Δέσµη µέτρων για να «Μείνουµε Όρθιοι»: Σε τρεις άξονες η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

 

Τσίπρας: Συνεχείς τηλεδιασκέψεις για τις επιπτώσεις του κορονοϊού ...

 

Σε πρώτο επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή εµπειρία του, θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις για την έκδοση ευρωοµολόγου -κάτι για το οποίο ήδη προϊδέασε ο Αλέξης Τσίπρας στο άρθρο του στη «Le Monde»-, ενώ σε ένα δεύτερο, παράλληλο επίπεδο θα παρουσιάσει επισήµως ένα συνολικό πρόγραµµα που τιτλοφορείται «Μένουµε Ορθιοι» µετά την πανδηµία και το οποίο περιλαµβάνει ένα γενναίο και εµπροσθοβαρές πακέτο µέτρων οικονοµικής ενίσχυσης.

 

Όπως αναφέρει η δημοσιογράφος Βούλα Κεχαγιά, σε άρθρο της, στην Εφημερίδα Έθνος,

σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα έκδοσης ευρωοµολόγου, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη συνοµιλήσει µε κορυφαίους οικονοµολόγους και συνεχίζει τις επαφές του και µε Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωµατούχους που συναινούν σε αυτήν την προοπτική ως σανίδα διάσωσης των οικονοµιών της Ευρωζώνης.

 

Μάλιστα µε βάση και το άρθρο του στη «Le Monde» αφήνει να εννοηθεί ότι η Ευρώπη θα µπορούσε να προχωρήσει στην έκδοσή του παρά την επίµονη άρνηση της Γερµανίας, της Ολλανδίας και άλλων κρατών-δορυφόρων του Βερολίνου, εφόσον υπάρχει η συναίνεση των άλλων κρατών-µελών.

 

Κατά τις πληροφορίες, από τις µέχρι τώρα συνοµιλίες του η πλειονότητα των Ευρωπαίων ηγετών και πολιτικών συµφώνησαν στην αναγκαιότητα εξεύρεσης µιας ευρωπαϊκής λύσης µε αλληλεγγύη που θα περιλαµβάνει µέτρα όπως το ευρωοµόλογο, ακόµη κι αν αυτό σηµαίνει ότι δεν θα συµµετέχουν η Γερµανία και η Ολλανδία.

 

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, βασικοί στόχοι του προγράμματος Μένουμε Όρθιοι, είναι: 

 

  • Η διατήρηση θέσεων – σχέσεων εργασίας και εισοδημάτων μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών κατά τη διάρκεια της κρίσης.
  • Η στήριξη των επιχειρήσεων με χορήγηση ρευστότητας – ενισχύσεων τόσο κατά τη φάση αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης όσο και μετά το τέλος αυτής, καθώς και με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.
  • Η διατήρηση της εγχώριας ζήτησης κατά τη διάρκεια της κρίσης μέσα από τη στήριξη της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης.

 

Η συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στις 14:00 και θα συμμετάσχουν και οι τομεάρχες Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας, Νίκος Παππάς και Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.