Στη Σύνοδο Κορυφής η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από Ερντογάν - Κρίσιμη η συνάντηση Μητσοτάκη-Μέρκελ τη Δευτέρα στο Βερολίνο

“Φουλάρει τις μηχανές” η κυβέρνηση για τη διεθνοποίηση του μεταναστευτικού/προσφυγικού και κυρίως για την ανάληψη από την Ευρώπη των ευθυνών που της αναλογούν για ένα πρόβλημα που δεν είναι ελληνικό, αλλά αμιγώς ευρωπαϊκό.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στο Βερολίνο, όπου θα έχει αύριο κρίσιμη συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγγελάριο Αγγελα Μέρκελ. Η συνάντηση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς η Γερμανία ήταν η μόνη από τις μεγάλες χώρες της Ε.Ε που αντέδρασε χλιαρά και καθυστερημένα στις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις στα ελληνο-τουρκικά σύνορα. Επιπρόσθετα, η Αθήνα επιθυμεί να έχει λόγο στη διαμόρφωση της νέας ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο και με δεδομένο ότι η Γερμανία έχει ετοιμάσει πρόταση που θα καταθέσει κατά τη διάρκεια της προεδρία της, στο β’ εξάμηνο του έτους, η συνάντηση αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον.

Ο κ. Μητσοτάκης προτίθεται να επιμείνει στην ανάγκη επιμερισμού των βαρών τόσο κατά τη συνάντησή του με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μερκελ, όσο και με το τετ α τετ που θα έχει την Τρίτη με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κούρτς.

  • Κεντρική στόχευση όλων των κινήσεων επαφών του πρωθυπουργού είναι να αναδειχθούν οι τουρκικές προκλήσεις σε όλες τις διαστάσεις και με συγκεκριμένα στοιχεία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 26 και 27 Μαρτίου.

Ηδη, μετά και την επιτόπια παρουσία της ευρωπαϊκής ηγεσίας στον Εβρο, έχουν επιτευχθεί πέντε σημαντικά βήματα :

  • H δέσμευση της ΕΕ για χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα ύψους 700 εκατομμυρίων
  • H αποστολή ομάδων ταχείας επέμβασης της Frontex στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας (οι ομάδες αυτές θα αποτελούνται από τους 100 επιπλέον συνοριοφύλακες, ένα σκάφος ανοιχτής θαλάσσης, έξι σκάφη για παράκτιες περιπολίες, δύο ελικοπτερα, ένα αεροσκάφους και δύο οχήματα με θερμικές κάμερες). Εκτός από αυτό υπάρχουν διμερείς προσφορές κρατών, για φύλαξη των ελληνικών συνόρων. Ήδη η Εσθονία στέλνει δύο σκάφη ενώ προθυμία για βοήθεια σε διμερές επίπεδο έχουν εκδηλώσει κι άλλα κράτη. Επίσης για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου περίπου 160 στελέχη του Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης Ασύλου (EASO) θα έρθουν στα νησιά για να συνδράμουν τις ελληνικές Αρχές στη διαχείριση των αιτημάτων ασύλου.
  • Χθες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή αναλαμβάνει δράση για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο που βρίσκονται στην Ελλάδα. Η πρόεδρος ανέθεσε στην επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον να προωθήσει τη σχετική διαδικασία. Η επίτροπος σχεδιάζεται να μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στην Ελλάδα για να συναντηθεί με τους αρμόδιους Ελληνες υπουργούς και με ενδιαφερόμενους φορείς προκειμένου να βρεθούν λύσεις για τα ασυνόδευτα παιδιά-μετανάστες, ιδίως στα ελληνικά νησιά. Οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν αφενός στην ενεργοποίηση αλληλεγγύης των άλλων κρατών-μελών μέσω της εθελοντικής μετεγκατάστασης των ασυνόδευτων παιδιών από την Ελλάδα σε άλλα κράτη-μέλη και αφετέρου σε βιώσιμες λύσεις για τα ασυνόδευτα παιδιά-μετανάστες που θα παραμείνουν στην Ελλάδα.
  • Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή προτίθεται να παράσχει αυξημένη χρηματοδοτική και επιχειρησιακή στήριξη στην Ελλάδα και στα κράτη-μέλη που θα φιλοξενήσουν αυτά τα παιδιά. Την άνοιξη επίσης αναμένεται να πραγματοποιηθεί διάσκεψη με τα κράτη-μέλη σχετικά με τα παιδιά-μετανάστες, η οποία θα εστιάζει στις προσπάθειες μετεγκατάστασης.
Πηγή: economico.gr