Οι διαφορές Βορρά και Νότου οδήγησαν σε ναυάγιο των "27" για τον Προϋπολογισμό

Ολοκληρώθηκαν στις 20:30 (ώρα Ελλάδος) είκοσι λεπτά μετά την έναρξή τους οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ. Οπως ανέφερε διπλωμάτης δεν κατέστη εφικτό να υπάρξει συμφωνία, αφού τα πράγματα τώρα είναι πιο δύσκολα λόγω Brexit (και απώλεια 60-70 δισ ευρώ καθαρών εισφορών από τον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό)

Οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών ανέμεναν την κατάθεση της νέας πρότασης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, η οποία τελικά δεν εμφανίστηκε ποτέ.

“Δυστυχώς, δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει συμφωνία σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής, καθώς πρόκειται για ιδιαίτερα περίπλοκο ζήτημα, ειδικά μετά το Brexit”, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μετά το πέρας των διήμερων εργασιών της συνόδου των ηγετών των 27 χωρών – μελών της ΕΕ.

  • “Ρωτάτε τι συνέβη. Αυτό είναι δημοκρατία. Έχουμε 27 χώρες με 27 διαφορετικά συμφέροντα”, είπε ακόμη.

Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο προκειμένου να επιτευχθεί ομοφωνία στο πλαίσιο του Συμβουλίου”, τόνισε ο κ. Μισέλ, έχοντας δίπλα του την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Η τελευταία, η οποία μίλησε αποκλειστικά στα γερμανικά, σημείωσε ότι η συζήτηση για τον προϋπολογισμό “βρίσκεται σε καλό δρόμο”.

  • Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι σαφώς και έχουν τεθεί στόχοι αλλά τα πράγματα είναι πιο δύσκολα λόγω Brexit. Ωστόσο οι εθνικές προτεραιότητες παραμένουν. «Κάποιοι επέμειναν ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους οπότε δεν κατέστη συμφωνία»

Μέρκελ – Μακρόν: Μεγάλες διαφορές, δεν ήταν εφικτή μια συμφωνία

Οι διαφορές μεταξύ των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ ήταν πολύ μεγάλες ώστε να συμφωνηθεί τώρα το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη λήξη της Συνόδου.

Η κ. Μέρκελ πρόσθεσε ότι δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για το πότε θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τον επταετή προϋπολογισμό. Λίγα λεπτά νωρίτερα, μια ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε ότι δεν καθορίστηκε κάποια ημερομηνία για μια νέα σύνοδο κορυφής.

Αμέσως μετά τη λήξη της Συνόδου και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι δεν στάθηκε δυνατόν να υπάρξει σήμερα συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργασίες της ολομέλειας της έκτακτης συνόδου κορυφής διεκόπησαν το βράδυ της Πέμπτης, προκειμένου να ξεκινήσει ένας μαραθώνιος επαφών του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με όλους τους αρχηγούς κρατών-μελών της ΕΕ. Τις διμερείς ολονύκτιες διαπραγματεύσεις του Σαρλ Μισέλ ακολούθησαν νέες σήμερα το πρωί σε διάφορα διαπραγματευτικά σχήματα, είτε με την παρουσία του, είτε μεταξύ αρχηγών κρατών-μελών της ΕΕ.

Αποτέλεσμα εικόνας για Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Μητσοτάκης: Κάποιοι επέμειναν να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα

Οι προσδοκίες να πετύχουμε μια συμφωνία στην πρώτη απόπειρα ήταν εξαιρετικά περιορισμένες, σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Είναι χρήσιμο να αποφεύγει κανείς την υπερβολική δραματοποίηση» τόνισε ο πρωθυπουργός εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι ο «χρόνος θα είναι βάλσαμο και θα μας επιτρέψει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για την επίτευξη μιας συμφωνίας» σε κάποια επόμενη προσπάθεια. «Η ιστορία μας διδάσκει ότι τέτοιες σύνθετες συμφωνίες δεν επιτυγχάνονται κατά κανόνα στην πρώτη προσπάθεια. Αυτή είναι η ιστορία της Ευρώπης. Καταλήγει σε λύσεις οι οποίες μερικές φορές παίρνουν πολύ κόπο, πολύ χρόνο και πολλή προσπάθεια».

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι σαφώς και έχουν τεθεί στόχοι αλλά τα πράγματα είναι πιο δύσκολα λόγω Brexit. Ωστόσο οι εθνικές προτεραιότητες παραμένουν. «Κάποιοι επέμειναν ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους οπότε δεν κατέστη συμφωνία» διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

  • Επεσήμανε στη συνέχεια ότι παραμένουν οι προτεραιότητές μας που αφορούν το ότι  είναι ανάγκη να προστατευθεί το εισόδημα των αγροτών μας, να γίνει η μετάβαση στη νέα εποχή με μεθόδους πιο φιλικές στο περιβάλλον, να έχουμε ένα εμπροσθοβαρές ΕΣΠΑ  και να υπάρξουν πόροι για να καταστεί δυνατή η δίκαιη μετάβαση στην απολιγνιτοποίηση.
    Πρόσθεσε επίσης πως πρέπει να στηριχθούν πολιτικές που αφορούν στη μετανάστευση, τη φύλαξη των συνόρων, τη λειτουργία της Frontex.

Ωστόσο, «δεν μπήκαμε ποτέ σε ουσιαστική συζήτηση» τόνισε ο πρωθυπουργός λόγω των έντονων διαφωνιών. Και πρόσθεσε:

  • «Είχαμε μία πρώτη απόπειρα επίλυσης αυτού του δύσκολου σταυρόλεξου. Οι χώρες της συνοχής (17 χώρες δηλαδή) κράτησαν μία σταθερή γραμμή διεκδικώντας το αυτονόητο και τις επόμενες εβδομάδες θα διαβουλευθούμε μεταξύ μας και με τα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα ώστε την επόμενη φορά που θα βρεθούμε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία για μια Ευρώπη που μας αξίζει».

Τι προηγήθηκε του ναυαγίου

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκαν και συναντήσεις σε άλλο διαπραγματευτικό πλαίσιο. Μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκε εξαμερής συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την καγκελάριο της Γερμανίας, ‘Αγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν και τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Επίσης, ο πρωθυπουργός συμμετείχε το πρωί και στη συνάντηση των χωρών της ομάδας Φίλων της Συνοχής.

 

 

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε για τις διαπραγματεύσεις κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

  • «Συζητήσεις με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και του Βελγίου για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρειαζόμαστε έναν προϋπολογισμό που αντιμετωπίζει τα προβλήματα των χωρών της ΕΕ και υποστηρίζει τους φιλόδοξους στόχους που έχουμε θέσει για το μέλλον και την ευημερία των πολιτών μας».

Οι βασικοί στόχοι της Αθήνας στη διαπραγμάτευση

Η διαφύλαξη των πόρων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και η αύξηση των κονδυλίων συνοχής σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο ήτανι οι βασικοί στόχοι της Αθήνας στη διαπραγμάτευση για τον νέο κοινοτικό προϋπολογισμό, που ξεκίνησε χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Προσερχόμενος στη σύνοδο, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα» – μια αναφορά στη σκληρή στάση των «φειδωλών τεσσάρων» (Σουηδία, Δανία, Αυστρία, Ολλανδία), που επιμένουν ότι το ύψος του νέου προϋπολογισμού δεν πρέπει να ξεπεράσει το 1% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος (ΑΕΕ) της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σχετικά με τις προτεραιότητες της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Θέλουμε να διαφυλάξουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τα εισοδήματα των αγροτών μας, αλλά και να τους βοηθήσουμε να κάνουν τη μετάβαση προς έναν τρόπο παραγωγής πιο φιλικό προς το περιβάλλον». Επιπλέον, όπως είπε, «διεκδικούμε περισσότερους αναπτυξιακούς πόρους –ένα μεγαλύτερο ΕΣΠΑ– για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε ακόμα περισσότερο την ισχυρή ανάπτυξη που ήδη διαπιστώνεται στην ελληνική οικονομία», αλλά και για «να κάνουμε πράξη τη δίκαιη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών».

Οι 27 επιχείρησαν – χωρίς αποτέλεσμα, τελικά –  να καταλήξουν σε συμβιβασμό επί του συνολικού ύψους του προϋπολογισμού 2021-2027, που ξεπερνά τα 1.000 δισεκατομμύρια ευρώ, και για την κατανομή των πόρων μεταξύ των πολιτικών της ΕΕ: Κοινή Αγροτική Πολιτική, βοήθεια προς τις πλέον μειονεκτικές περιοχές, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ψηφιακή πολιτική… Η συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ ήτανι το 1,074% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το Brexit περιπλέκει την διαπραγμάτευση, που πραγματοποιείται κάθε επτά χρόνια. Εξαιτίας του διαζυγίου, από τον προϋπολογισμό 2021-2027 θα απουσιάζει η βρετανική συμβολή (60-70 δισεκατομμύρια ευρώ σε 7 χρόνια), που ήταν ο δεύτερος χρηματοδότης μετά την Γερμανία.

Πηγή: Economico.gr