Στη δίνη της Novartis η πολιτική ζωή: Η όξυνση της πόλωσης δυσκολεύει την επίτευξη συναίνεσης σε ελληνοτουρκικά & προσφυγικό

Με την κυβέρνηση να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για σκευωρία, τον Αντώνη Σαμαρά να επιμένει στο “θα τους πάω μέχρι τέλους”, το ειδικό δικαστήριο να αχνοφαίνεται για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, τον Αλέξη Τσίπρα να καταγγέλλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για… εκτροπή, τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μιλούν στις Βρυξέλλες για “Ελληνικό ορμπανισμό”, τα δελτία ειδήσεων να παίζουν ως πρώτο θέμα την αναζήτηση των προστατευόμενων μαρτύρων, είναι δύσκολο να δει κανείς πώς θα διαμορφωθούν συνθήκες εθνικής συνεννόησης στα ελληνοτουρκικά και στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Με την υπερψήφιση από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ του νομοσχεδίου για την ψήφο των ομογενών και της νέας προέδρου της δημοκρατίας Αικ. Σακελλαροπούλου, δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση μπορούν να βρουν, υπό προϋποθέσεις, κοινό τόπο. Πολύ περισσότερο όταν στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής εκπέμφθηκε ένα μήνυμα ισχυρής βούλησης για διαμόρφωση εθνικού μετώπου απέναντι στην Αγκυρα.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας έχουν ανταλλάξει βαριές κουβέντες στη Βουλή και η ανταλλαγή ανακοινώσεων μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Κουμουνδούρου σηματοδοτεί πολιτική ένταση. Ομως, τίποτα δεν έχει φέρει τόσο βαθιά πόλωση όσο η Novartis. To τελευταίο επεισόδιο, με την απόφαση για βίαιη προσαγωγή των άφαντων προστατευόμενων μαρτύρων, ανέβασε στο κόκκινο τη θερμοκρασία στην πολιτική ζωή. Κοινή εκτίμηση σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το έργο αυτό θα κρατήσει πολύ και ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί η τελική έκβασή του.

Κύκλοι της ΝΔ υποστηρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι σε πανικό. Οτι φοβάται το ξεκουκούλωμα των προστατευόμενων μαρτύρων γιατί μπορούν να σπάσουν τη συμφωνία τους με τον ΣΥΡΙΖΑ και να πουν δυσάρεστες για την αξιωματική αντιπολίτευση αλήθειες. Είναι βέβαιοι ότι θα αποδειχθεί ότι στήθηκε μια επιχείρηση σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ και ότι κάποια στιγμή θα καταλογιστούν ευθύνες.

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύρεται από τον Αντώνη Σαμαρά, ότι η κοινωνία δεν θα επιβεβραβεύσει την επιλογή να ποινικοποιήσουν την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να διαλευκάνει ένα “σκάνδαλο”, ότι η Προανακριτική έχει ήδη εξελιχθεί σε φιάσκο και ότι η ΝΔ φοβάται τυχόν στοιχεία που μπορεί να αποκαλυφθούν στην πορεία της δικαστικής έρευνας.

Είναι τόσο εκ διαμέτρου αντίθετα τα δύο αφηγήματα, της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν μπορεί εύκολα να συμπεράνει κανείς αν και πώς θα γεφυρωθεί το χάσμα ώστε να προκύψει τελικά μια κοινή συνιασταμένη.

Πηγή: Economico.gr

Προτεινόμενα για εσάς