«Αυτά να τα πεις στους Έλληνες φίλους σου που σκοτώνουν μετανάστες»

Όλα ξεκίνησαν από μια ανάρτηση του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας ότι η Ε.Ε. αναγνωρίζει το βάρος που σηκώνει η Τουρκία, αλλά την κάλεσε να συνεχίσει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της από τη συμφωνία για το προσφυγικό. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμβάλει στην αξιοπρεπή φροντίδα των προσφύγων. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να γίνουν πιόνια σε γεωπολιτικά παιχνίδια» επισήμανε.

Ήταν μια ευκαιρία για τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών να …ξεσπαθώσει άλλη μία φορά με fake news, κάνοντας λόγο για τους Έλληνες που σκοτώνουν μετανάστες,

Συγκεκριμένα, με σειρά από tweets ο ανεκδιήγητος Τσαβούσογου έγραψε:

«Αγαπητέ Χάικο Μάας, θα ήθελα να πιστέψω τα λόγια σας. Όμως, μόνο αν τα απευθύνετε επίσης στους Έλληνες φίλους σας. Εκείνοι σκοτώνουν αδίστακτα πρόσφυγες στα σύνορά τους», ήταν το πρώτο «χτύπημα» από τον Τσαβούσογλου.

«Ποιες υποσχέσεις που έδωσε η Ε.Ε. στην Τουρκία έχουν τηρηθεί αγαπητέ Χάικο Μάας; Ούτε τα μισά από τα 6 δισ. ευρώ δεν έφτασαν στους πρόσφυγες, δεν υπάρχει εθελοντική υποδοχή και καμία συμβολή στη ζώνη ασφαλείας.

 

«Δεν μπορούμε να κρατήσουμε με τη βία όσους θέλουν να φύγουν. Κλείνατε τα μάτια σας για πολλά χρόνια. Δεν είναι καιρός να αναλάβετε τις ευθύνες σας;», συνέχισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Μάας στην ανάρτησή του επίσης είχε πει: «Δεν επιτρέπεται να αφήσουμε την Ελλάδα μόνη της», είχε δηλώνει επίσης, νωρίτερα, ο Γερμανός Εξωτερικών Χάικο Μάας, αναφερόμενος στην κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ανεξαρτήτως του ποιος το επιχειρεί, επισήμανε, «θα πρέπει να περιμένει την αντίστασή μας».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεισφέρει όσα της αναλογούν για την ανθρώπινη φροντίδα των προσφύγων μεταξύ άλλων στην Συρία και στην Τουρκία, συνέχισε ο Χάικο Μάας και, απευθυνόμενος στην Τουρκία, αναγνώρισε μεν ότι επωμίζεται μεγάλο βάρος με σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες, παρ’ όλα αυτά «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να της υπενθυμίσει ότι οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της»

Ο Μάας άσκησε κριτική και στα κράτη-μέλη της ΕΕ, γιατί δεν κατάφεραν ως τώρα να συμφωνήσουν σε νέα ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου και σημείωσε ότι το σύστημα κατανομής αποτελεί διχαστικό σημείο στο εσωτερικό της Ένωσης και μια δοκιμασία, στην οποία, όπως είπε, πρέπει (η ΕΕ) να πετύχει. «Επείγει να υπάρξει ένας συμβιβασμός για το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, ώστε να μην ξαναζήσουμε καταστάσεις όπως αυτές που ζήσαμε», πρόσθεσε και ανέφερε ότι το εξάμηνο της γερμανικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ (σ.σ. το β’ εξάμηνο του ‘20) θα αποτελέσει σημαντικό διάστημα για αυτή την προσπάθεια.