Έκτακτη τηλεδιάσκεψη για τον κορωνοϊό από την Ε.Ε - Σε εναγώνια αναζήτηση μέτρων ελέγχου της εξάπλωσης του ιού μετά τις δραματικές εξελίξεις στην Ιταλία

Επί ποδός… πολέμου βρίσκεται η Ευρώπη μετά τις δραματικές εξελίξεις στην Ιταλία και τη ραγδαία εξάπλωση του φονικού ιού σε Ευρωπαϊκά εδάφη.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έχει συγκαλέσει σήμερα το απόγευμα 10/3 (5 τοπική ώρα) τηλεδιάσκεψη κορυφής με θέμα την αντιμετώπιση του κοροναϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τηλεδιάσκεψη θα εστιάσει σε τέσσερα σημεία:

  • Στα μέτρα ελέγχου της εξάπλωσης του ιού που λαμβάνουν τα κράτη-μέλη,
  • Στη διαχείριση του ιατρικού εξοπλισμού ώστε να μην υπάρξουν ελλείψεις σε περιοχές που θα παρουσιαστεί ανάγκη,
  • Στις εξελίξεις στο ερευνητικό πεδίο (εμβόλιο-θεραπευτική αγωγή-διαγνωστικές εξετάσεις) και
  • Στις οικονομικές συνέπειες του ιού.

Θα συζητηθεί επιπλέον η ανάγκη ανταλλαγής πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ κρατών-μελών, ειδικά υπό το φως των δρακόντειων μέτρων που ανακοίνωσε χθες βράδυ η ιταλική κυβέρνηση.

Όσον αφορά στο οικονομικό αντίκτυπο, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ένωσης Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε χθες (Bloomberg) ότι στη συνάντησή τους την προσεχή Δευτέρα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάσουν μία σειρά μέτρων για τον περιορισμό της ζημιάς.

Στα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνεται συντονισμένη δημοσιονομική δράση για τη στήριξη κλάδων που θα πληγούν δυσανάλογα, όπως ο τουρισμός και οι μεταφορές, όπως αναφέρει η “Καθημερινή”.

Επιπλέον θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο χαλάρωσης των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων, ώστε να στηριχθούν εταιρείες που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας.

Το επείγον της κατάστασης αποδεικνύει η απόφαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασολί να θέσει τον εαυτό του σε καραντίνα 14 ημερών, εξαιτίας του γεγονότος ότι το Σαββατοκύριακο επισκέφθηκε την Ιταλία.

Στις Βρυξέλλες έχουν πλέον καταγραφεί κρούσματα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στην Κομισιόν, στην Frontex, στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας και ΝΑΤΟ.

Ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι υπήρξε κρούσμα και στα δικά της γραφεία, στην Φρανκφούρτη.

Τέλος σύμφωνα με πληροφορίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από σήμερα καταγράφει εθελοντικά τους δημοσιογράφους που παρίστανται στο μεσημεριανό briefing, ώστε να μπορεί να ενημερώσει όσους βρέθηκαν στον ίδιο χώρο με κάποιον που θα νοσήσει.

Πηγή: Economico.gr