Ο ΣΥΡΙΖΑ σε μελαγχολία - Επικοινωνιακή αδυναμία, πολιτική αμηχανία και στη μέση ο Τσίπρας

της Αγγελικής Σπανού

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από τον μιντιακό αντίκτυπο της διακαναλικής συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα με το οποίο παρουσίασε την πρόταση του κόμματός του για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης που απορρέει από την υγειονομική κρίση. Θεωρούν ότι όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποβαθμίστηκαν σκοπίμως και ότι αυτό αποδεικνύει την δυσκολία τους να μεταδώσουν τα πολιτικά τους μηνύματα στη λαϊκή βάση. Είναι σταθερή πεποίθησή τους ότι η κυβέρνηση έχει επικοινωνιακή υπεροπλία λόγω της -όπως ισχυρίζονται- εύνοιας των περισσότερων ΜΜΕ. Αλλά μετά τη διακαναλική συνέντευξη πείστηκαν ότι στη συνθήκη της πανδημίας η επικοινωνιακή αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ επιδεινώθηκε.

“Περισσότερο έπαιξε ο Καρτερός από τον Τσίπρα” λένε χαρακτηριστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και εννοούν ότι ο πρώην διευθυντής του γραφείου τύπου του πρώην πρωθυπουργού Θανάσης Καρτερός προκάλεσε έντονο σχολιασμό με το άρθρο του “όταν έκλαψε ο Τσιόδρας” στην “Αυγή” με το οποίο αποδοκίμαζε τη στάση του επικεφαλής της επιτροπής των επιστημόνων που έχουν πάρει πάνω τους το μεγάλο ζήτημα του κορωνοϊού.

Η αλήθεια είναι ότι ο “σκληρός” Καρτερός έχει κοινό στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όπως επίσης ο “αψύς” Πολάκης και άλλα στελέχη που αντιπολιτεύονται με επιθετικό τρόπο. Ομως ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας κινείται πολύ πιο ήπια και συναινετικά όπως επίσης ο πρώην υπουργός Υγείας Α. Ξανθός που έχει τον πρώτο λόγο στη συγκεκριμένη υπόθεση και ο οποίος είχε πει ότι κι αυτός τον Σ. Τσιόδρα θα επέλεγε αν είχε προκύψει η πανδημία επί των ημερών του στο υπουργείο.

Οι πολύ θετικές για την κυβέρνηση δημοσκοπήσεις επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όπου παρακολουθούν προσεκτικά τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, τις οποίες, προφανώς απεύχονται.

Η στασιμότητα είναι βαθιά στην αξιωματική αντιπολίτευση για τον πρόσθετο λόγο ότι πάγωσαν οι εσωκομματικές διεργασίες ενόψει του συνεδρίου που θα γινόταν τον Μάιο και αναβλήθηκε. Ετσι, μένει σε εκκρεμότητα ακόμη και το θέμα της αλλαγής του ονόματος. Το τελευταίο σενάριο προέκρινε τη σύζευξη ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στο προσκήνιο. Γίνονταν συζητήσεις για νέα πρόσωπα στο επικοινωνιακό επιτελείο οι οποίες δεν προχώρησαν λόγω των εξελίξεων. Και στο μεταξύ υπάρχει διχασμός στο χώρο για το αν αποδίδει η μετριοπαθής αντιπολίτευση ή αν θα ήταν πιο παραγωγική μια στροφή προς μια πιο πολωτική στάση.

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να έχει πει στην Πολιτική Γραμματεία ότι η στρατηγική τους πρέπει να είναι μεσοπρόθεσμη, δηλαδή ότι επί του παρόντος δεν έχουν νόημα τα “γκάζια”. Θα φανεί στην πράξη σε τι χρονικό ορίζοντα αναφέρεται και αν θα προλάβει…

πηγή: economico.gr