«Μένουμε όρθιοι»: Τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ - «Δεν κάνουμε αντιπολίτευση. Θα το υλοποιούσαμε χωρίς δεύτερη σκέψη»

«Το σχέδιο που καταθέτουμε θα το υλοποιούσαμε χωρίς δεύτερη σκέψη αν ήμασταν στην κυβέρνηση. Δεν το καταθέτουμε για να κάνουμε αντιπολίτευση αλλά γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να το υλοποιήσει» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε όρθιοι».

«Σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης είναι ανοησία να σκέφτεσαι με όρους πολιτικής σκοπιμότητας. Τούτες τις ώρες που άνθρωποι είναι στην εντατική, όποιος σκέφτεται πολιτικά οφέλη και κόστη, θα το πληρώσει η χώρα» σημείωσε.

«Υπάρχει τρόπος να κρατήσουμε όρθιους, εργαζόμενους επιχειρήσεις και οικονομία» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να υλοποιήσει τις προτάσεις που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ «χωρίς ολιγωρίες, ανεπάρκειες και ιδεοληψίες».

«Να δράσουμε τώρα για να μη βρεθούμε από τη Σκύλα στη Χάρυβδη. Από την πανδημία στην οικονομική κατάρρευση

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «μεγάλο πλεονέκτημα» για την αντιμετώπιση της κρίσης, το μαξιλάρι ρευστότητας της Ελλάδας σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης που για να κάνουν δαπάνες στήριξης της προσφοράς και της ζήτησης θα πρέπει να αυξήσουν το δημόσιο χρέος τους.

 Η συνέντευξη Τύπου στο ακόλουθο Video:

«Το “μαξιλάρι” που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, το μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας στην αντιμετώπιση της κρίσης»

«Υπάρχουν 20 δισ. ευρώ από το μαξιλάρι ρευστότητας διαθέσιμα από τα συνολικά 37 δισ. €. Τα 16,5 δισ. € είναι κλειδωμένα για αποπληρωμές χρέους. Εχουμε λοιπόν 20 δισ.€ διαθέσιμα από το μαξιλάρι κι άλλα τόσα περίπου από ευρωπαϊκά κονδύλια. Καθώς και τα 12 δισ.€ της ΕΚΤ που ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τις τράπεζες.

Πρόγραμμα στήριξης, σε ορίζοντα 6 μηνών, ύψους 26 δισ. ευρώ

Παρουσιάζουμε ένα εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων έξι μηνών. Πρέπει να λάβουμε άμεσα μέτρα στήριξης της τάξης των 6 δισ. ευρώ και άλλα 12 δισ. ευρώ για την ανάκαμψη της οικονομίας μετά».

Τα μέτρα επιγραμματικά που προτείνουμε είναι τα εξής:

  1. Στήριξη ΕΣΥ με 1 δισ. € επιπλέον,4.000 μόνιμες προσλήψεις
  2. Επαρκή μέτρα προστασίας, κεντρικός έλεγχος των εργαστηριακών ελέγχων, ειδική μέριμνα για ευάλωτες ομάδες
  3. Επέκταση προστασίας α’ κατοικίας μετά τον Απρίλη κι απαγόρευση πλειστηριασμών ως το τέλος του έτους
  4. Κοινωνική πρόνοια κι αλληλεγγύη 300 εκατ. ευρώ
  5. Ειδικό επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης με τη μορφή μερίσματος σε δύο φάσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ για εργαζόμενους, ανέργους.
  6. Μεγάλο πακέτο 8,5 δισ.€ για εργαζόμενους, ελεύθερους  επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους με πλήρη κάλυψη εισφορών, Δώρο Πάσχα, επιδότηση ελ. επαγγελματιών,. αυτοαπασχολούμενων με ποσό ίσου του 1/12 με τον περσινό τζίρο τους.
  7. Αναστολή καταβολής συνόλου εισφορών για όλο έτος, πάγωμα οφειλών σε τράπεζες
  8. Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης μικρομεσαίων 3 δισ. €
  9. Επιτάχυνση εκταμίευσης πληρωμών ταμείου επενδύσεων
  10. Τέλος, το μεγαλόπνοο σχέδιο «Ηρακλής», αντίστοιχο μ’ αυτό που ετοιμαζόταν για τις τράπεζες, αλλά πλέον για τις επιχειρήσεις με 12 δισ. ευρώ