Ερντογάν: Εμείς θα είμαστε αυτοί που θα ελέγχουν την Ανατολική Μεσόγειο

Διπλή ήταν η πρόκληση σήμερα προς Ελλάδα και Κύπρο από τους Τούρκους. Ο  αμετανόητος Ερντογάν έκανε λόγο για εντατικοποίηση των γεωτρήσεων και των ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ ο αντιπρόεδρός του, Φουάτ Οκτάϊ επανέλαβε πως  «Η Αμμόχωστος είναι γη των Τουρκοκυπρίων και η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά τους» ανέφερε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, επιβεβαίωσε για πρώτη φορά πως η Άγκυρα αγόρασε τρίτο γεωτρύπανο. Μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε: «Δεν έχει αλλάξει στάση μας στο ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου κι αυτό φαίνεται από τη συμφωνία την οποία υπογράψαμε. Όπως ενώ είχαμε δυο γεωτρύπανα πήγαμε και αγοράσαμε και τρίτο. Έχουμε και δυο ερευνητικά πλοία. Έχουμε τώρα και τρία γεωτρύπανα. Λέμε να ξεκινήσουμε εντατικές εργασίες εδώ και με τα ερευνητικά μας πλοία αλλά και με τα γεωτρύπανα μας. Το σημαντικό όμως είναι πως με τον τρόπο αυτό βρίσκεται κάποιος εκεί και πολιτικά αλλά και στρατιωτικά. Είναι σημαντικό διότι έτσι η χώρα γίνεται αυτή που ελέγχει την περιοχή. Εμείς είμαστε η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή. Είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε πιστά τη συμφωνία με τον κύριο Σάρατζ και θα υποστηρίξουμε το δίκαιο και τα δικαιώματα τη Λιβύης».

Ο Ερντογάν αντέδρασε και στην πρόσκληση του Χαφτάρ από τον πρόεδρο της Γαλλίας.«Ο Χαφτάρ είναι ο άνθρωπος που βομβάρδισε 11 φορές τη Λιβύη. Τον κάλεσαν οι ΗΠΑ. Τώρα τον καλεί ο Μακρόν. Κι αυτός πάει εκεί πανηγυρίζοντας.. Δεν μπορούμε να τους καταλάβουμε» ανέφερε ο Ερντογάν.

Οι δηλώσεις Οκτάϊ

Ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάϊ  βρίσκεται στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου.

Σε ειδική σύσκεψη για το άνοιγμα της πόλης δήλωσε πως «η Αμμόχωστος είναι το έδαφος της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”. Είναι νόμιμο οι Τουρκοκύπριοι να κάνουν βήματα στα δικά τους εδάφη με στόχο την ευημερία και την οικονομική ανάπτυξη. Η κλειστή πόλη της Αμμοχώστου είναι των Τουρκοκυπρίων και πρέπει να εξαλείψουμε τον όρο “κλειστή”».