Οι περιοχές της ενδοχώρας που θα μεταφερθούν πρόσφυγες-μετανάστες - Το σενάριο για ακατοίκητα νησιά

Εν μέσω της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατεί στον Έβρο και μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 78, παράγραφος 3 της Συνθήκης της ΕΕ που αποφασίστηκε στο πρόσφατο ΚΥΣΕΑ, το Μέγαρο Μαξίμου «τρέχει» τον σχεδιασμό για την ανακούφιση των νησιών.

Η απόφαση για πάγωμα των διαδικασιών ασύλου δίνει τη δυνατότητα άμεσης μεταφοράς στην ενδοχώρα όσων φτάνουν στα νησιά μετά την περασμένη Κυριακή, προκειμένου να επιστραφούν στις χώρες προέλευσης.

Δύο περιοχές

Σε πρώτη φάση οι μετανάστες που βρίσκονται στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα, και μάλιστα εξετάζονται δύο περιοχές, μία στη Βόρεια Ελλάδα και μία στην Αττική. Στη Βόρεια Ελλάδα θα γίνει στον νομό Σερρών, στο ανενεργό στρατόπεδο «Βασιλειάδη» που ανήκει στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Εκεί θα μεταφερθούν σε μία προσωρινή κλειστή δομή με σκοπό να μείνουν εκεί μέχρι να δρομολογηθεί η απέλασή τους. Επίσης, εξετάζονται δύο περιοχές στην Αττική που βρίσκονται κοντά σε αεροδρόμια ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε υποδομές

Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση περιμένουν τις προτάσεις των τοπικών κοινωνιών για τη δημιουργία των κλειστών κέντρων σε Χίο και Λέσβο. Οι τελευταίες εξελίξεις καθυστέρησαν τη διαδικασία που συμφωνήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, όμως αυτές θα επαναδρομολογηθούν άμεσα.

Τη δεδομένη στιγμή δεν αποκλείουν από την πλευρά της κυβέρνησης ακόμα και την εγκατάσταση σε ακατοίκητα νησιά καθώς, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε σχετική ερώτηση: «Δεν αποκλείουμε τίποτα σε αυτή τη χρονική συγκυρία. Πρέπει όμως να ξέρουν όλοι ότι όταν προτείνουμε κάποια εναλλακτική λύση, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι θα υπάρχει αυτή η εναλλακτική λύση ή αλλιώς μπορεί να υπάρχει η Μόρια, η ΒΙΑΛ ή το Βαθύ».

Με την βοήθεια της ΕΕ

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση, εκτιμά ότι με τη συνδρομή της Ένωσης θα επιταχυνθούν οι απελάσεις όσων έχουν έρθει τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Ελλάδα. Σημαντική βοήθεια μπορεί να προσφερθεί στη διαχείριση των αιτήσεων ασύλου που εκκρεμούν ώστε να επιταχυνθεί η αποσυμφόρηση των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στα ελληνικά νησιά.