Το δημοσίευμα των New York Times για μυστική φυλακή στον Έβρο και η διάψευση από τον Στέλιο Πέτσα

Διαψύδει κατηγορηματικα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας το δημοσίευμα των New York Times για την ύπαρξη μυστικών φυλακών στον Έβρο,  στο χωριό Πόρος, όπου κρατούνται προκειμένου να απελαθούν στην Τουρκία.

«Όλοι αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για μια παγκόσμια εφημερίδα με μεγάλη επιρροή. Άρα αν το γνωρίζουν οι New York Times δεν βλέπω πώς μπορεί να είναι μυστικό ένα τέτοιο κέντρο κράτησης. Δεν υπάρχει κανένα μυστικό κέντρο κράτησης στην Ελλάδα, τόνισε ο κ. Πέτσας και συνέχισε: Όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την περιφρούρηση των συνόρων , είτε με τα θέματα ασφαλείας είναι διαφανή. Εφαρμόζεται το Σύνταγμα, οι νόμοι και το κοινοτικό κεκτημένο και δεν υπάρχει κάτι κρυφό.

Για τα περί τραυματισμών και νεκρών, έχουμε διαψεύσει ότι υπάρχει τέτοιο κρούσμα από ελληνικής πλευράς. Αν υπήρχαν τέτοια θύματα, δεν θα τα είχατε δει;» κατέληξε ο κ. Πέτσας.

Το δημοσίευμα

Όπως αναφέρουν οι New York Times οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που συλλαμβάνονται στα ελληνικά σύνορα στον Εβρο οδηγούνται στο συγκεκριμένο κέντρο όπου κρατούνται, χωρίς τη δυνατότητα νομικής εκπροσώπησης, πριν απελαθούν στην Τουρκία. Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται δηλώσεις του πρώην ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Προσφύγων, Μισέλ Κρεπό.

Ο Κρεπό, σημειώνει, ότι η ύπαρξη του συγκεκριμένου κέντρου αντιπροσωπεύει παραβίαση του δικαιώματος του ασύλου και του Δικαίου της ΕΕ και αποδεικνύει την σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση προσφύγων.

Στο άρθρο παρατίθενται και αεροφωτογραφίες από την εγκατάσταση

Οι δημοσιογράφοι που υπογράφουν το άρθρο επικαλούνται, επίσης, Έλληνα πρώην αξιωματούχο, με γνώση των επιχειρήσεων στην περιοχή ο οποίος υποστηρίζει ότι ο συγκεκριμένος χώρος υπάρχει και χρησιμοποιείται ανεπίσημα σε περιόδους υψηλών μεταναστευτικών ροών. Παράλληλα, σημειώνεται ότι η ύπαρξη του κέντρου επιβεβαιώνεται και από το σουηδικό ερευνητικό κέντρο Respond. Ακόμη υποστηρίζουν ότι την προηγούμενη Παρασκευή τρεις δημοσιογράφοι επιχείρησαν να πλησιάσουν το κέντρο αλλά εμποδίστηκαν από αστυνομικούς.

Στο ρεπορτάζ των New York Times, παρουσιάζεται, επίσης συνέντευξη του πρόσφυγα Σομάρ Αλ – Χουσείν, Κούρδος από τη Συρία, ο οποίος περιγράφει ότι μετά τη σύλληψή του στον Εβρο κρατήθηκε επί 24 ώρες στο συγκεκριμένο κέντρο χωρίς φαγητό και νερό. «Για αυτούς, είμαστε σαν ζώα» υποστηρίζει ο Σομάρ Αλ Χουσείν.

Τέλος, οι New York Times αναφέρονται σε περιστατικό βίαιης επαναπροώθησης προσφύγων από το ελληνικό Λιμενικό αλλά και σε θάνατο πρόσφυγα στον Έβρο, τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση διαψεύδει χαρακτηρίζοντας την είδηση fake news.