Novartis-Προανακριτική: Οξύνεται η κόντρα για το πώς θα καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες

Συνεχίζεται το μπρα-ντε-φερ σχετικά με τον τρόπο που θα εξεταστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης»,  από την προανακριτική για την υπόθεση Novartis. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει εντονότατες αντιρρήσεις, οι μάρτυρες να καταθέσουν δια ζώσης,  αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι χωρίς μέτρα προστασίας της ταυτότητας των μαρτύρων, ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αποχωρήσει, απέχοντας της διαδικασίας.

Με αποχώρηση «απειλεί» και το ΚΚΕ αλλά για τον εντελώς αντίθετο λόγο: Θα πρέπει να εξεταστούν χωρίς μέτρα προφύλαξης. Δεν μπορεί τα στοιχεία της ταυτότητάς τους να είναι γνωστά στον αστυνομικό της ασφάλειας και όχι στο όργανο που έχει την ιδιότητα της εισαγγελικής αρχής, σημειώνεται χαρακτηριστικά από στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Τι αποφάσισε η πλειοψηφία

Η πλειοψηφία των μελών της επιτροπής επαναδιατύπωσε τη θέση πως η εξέταση πρέπει να γίνει με τους ίδιους ακριβώς όρους που έγινε ανάλογη από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τον περασμένο Δεκέμβριο: Αν τότε, όπως κατ’ εκτίμηση αναφέρεται από ορισμένες πλευρές, έγινε δίχως οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες να έλαβαν κάποια μέτρα προφύλαξης των χαρακτηριστικών τους, το ίδιο θα πρέπει να συμβεί και τώρα.

Ωστόσο «Κελέση» και «Σαράφης» μέσω επιστολών τους φέρονται να έλαβαν αρνητική θέση έναντι του ενδεχομένου να εξεταστούν χωρίς μέτρα προφύλαξης των στοιχείων της ταυτότητάς τους. Ενας εκ των δύο, ειδικότερα, φέρεται να ισχυρίζεται ότι η κατάθεσή του τον περασμένο Δεκέμβριο έγινε με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά.

Όπως γράφει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», διαδικαστικά, μόνο ο συνοδός αστυνομικός της υπηρεσίας ασφάλειας για την προστασία μαρτύρων, θα πιστοποιήσει τόσο το ότι τα πρόσωπα που θα παρουσιαστούν –όπως παρουσιαστούν– είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες, όσο και πως με τον ίδιο τρόπο είχαν εξεταστεί τον περασμένο Δεκέμβριο.

Διεύρυνση του κατηγορητηρίου

Παράλληλα η επιτροπή χθες αποφάσισε να ζητήσει με επιστολή της από τον πρόεδρο της Βουλής να απευθυνθεί στο Επιστημονικό Συμβούλιο για να διευκρινιστεί η θεσμικά ορθή διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να διευρυνθεί το κατηγορητήριο για τον κ. Παπαγγελόπουλο, καθώς διαπιστώνεται από τις έως τώρα καταθέσεις πως δεν θα ήταν εκτός πραγματικότητας το να ερευνηθούν και άλλα αδικήματα.

Τα απόρρητα έγγραφα

Τέλος, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ ,ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί και η πληροφορία πως ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευ. Ζαχαρής έστειλε επιστολή στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη να αποστείλει τόσο στον ίδιο όσο και στην Προανακριτική το σύνολο της δικογραφίας, συμπεριλαμβανομένων και όποιων εγγράφων έχει κρατήσει στο γραφείο της χαρακτηρίζοντάς τα ως απόρρητα. Υπενθυμίζεται ότι εντονότατη δυσαρέσκεια για την επιλογή της να μη στείλει στην επιτροπή έγγραφα που της έχουν ζητηθεί, εκφράζουν από ημερών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μέλη της Προανακριτικής από τον χώρο της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΛ.

Η πρόταση της Ασφάλειας Αττικής

Απόρρητο έγγραφο προς την προανακριτική επιτροπή της Βουλής απέστειλε την περασμένη Πέμπτη 13/2 ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, απαντώντας σε επιστολή των μελών της επιτροπής προς την ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τον πιθανό τρόπο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση». Ο προϊστάμενος της διεύθυνσης, Π. Τζεφέρης, επισήμανε στο έγγραφό του ότι η μόνη διαδικασία που μπορεί να διασφαλίσει τη μυστικότητα της ταυτότητας των δύο μαρτύρων είναι η εξ αποστάσεως εξέτασή τους από ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα που υπάρχει για τον λόγο αυτό στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο διαβαθμισμένο έγγραφό του ο κ. Τζεφέρης φέρεται να προτείνει προς τα μέλη της επιτροπής η κατάθεση των μαρτύρων να πραγματοποιηθεί από τη συγκεκριμένη αίθουσα και να υπάρχει μετάδοση μόνο ήχου στην αίθουσα όπου συνεδριάζει η επιτροπή της Βουλής και με αλλοίωση φωνής. Απαντώντας προφανώς σε διευκρινιστικά ερωτήματα που του απηύθυναν τα μέλη της επιτροπής, ο διοικητής Ασφαλείας έκανε σαφές ότι η υπηρεσία του δεν διαθέτει εξοπλισμό για την απόκρυψη της ταυτότητας των μαρτύρων για την περίπτωση της διά ζώσης εξέτασής τους. Τέλος, για την περίπτωση που αποφασιστεί η διά ζώσης εξέταση των μαρτύρων προτείνει η διαδικασία να φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις δύο συγκεκριμένων υπηρεσιών που στεγάζονται στο κτίριο της ΓΑΔΑ.