Ευελιξία στην αξιοποίηση κοινοτικών πόρων υπέρ επιχειρήσεων, ανέργων & εργαζομένων (Video)

Αυξημένη ευελιξία στην αξιοποίηση κοινοτικών πόρων υπέρ εργαζομένων και επιχειρήσεων εξασφαλίζεται από την κυβέρνηση μετά από επικοινωνία του πρωθυπουργού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συντονισμένων ενεργειών των υπουργείων Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων προς τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Το νέο πλαίσιο παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αρμόδιους υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη. Κατά την τηλεδιάσκεψη ο πρωθυπουργός ζήτησε τις απόψεις των υπουργών για το πώς θα μπορέσει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει αυτή την πρόσθετη ευελιξία ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, στήριξη των ανέργων, καθώς και του πρωτογενούς τομέα, ώστε να χρησιμοποιηθούν οι διαθέσιμοι πόροι ως ένα “μαξιλάρι” απορρόφησης κραδασμών που -σύμφωνα με τον κ.Μητσοτάκη- «αναπόφευκτα έρχονται και στην ελληνική οικονομία».

Ο κ.Μητσοτάκης μιλώντας στους υπουργούς, τόνισε ότι τα αιτήματα που είχε εκφράσει σε επιστολή που είχε αποστείλει στην αρμόδια επίτροπο για μέγιστη δυνατή ευελιξία στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ για το έτος 2020 έγιναν όλα αποδεκτά.

Αυτό σημαίνει -όπως είπε ο πρωθυπουργός- «ότι έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε πολύ περισσότερους πόρους απ’ όσους προγραμματίζαμε για το έτος 2020, να προχωρήσουμε σε ανασχεδιασμούς, να μην χρησιμοποιήσουμε καθόλου εθνικούς πόρους, να μεταφέρουμε πόρους από Περιφέρεια σε Περιφέρεια».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, υπολογίζεται πως οι νέοι κανόνες, που ανακοινώθηκαν χθες από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να αξιοποιήσει κατ’ ελάχιστον 4,5 έως 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ, περιλαμβανομένων των πόρων που προορίζονται για την αγροτική ανάπτυξη, χωρίς να υπολογίζεται η μόχλευση πόρων μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων.

«Με την εξέλιξη αυτή δίνεται η δυνατότητα να προστατευθούν θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και σε όλους τους κλάδους, τη στιγμή που ο κορονοϊός πλήττει την οικονομική δραστηριότητα» σημείωσε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι χάρη στην ευελιξία που εξασφαλίστηκε, υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης έργων μόνο με κοινοτικούς πόρους και δίχως εθνική συνδρομή, για το τρέχον έτος, γεγονός που επιτρέπει την ανακατεύθυνση χρημάτων του Προϋπολογισμού σε άλλες ανάγκες που έχει προκαλέσει η επιδημία του κορονοϊού.

Επιπλέον, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ,  εξασφαλίστηκε η δυνατότητα απρόσκοπτης χρήσης αδιάθετων πόρων προηγούμενων ετών, επιτρέποντας στη χώρα μας να αξιοποιήσει στο έπακρο την κοινοτική χρηματοδότηση.

Ο κ.Μητσοτάκης κατέληξε λέγοντας:

«Οι ευρωπαϊκοί πόροι θα διοχετευτούν στην ελληνική οικονομία για την τόνωση της ρευστότητας επιχειρήσεων και για μερική κάλυψη του εισοδήματος εργαζομένων ο οποίοι τίθενται προσωρινά σε σχήματα ευέλικτης εργασίας, λόγω των περιστάσεων».

Στην τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό συμμετείχαν οι υπουργοί Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μάκης Βορίδης, Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης και Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος και η γενική γραμματέας Εργασίας Άννα Στρατινάκη.