Τι δείχνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις - Πώς διαβάζονται από τα κομματικά επιτελεία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

της Αγγελικής Σπανού

Οι δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο δεκαήμερο δείχνουν όσα καταλαβαίνει κανείς με την κοινή του λογική: Η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία επιδοκιμάζει τους χειρισμούς της κυβέρνησης στη διαχείριση της φοβερής υγειονομικής κρίσης, θέλει συναίνεση από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ανησυχεί για το μέλλον και για την πορεία της οικονομίας, φοβάται απώλειες σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο.

Η δημοτικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι στο ζενίθ, ενώ η παράσταση νίκης υπέρ της ΝΔ χτυπάει ταβάνι. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόθεση ψήφου παραμένει στα ίδια επίπεδα, δηλαδή η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ είναι πάνω από δέκα μονάδες, αλλά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πέφτει κάτω από 25%.

Μεγάλη διεισδυτικότητα

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχει μεγάλη διεισδυτικότητα της ΝΔ στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης οι οποίοι στέκονται πολύ θετικά απέναντι στο κυβερνών κόμμα τόσο στο θέμα του κοροναϊού όσο και στα ελληνοτουρκικά. Δείχνουν μεγάλη εμπιστοσύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον θεωρούν ως τον καταλληλότερο να διαχειριστεί τις οικονομικές προκλήσεις της επόμενης μέρας.Υπάρχει έντονη συλλογική ανασφάλεια και φόβος για τους κινδύνους του μέλλοντος και αυτό εκφράζεται πολιτικά ως συσπείρωση γύρω από την κυβέρνηση.

Πώς αναλύονται όλα αυτά στα κομματικά επιτελεία; Ενισχύονται εντός ΝΔ οι φωνές που προκρίνουν εκλογές το φθινόπωρο, αφού ελεγχθεί η πανδημία, προκειμένου να γίνουν διπλές εκλογές (με απλή και ενισχυμένη) στην ευνοϊκότερη δυνατή στιγμή για το κυβερνών κόμμα και με διακύβευμα την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας που, όπως όλα δείχνουν, θα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δείχνει καθόλου επιρρεπής στην αποδοχή τέτοιων εισηγήσεων και, αντίθεται, φαίνεται προσηλωμένος στην εξάντληση της τετραετίας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ

Στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα αντιλαμβάνονται ότι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι μεσοπρόθεσμη και το πρόγραμμα που θα παρουσιαζόταν στο τέλος Μαρτίου πρέπει να αναθεωρηθεί για να δημοσιοποιηθεί όταν αλλάξει η συγκυρία. Η κυρίαρχη άποψη είναι ότι πρέπει να διαμορφωθεί μια ατζέντα στήριξης των ευάλωτων της νέας εποχής, δηλαδή των θυμάτων της τρέχουσας κρίσης, που θα έχουν χάσει τη δουλειά τους, το εισόδημά τους, την ασφάλισή τους, το μαγαζί τους, την προοπτική τους. Αλλά όσο και αν γύρω από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχεί η αντίληψη ότι δεν χρειάζονται υψηλοί τόνοι, τουλάχιστον όχι τώρα, παρακάτω το #θα_λογαριαστούμε_μετά διαμορφώνει την ατμόσφαιρα και εν πάση περιπτώσει οι εκφραστές του κάνουν περισσότερη φασαρία από τον Α. Χαρίτση ή τον Α. Ξανθό.

πηγή: economiico.gr