Στην κόψη του ξυραφιού δύο υπουργοί και πέντε υφυπουργοί

Παρότι από το πρωθυπουργικό γραφείο λένε ότι η αξιολόγηση των υπουργών δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, αρκετά είναι τα κυβερνητικά στελέχη που…έχουν χάσει τον ύπνο τους.

Πληροφορίες που επικαλείται το iefimerida (Αλίκη Χατζή) θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ήδη σχηματίσει εικόνα για τις αλλαγές που χρειάζεται το κυβερνητικό σχήμα και θα τις κάνει την περίοδο του Πάσχα. Πιθανόν και πριν από τις ημέρες των εορτών.

Κομμένοι από χέρι λέγεται ότι είναι δύο υπουργοί και πέντε υφυπουργοί. Οι πηγές λένε πως ίσως πέσουν κι άλλα κεφάλια, εάν κάποιοι συνεχίσουν να επιδεικνύουν ολιγωρία και ατολμία. Σε αυτή την κατηγορία λέγεται ότι ανήκουν κάποιοι από τους τεχνοκράτες, στους οποίους είχαν επενδυθεί πολλές προσδοκίες.

Ο ανασχηματισμός θα είναι «μίνι» και αναμένεται να έχει δομικά χαρακτηριστικά.

Δυσλειτουργίες

Η αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του iefimerida έχουν εντοπιστεί, κατ’ αρχάς, φαινόμενα κακής σχέσης μεταξύ υπουργών και υφυπουργών, με τον αναμενόμενο αντίκτυπο στα αποτελέσματα του υπουργείου. Οι συγκεκριμένες δυσλειτουργίες είναι σε πλήρη γνώση του Κυριάκου Μητσοτάκη,ο οποίος και εμφανίζεται αποφασισμένος να παρέμβει.

 Οι συναντήσεις

Οι συναντήσεις πρωθυπουργού – υπουργών ξεκίνησαν από το υπουργείο Τουρισμού, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην καλή δουλειά που έγινε. Και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, βρέθηκε εντός χρονοδιαγράμματος.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος πέρασε με επιτυχία την ψήφο των αποδήμων και τον εκλογικό νόμο που ήταν προεκλογικές δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, να «περνάει τις εξετάσεις» με καλό βαθμό. Του αναγνωρίστηκε ως θετικό, μεταξύ άλλων, ότι τα ακριβά φάρμακα χορηγούνται με πιο γρήγορες διαδικασίες στους χρονίως πάσχοντες. Το ίδιο και το νομοσχέδιο που περιέχει διάφορες ρυθμιστικές τροπολογίες.

Ανοιχτά μέτωπα Βρούτση

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, να έχει ανοιχτά μέτωπα. Η κόντρα με τον υφυπουργό του, Νότη Μηταράκη, εξέλειπε μετά την ανάθεση στον τελευταίο του χαρτοφυλακίου της Μετανάστευσης & Ασύλου. Η δύσκολη συνεργασία του με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ωστόσο, συνεχίζεται.

Στην περίπτωση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, όλα δείχνουν πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση αντικατάστασής του στον επόμενο ανασχηματισμό. Υπάρχει επίσης η αίσθηση ότι ο υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου έχει θετική παρουσία στην κυβέρνηση και αξιόλογο έργο να επιδείξει.

Σύμφωνα με τις πηγές μας, τρεις υπουργοί μετά βίας πέρασαν τη δοκιμασία και σε περίπτωση που δεν ανεβάσουν ταχύτητα, το μέλλον τους στα κυβερνητικά έδρανα προμηνύεται θολό. Πηγές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, μάλιστα, λένε με νόημα ότι δεν πρέπει οι υπουργοί να επαναπαύονται από τα «ευχαριστώ» του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν εξασφαλίζουν υποχρεωτικά την παραμονή στο κυβερνητικό σχήμα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπήρχε σκέψη για άμεση αλλαγή ενός τουλάχιστον υπουργού, παραγωγικού υπουργείου, αλλά τελικά αποφασίστηκε να του δοθεί πρόσθετος χρόνος.

Και από βουλευτές

Ο έλεγχος των υπουργών, πάντως, συμπληρώνεται και με την αξιολόγησή τους από τους βουλευτές της ΝΔ. Το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία μαζί τους για να ακούσει τη δική τους άποψη για κάθε ένα υπουργείο ξεχωριστά.