Έμπλεξε η κυβέρνηση με τον "μουτζούρη" του προσφυγικού - Το video της χυδαιότητας

της Έλλης Τριανταφύλλου

Με τον  “μουτζούρη” του μεταναστευτικού / προσφυγικού στα χέρια – μετά από την πολυετή  κακοδιαχείρηση  του ΣΥΡΙΖΑ και την ασύμετρη έκρηξη των εισροών από την Τουρκία ( που, όπως παραδέχεται, δεν περίμενε ) –  η κυβέρνηση έχει τώρα να αντιμετωπίσει και την πολιτική του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος  κινείται με δική του ατζέντα και συμπεριφέρεται , έχοντας χάσει την ψυχραιμία του και τον έλεγχο, με τρόπο ασυνάρτητο και προσβλητικό.

Σήμερα το μεσημέρι, θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό, στη βαριά σκιά των βίαιων, πρωτόγνωρων και εκτεταμένων επεισοδίων των τελευταίων δύο ημερών στη Χίο και τη Λέσβο που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό περίπου 50 αστυνομικών.

Χυδαίο βίντεο

Το απόγευμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τους Δημάρχους Λέσβου, Χίου και Σάμου, όχι όμως και με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος σε μία απρεπή για τα πολιτικά και αυτοδιοικητικά δεδομένα κίνηση, ανήρτησε χθες ένα χυδαίο και άκρως προσβλητικό βίντεο για τον πρωθυπουργό, με αποτέλεσμα το Μέγαρο Μαξίμου να ανακαλέσει την πρόσκληση που του είχε απευθύνει νωρίτερα.

Στο ενδοκυβερνητικό παρασκήνιο επικρατεί έντονος προβληματισμός για την τροπή που έχουν πάρει οι εξελίξεις στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ιδιαίτερα στη Λέσβο και στη Χίο.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του  economico, με την επιστροφή του από τη Θράκη χθες το απόγευμα, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε σύσκεψη στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους υπουργούς Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη και Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοϊδη και το στενό του επιτελείο.

«Γραμμή» για εξέγερση

Κατά τις ίδιες πηγές, στη σύσκεψη έγινε αποτίμηση της κατάστασης που επικρατεί από τη Δευτέρα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, με κορύφωση τα χθεσινά, άγρια επεισόδια και επισημάνθηκε ως ιδιαίτερα σημαντικό, κατά την κυβέρνηση, ένα στοιχείο :

Το γεγονός ότι όλες οι επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών έγιναν μακριά από τους χώρους που έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής των κλειστών κέντρων. Στοιχείο, που όπως αφήνεται να εννοηθεί, οδηγεί τη σκέψη σε συντονισμένη επιχείρηση, πιθανότατα όχι από “αυθόρμητους” εξεγερμένους κατοίκους.

Γιατί αποχώρησαν τα ΜΑΤ

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι είναι μονόδρομος η δημιουργία των κλειστών δομών και ότι αυτή είναι η απαράβατη προϋπόθεση για να κλείσουν οι υπάρχουσες. Στην κατεύθυνση αυτή, κι επειδή από ορισμένες πλευρές ερμηνεύτηκε ως υποχώρηση η απόφαση να φύγουν από τα νησιά κάποιες από τις αστυνομικές δυνάμεις, κυβερνητικές πηγές, έλεγαν χθες το βράδυ ότι “τα ΜΑΤ αποχώρησαν από τις δύο συγκεκριμένες περιοχές επειδή η πρώτη φάση του σχεδίου δημιουργίας των κλειστών κέντρων ολοκληρώθηκε χθες -μετά από 48 ώρες στη Μυτιληνη- και σήμερα θα ολοκληρωθεί στη Χιο. Άρα, λοιπόν, κάποιες από τις αστυνομικές δυνάμεις που μεταφέρθηκαν στα νησιά ως ενίσχυση δεν έχουν λόγο να είναι εκεί και επιστρέφουν στις βάσεις τους.

Στη σημερινή συνάντηση με τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, ο πρωθυπουργός προτίθεται να θέσει τους τοπικούς άρχοντες προ των ευθυνών τους καλώντας τους να επιλέξουν αν θα στηρίξουν το σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών ή θα το σαμποτάρουν.

“Οι τοπικοί άρχοντες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αυτά τα οποία είδαμε, να τραυματίζονται δεκάδες αστυνομικοί, να γίνονται επιθέσεις με πέτρες, μολότοφ και καραμπίνες και να εμποδίζεται να περάσει ακόμη και ασθενοφόρο, είναι απαράδεκτες συμπεριφορές. Αν υπήρχε διαφορετική στάση από τους αστυνομικούς που δέχθηκαν επίθεση, θα μπορούσαμε να θρηνήσουμε ακόμη και θύματα” σημειώνουν κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν ότι  “η κυβέρνηση θα υλοποιήσει το σχέδιο της και είναι προς το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών να συνεργαστούν, καθώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Βαρύ κλίμα και μικρές προσδοκίες

Το κλίμα, πάντως, είναι βαρύ και οι προσδοκίες για αποκλιμάκωση της έντασης μικρές. Αλλωστε, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου φρόντισε χθες να δυναμιτίσει το κλίμα, με τον πιο προκλητικό και ταυτότητα προσβλητικό τρόπο, οδηγώντας το Μέγαρο Μαξίμου να ανακαλέσει την πρόσκληση για συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Συγκεκριμένα, σε βίντεο που ανήρτησε, ο κ. Μουτζούρης καταφέρεται κατά της αστυνομίας και του πρωθυπουργού με εκφράσεις απαράδεκτες για αιρετό και εκπρόσωπο κατοίκων της περιφέρειας.

Στο βίντεο, ακούγεται να χαρακτηρίζει στον συνομιλητή του, κάποιον καθηγητή, όπως τον αποκαλεί ως «στρατό κατοχής» και «μισθοφόρους του Ερντογάν» τα ΜΑΤ που έσπευσαν στα νησιά. Και  προσθέτει : «Εγώ λογικός άνθρωπος είμαι μόνος μου βγήκα, δεν με βοηθήσατε, δεν πειράζει. Διαβάζω σε σάιτ, ότι είναι οργισμένος ο πρωθυπουργός με τον Μουτζούρη. Ε λοιπόν κι εγώ σου λέω να (κάνοντας την χυδαία κίνηση) κι αν είναι οργισμένος ο πρωθυπουργός μαζί μου. Και τι έγινε;». Για να προσθέσει: «Με κάλεσε αύριο, εγώ δεν έρχομαι αύριο. Τι θα μου κάνει; Θα με κλείσει φυλακή; Ας με κλείσει…»

«Μετά αυτή τη χυδαία συμπεριφορά, δεν έχουμε να πούμε κάτι με τον κ. Μουτζούρη. Θα συνομιλήσουμε με τους υπόλοιπους αυτοδιοικητικούς» σχολίασαν αργά χθες το βράδυ κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας ότι  “είναι κρίμα για τα νησιά να είναι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία περιφερειάρχης ο κ. Μουτζούρης».

πηγή: economico.gr