Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στην Λέσβο - Οργανωμένο σχέδιο Ερντογάν για "κατάληψη" των συνόρων

Αμείωτη είναι η τουρκική προπαγάνδα με στόχο να ωθήσουν πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνικά σύνορα. Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού υποστήριξε πως… 76.358 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν περάσει τα σύνορα του Εβρου και βρίσκονται στην ελληνική πλευρά.

Την ίδια ώρα η ελληνική πλευρά διαβεβαιώνει ότι σχεδόν κανείς δεν έχει καταφέρει να περάσει τη συνοριογραμμή και πως μόνο το Σάββατο έγιναν 70 συλλήψεις από τις Αρχές.

Το κλίμα αυτό που δημιουργείται στην Τουρκία «σπρώχνει» ολοένα και περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες στη συνοριακή γραμμή.

Σύμφωνα με πληροφορίες (Καθημερινή), τις τελευταίες ώρες διακινείται μαζικά σε γκρουπ της εφαρμογής Telegram κάλεσμα για συγκέντρωση αύριο το πρωί στην Κωνσταντινούπολη, υπό την ονομασία «Το κομβόι της ελπίδας για τη μετανάστευση», με σκοπό την πορεία προς τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας.

Τα στοιχεία του ΟΗΕ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το βράδυ του Σαββάτου 29/2 ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ, περίπου 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας – Ελλάδας, μετά την απειλή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα αφήσει να περάσουν οι πρόσφυγες που θέλουν να πάνε στην Ευρώπη.

Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να ενισχύσει με στρατιωτικές αστυνομικές και δυνάμεις του λιμενικού τα σύνορά μας, ενώ χθες ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι πύλες έχουν ανοίξει και δεν πρόκειται να κλείσουν.

4.000 άνθρωποι

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, αυτήν τη στιγμή βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην τουρκική πλευρά των συνόρων στις Καστανιές πάνω από 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες, διαφόρων εθνικοτήτων, στους οποίους ασκεί πιέσεις η τουρκική πλευρά να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος.

 

Κυνικός Τούρκος διακινητής

Μιλώντας σε τουρκικά Μέσα, ένας φερόμενος ως Τούρκος διακινητής δηλώνει ότι «οι μετανάστες κατάλαβαν λάθος και πήγαν στη συνοριακή γραμμή. Από εκεί δεν μπόρεσαν να περάσουν, το πέρασμα είναι εδώ. Κατασκευάζουμε φουσκωτά σκάφη και μηχανές, με κόστος 7-8 χιλιάδες ευρώ, κερδίζουμε 2.000 ευρώ. Μπαίνουν μέσα 35 άνθρωποι, αν και μπορούν να μπουν 45. Από εδώ τους αφήνουμε και πάνε στην Ελλάδα σε 20-25 λεπτά».

O φερόμενος ως Τούρκος διακινητής, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, ομολογεί κυνικά πως για κάθε βάρκα που στέλνει στην Ελλάδα έχει καθαρό κέρδος 2.000 αλλά πλέον προσφέρει τις υπηρεσίες του αφιλοκερδώς.

Πρόσφυγες στα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας

©AP Images