Φλοράνς Παρλί: «Στην πλήρη ασφάλεια της Ελλάδας, φιλοδοξεί να συμμετάσχει η Γαλλία»

Σαφή θέση υπέρ των Ελληνικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο παίρνει -για μια ακόμα φορά- η Γαλλία, με την υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί να δηλώνει ότι η χώρα της “φιλοδοξεί να συμμετάσχει στην πλήρη ασφάλεια της Ελλάδας, σε μια περιφέρεια στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη”.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “Το Βήμα” (Άγγελος Αθανασόπουλος), με αφορμή την επίσημη επίσκεψή της στην Αθήνα όπου αύριο Δευτέρα θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό της Νίκο Παναγιωτόπουλο, η Κυρία Παρλί τονίζει:

  • Η Γαλλία σκοπεύει να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις πολλαπλές εντάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
  • Για το λόγο αυτό βρίσκεται στην Αθήνα, προκειμένου να συζητήσει με το υπουργό Άμυνας τις λεπτομέρειες της στρατηγικής εταιρικής και αμυντικής σχέσης που αποφασίστηκε στην πρόσφατη συνάντηση στο Παρίσι μεταξύ του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
  • Η Γαλλία επενδύει στη στρατηγική αυτή σχέση γιατί η γεωπολιτική της θεώρηση και τα συμφέροντά της στην περιοχή είναι κοινά με την Ελλάδα.
  • Η συνεργασία αυτή, που πρέπει να ολοκληρωθεί στις λεπτομέρειές της έως τον Ιούνιο, μεταξύ άλλων προβλέπει:ενίσχυση της Γαλλικής ναυτικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, κοινές ασκήσεις των Γαλλικών και Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, τακτικό συντονισμό των πολιτικών των δύο χωρών σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, ενισχυμένη βιομηχανική συνεργασία.
  • Η διαλειτουργικότητα των Ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών προοδεύει. Ήδη το ναυτικό τους συνεργάστηκε σε ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και σύντομα η αεροπορία τους θα συνεργαστει σε νέα άσκηση στην περιοχή με την ονομασία “Ηνίοχος”. Η Ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε δύο σημαντικές συμβάσεις αναβάθμισης των Γαλλικών Μιράζ 2000 και των ελικοπτέρων ΝΗ-90, ενώ αντιλάγησαν και “επιστολές προθέσεων” για δύο σύγχρονες πλήρως εξοπλισμένες φρεγάτες τύπου Belharra.
  • Εμβαθύνονται γενικότερα οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Οι σχέσεις με την Τουρκία και οι προκλήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, στη συνέντευξή της, τονίζει ότι “η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με πολλές περιφερειακές προκλήσεις που αφορούν επίσης την Ευρώπη”. Όπως λέει:

  • “Οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας γιατί η Ελλάδα βρίσκεται στον πρώτο κύκλο της Ευρωπαϊκής Άμυνας”.
  • “Όπως δήλωσε και ο πρόεδρος Μακρόν στον κ. Μητσοτάκη στο Παρίσι, η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο στο θέμα του σεβασμού της κυριαρχίας τους στις θαλάσσιες ζώνες τους και καταδικάζει, μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους, την έλλειψη σεβασμού εκ μέρους της Τουρκίας αυτών των θεμελιωδών κανόνων”.

Αναφερόμενη η Κυρία Παρλί , τέλος, στο “Μνημόνιο Συναντίληψης” Τουρκίας – Λιβύης, δηλώνει ότι αυτό “αποτελεί θέμα έντονης ανησυχίας”. Η συμφωνία αυτή “θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα και την ασφάλεια στην περιοχή“, τονίζει. “Δεν έχει καμμία νομική αξία και δεν είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο”.