Τα "αγκάθια" της συνάντησης Μητσοτάκη - Μέρκελ στο Βερολίνο.

Στο Βερολίνο θα βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα έχει συνάντηση με την Καγκελάριο της Γερμανίας, ενώ παρούσης της Αγγελας Μέρκελ  θα συμμετάσχει στο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ “Vision & Investment Opportunities”.

Οπως είχε προαναγγείλει ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάίμπερτ προ διημέρου, το Φόρουμ έχει ως στόχο την εμβάθυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων και την εμβάθυνση και εντατικοποίηση του εμπορίου.

Το ενδιαφέρον, ωστόσο, εστιάζεται κυρίως στο τετ α τετ του Ελληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα Καγγελάριο γιατί πραγματοποιείται σε μία χρονική συγκυρία που η Τουρκία κλιμακώνει με όλους τους τρόπους τις πιέσεις προς την Ε.Ε για μεγαλύτερα κονδύλια για το προσφυγικό/προσφυγικό, εκθέτοντας, ωστόσο, την Ευρώπη σε σημαντικούς κινδύνους με την “πολεμική” κατάσταση που επιχειρεί να δημιουργήσει στα ελληνο-τουρκικά σύνορα.

Θέλοντας να διασκεδάσει τις δυσμενείς εντυπώσεις που προκάλεσε η αμήχανη αρχική αντίδραση του Βερολίνου παρά την ηχηρή στήριξη της ηγεσίας της Ε.Ε στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος της καγγελαρίου ισχυρίστηκε προ διημέρου ότι η κυρία Μέρκελ εκφράστηκε πολύ ξεκάθαρα σε ό,τι αφορά την πρακτική του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν και του άσκησε κριτική ότι έστειλε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες σε ένα αδιέξοδο, το οποίο για αυτούς σημαίνει μια πολύ δύσκολη κατάσταση στα σύνορα που είναι για εκείνους κλειστά.

Επανέλαβε, ωστόσο, ότι η Τουρκία, λόγω της κατάστασης στον μαινόμενο συριακό πόλεμο και λόγω του γεγονότος ότι ήδη φιλοξενεί 3-4 εκατομμύρια πρόσφυγες, έχει να σηκώσει ένα μεγάλο βάρος, μια δύσκολη κατάσταση και για αυτό έχει δικαιολογημένες προσδοκίες από την Ευρώπη». Τοποθέτηση που προοιωνίζεται το κλίμα μέσα στο οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη – Μέρκελ, με τον πρωθυπουργό να εμφανίζεται αποφασισμένος να ζητήσει μια ξεκάθαρη υποστήριξη από τη Γερμανία.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, την Δευτέρα 9 Μαρτίου στο Βερολίνο, διαμορφώνεται ως εξής:

  • Στις 14.00 τοπική ώρα (15.00 ώρα Ελλάδας), αναμένονται οι ομιλίες του Πρωθυπουργού και της Καγκελαρίου Merkel στο Οικονομικό Φόρουμ.
  • Στις 14.30 τοπική ώρα (15.30 ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άνγκελα Μέρκελ.
  • Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός θα έχει επαφές με γερμανούς επενδυτές και στις 19.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδας) θα συμμετάσχει σε πάνελ διαλόγου που διοργανώνει το German Council on Foreign Relations.

Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν στο Βερολίνο ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή, ο επικεφαλής Οικονομικός Σύμβουλός του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού αρμόδιος για θέματα ΕΕ και ΗΠΑ Θανάσης Μπακόλας.

Πέρα από τον Πρωθυπουργό και τους κ. Γεωργιάδη και Φραγκογιάννη, στο Οικονομικό Φόρουμ θα μιλήσουν από την πλευρά της κυβέρνησης ο Υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και και τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, Γιάννης Τσακίρης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για την Έρευνα και την Τεχνολογία, Χρίστος Δήμας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για θέματα Βιομηχανίας και Εμπορίου, Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρμόδιος για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Γεράσιμος Θωμάς, και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Αύριο, Τρίτη, ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει από το Βερολίνο στη Βιέννη όπου θα συναντηθεί με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς .