Τι συμβαίνει με τη Γαλλία και τον χάρτη του τουρκολιβυκού μνημονίου

H Γαλλία έχει εκφράσει την αμέριστη στήριξή της στην Ελλάδα και η πολιτική ηγεσία της με επίσημες δηλώσεις έχει καταδικάσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, τονίζοντας ότι παραβιάζει τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Η ελληνογαλλική συμμαχία δεν κινδυνεύει».

Ελληνικές διπλωματικές πηγές υποβάθμιζαν χθες με αυτό το σχόλιο το θέμα του γαλλικού χάρτη (του Γεωπολιτικού Ατλαντα Θαλασσίων Περιοχών – Atlas Geopolitique des Espaces Maritimes) που δημοσιεύτηκε στην τουρκική εφημερίδα «Aksam», και ο οποίος περιελάμβανε τη θαλάσσια περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου, αναφέροντας μάλιστα και ελληνικά νησιά ως «γκρίζα» και διεκδικούμενα από την Τουρκία.

Ο Ατλας έχει δημοσιευτεί σε επίσημους γαλλικούς ιστότοπους όπως το Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών της Θαλάσσης (Centre d’ Etudes Strategiques de la Marin). Εντούτοις στο ελληνικό ΥΠΕΞ και στο «Πεντάγωνο» θεωρούν ότι αυτός ο χάρτης – που θα μπορούσε όπως εκτιμάται να είναι και προϊόν αστοχίας ή «γκάφας» – δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη σύσφιγξη των ελληνογαλλικών σχέσεων που παρατηρείται ειδικά το τελευταίο διάστημα και στην πάγια συμπαράσταση που δείχνει η Γαλλία στη χώρα μας σε όλα τα επίπεδα.

Την παραπάνω θέση ενισχύει και το γεγονός ότι στο κείμενο που δημοσίευσε στο Facebook το γαλλικό Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών Θαλάσσης επεξηγώντας τον χάρτη δεν φαίνεται να υιοθετεί τις τουρκικές θέσεις. Αντιθέτως κάνει μια καταγραφή όσων συμβαίνουν στη Μεσόγειο. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η Αγκυρα δεν αναγνωρίζει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και συνακόλουθα ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ. Και προσθέτει πως η Τουρκία διεκδικεί θαλάσσιες περιοχές γύρω «από τις ελληνικές κατοχές κατά μήκος των δυτικών ακτών της, καθώς και τη θαλάσσια περιοχή γύρω από την Κύπρο και αμφισβητεί τη γεώτρηση στα νοτιοανατολικά της ΑΟΖ της».

Να σβήσει κάθε εστία αμφισβήτησης έσπευσε και η γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα, τονίζοντας ότι οι γαλλικές Αρχές έχουν επανειλημμένως και στο υψηλότερο επίπεδο τοποθετηθεί επί της υποτιθέμενης συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, χαρακτηρίζοντάς την άκυρη. Προσέθεσε δε, ότι οι αξιώσεις της Αγκυρας «ουδεμία αξία έχουν, καθώς είναι αντίθετες στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας».