Αρραγές εθνικό μέτωπο έναντι των τουρκικών προκλήσεων - Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ στέλνουν μηνύματα αποφασιστικότητας στην Άγκυρα

Μήνυμα αποφασιστικότητας εκπέμπει η Αθήνα προς την Τουρκία, η οποία το τελευταίο εικοσιτετράωρο προχώρησε σε ενέργειες που καταδεικνύουν ότι η Αγκυρα είναι πιθανό να δρομολογεί ακόμα και την πρόκληση θερμού επεισοδίου, είτε  στα θαλάσσια είτε στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα.

Και αυτό, γιατί σε διάστημα λιγότερο από δύο 24ωρα εκδηλώθηκαν δύο πολύ σοβαρά περιστατικά, ένα στα σύνορα του Έβρου και ένα ανοιχτά της Κω. Και στις δύο περιπτώσεις τουρκικές δυνάμεις επιτέθηκαν απρόκλητα στις ελληνικές.

Έλληνες αξιωματούχοι συνδέουν την ένταση της τουρκικής προκλητικότητας με τα όσα συνέβησαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τη συνάντησή του  με τους κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες.

Φόβοι για κλιμάκωση

Το ερώτημα που απασχολεί τις ελληνικές Αρχές και τους αρμόδιους Έλληνες αξιωματούχους είναι σε ποιο βαθμό είναι διατεθειμένη η Τουρκία να «τραβήξει το σχοινί» για να πιέσει – ή για άλλους να εκβιάσει- την Ευρώπη. Πόσο, δηλαδή, είναι διατεθειμένη να αυξήσει την προκλητικότητα και την επιθετικότητά της, αυξάνοντας κατακόρυφα τις πιθανότητες πρόκλησης κάποιου «μίνι» θερμού επεισοδίου ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Το επόμενο μεγάλο ραντεβού για το προσφυγικό είναι στις 26 Μαρτίου, όταν μεταξύ πολλών άλλων θεμάτων θα συζητηθεί εκ νέου τα θέμα. Το ερώτημα είναι ποια στάση θα κρατήσει μέχρι τότε η Τουρκία. Υπάρχουν πηγές που εκφράζουν την ανησυχία ότι η τουρκική πλευρά μπορεί να επιχειρήσει να αυξήσει την ένταση, προσδοκώντας να τεθούν πιο επιτακτικά επί τάπητος οι απαιτήσεις της προς την Ε.Ε.

Έλληνες αξιωματούχοι, πάντως, επισημαίνουν ότι οι δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα είναι προετοιμασμένες για όλα τα ενδεχόμενα, εξηγώντας ότι η τουρκική «νευρικότητα» οφείλεται σε έναν βαθμό στην άμεση και αποτελεσματική αντίδραση των ελληνικών Αρχών απέναντι στο «άνοιγμα συνόρων» του Ερντογάν.

Κυβέρνηση: Σκόπιμη η προσπάθεια διεμβολισμού του ελληνικού σκάφους

Απαράδεκτο χαρακτήρισε το επεισόδιο στην Κω ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας πως η τουρκική ακταιωρός σκόπιμα ακούμπησε το ελληνικό σκάφος.

«Το περιστατικό είναι απαράδεκτο, διότι είναι φανερό ότι δεν πρόκειται για ένα τυχαίο συμβάν, δεν έτυχε τα δύο σκάφη να ακουμπήσουν. Είναι προφανές ότι η τουρκική ακταιωρός επί σκοπώ ακούμπησε το ελληνικό σκάφος. Έχει κληθεί ο Τούρκος πρέσβης από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών και θα γίνουν τα δέοντα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Δένδιας εκτίμησε ότι μια πιθανή τουρκική αντίδραση στα όσα συνέβησαν στις Βρυξέλλες θα ήταν η προσπάθεια όξυνσης στα ελληνοτουρκικά» εκτίμησε και έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα δεν θα παρασυρθεί σε αυτόν τον δρόμο και ότι ο δρόμος της χώρας μας είναι ο δρόμος του Δικαίου και της λογικής.

Τέλος, ο κ. Δένδιας εξήρε το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, της Aστυνομίας και του Λιμενικού και τόνισε την ανάγκη «να μείνουμε προσηλωμένοι σε αυτό που είναι το εθνικό και το ευρωπαϊκό συμφέρον» και αναφερόμενος στην κατάσταση στα χερσαία και θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα, είπε πως «αν με ρωτάτε αν είναι ευχάριστα, θα σας απαντήσω δεν είναι καθόλου ευχάριστο, είναι εξαιρετικά ενοχλητικά και βεβαίως ελλοχεύουν πάρα πολλοί κίνδυνοι».

Πολλαπλά μηνύματα και στήριξη των ελληνικών θέσεων από τον Αλέξη Τσίπρα

Σκληρό μήνυμα προς την Τουρκία, με ταυτόχρονη στήριξη των ελληνικών θέσεων, έστειλε χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας με τον τρόπο αυτό και τον τόνο για τη στάση που θα πρέπει να τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την κρίσιμη αυτή περίοδο στα εθνικά θέματα.

Με ανάρτησή του στο facebook, ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε αν η στάση του Τούρκου προέδρου αποτελεί προπομπό για επιθετικές πράξεις εναντίον της Ελλάδας ή απλά παζαρεύει κάτι παραπάνω από την ΕΕ και πρόσθεσε  ότι υπό αυτές τις συνθήκες η χώρα “οφείλει να απαντήσει συνταταγμένα και αποφασιστικά”.

“Τις τελευταίες ημέρες έχουν κλιμακωθεί και αναβαθμιστεί επικίνδυνα οι προκλήσεις από τη πλευρά της Τουρκίας. Οι απόπειρες διεμβολισμού ελληνικών ακταιωρών του Λιμενικού Σώματος και κυρίως η σημερινή υπερπτήση τουρκικού F-16 πάνω από το βόρειο Έβρο, αποτελούν μια πρωτοφανή και επικίνδυνη κλιμάκωση.

Το κυριότερο όμως είναι η ρητορική κλιμάκωση από πλευράς του Τούρκου Προέδρου. Μιλά παντού για τη χώρα μας με λόγια ακραία. Μας συγκρίνει με τους ναζί και προσπαθεί να δημιουργήσει την εικόνα μίας χώρας εγκληματία, που δε σέβεται το Διεθνές Δίκαιο.

Δεν ξέρω αν το κάνει για να προετοιμάσει τη κοινή γνώμη της χώρας του για επιθετικές πράξεις έναντι της Ελλάδας ή απλά παζαρεύει κάτι παραπάνω από την ευρωπαϊκή ηγεσία.

Αυτό που ξέρω είναι ότι πάει πολύ η Τουρκία που κατέχει παράνομα τη βόρεια Κύπρο και τμήμα της Συρίας, που παραβιάζει κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή, η τουρκική ηγεσία που καθημερινά πραγματοποιεί παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να παριστάνει από πάνω και τον τιμητή έναντι της Ελλάδας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο.

Όποια λάθη και αν έχει κάνει η σημερινή κυβέρνηση στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, η στάση της Τουρκίας και του Ερντογάν περιγράφεται με μια μόνο λέξη: Θράσος.

Και απέναντι στο θράσος η χώρα οφείλει να απαντήσει συντεταγμένα και αποφασιστικά. Χωρίς εθνικιστικές κορώνες και σπασμωδικές κινήσεις, αλλά με πατριωτική ευθύνη.

Καμία πρόκληση δε θα πετύχει το στόχο της, καμία παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δε θα πρέπει να μένει αναπάντητη.

Η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει συνώνυμο της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας.

Ήταν και θα παραμείνει στη σωστή πλευρά της ιστορίας” αναφέρεται στην ανάρτηση.

Πηγή: Economico.gr