδημίας, πάει κόντρα στο κοινό αίσθημα της εκλογικής βάσης του ΚΙΝΑΛ. Οταν κινείται συναινετικά επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις εκείνων που πιστεύουν ότι είναι “ουρά του Μητσοτάκη”. Γενικώς, υπάρχει στρατηγική αμηχανία και δυσκολία χάραξης αποτελεσματικής τακτικής που θα δικαιολογήσει και θα αναδείξει ένα αυτόνομο και ισχυρό πολιτικό στίγμα.

πηγή: economico.gr