Οι... followers, θα μας πάνε ακόμη πιο αριστερά λέει ο Τσίπρας - Η ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ(video)

Αιχμές κατά αυτών που αντιδρούν στη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και την εγγραφή νέων μελών από τον προοδευτικό χώρο, άφησε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της συνεδρίασης της ΚΕ του κόμματος.

Μάλιστα, πολλά από τα «καρφιά» του προέδρου κατευθύνθηκαν σε ένα συγκεκριμένο στόχο, που δεν είναι άλλος από τον Γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη.

«Έχω λοιπόν κάθετη διαφωνία και θέλω με ευθύτητα να την εκφράσω στην ΚΕ, με την άποψη ότι όσοι εγγράφονται στην πλατφόρμα και θέλουν να συμμετάσχουν στη κομματική μας ζωή -προφανώς και δια ζώσης, στις συγκεντρώσεις και στη δράση μας σε τοπικό ή κλαδικό επίπεδο- αλλά δεν έχουν το χρόνο ή τη διάθεση να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις των οργανώσεων μας, δεν πρέπει να είναι ισότιμα μέλη, αλλά απλοί υποστηρικτές ή ακόμη να τους θεωρήσουμε υποτιμητικά ως… followers», ανέφερε με νόημα.

«Εγώ δεν μπορώ να διακρίνω  τα παλιά μας μέλη, που στο κάτω κάτω έχουν να πατήσουν στις διαδικασίες πολλαπλάσιο χρόνο από ότι τα διαδικτυακά μας μέλη επικοινωνούν, ενημερώνονται και καταθέτουν τη διαθεσιμότητά τους», επανέλαβε και ξεκαθάρισε ότι τα μέλη που γράφτηκαν στο iSyriza μπορούν να ψηφίσουν κανονικά για το συνέδριο

«Η ένταξη στο κόμμα αυτών των ανθρώπων όχι μόνο δε θα στρέψει το κόμμα προς τα δεξιά, όπως κάποιοι φοβούνται, αλλά αντιθέτως προς τα αριστερά θα το στρέψει. Πιο ριζοσπαστικό θα το κάνει. Ο λαϊκός κόσμος είναι πολύ πιο ριζοσπαστικός από όσο κάποιοι αναπαυμένοι στις ιδεολογικοπολιτικές μας θεωρητικές αναζητήσεις, πιστεύουμε», σημείωσε .

Για τον Σκουρλέτη τα βέλη

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σκουρλέτης, το περασμένο καλοκαίρι, είχε δηλώσει: «Δεν πιστεύουμε σε ένα ακόμα μαζικό μεν, -βεβαίως πρέπει να είναι- αλλά ένα κόμμα οπαδών. Δεν θέλουμε followers. Θέλουμε μέλη τα οποία θα έχουν μια ουσιαστική σχέση με την πολιτική, θα συνδιαμορφώνουν τα πράγματα και αυτό νομίζω ότι αποτελεί έναν κοινό τόπο».

Για το όνομα

Αναφερόμενος στην πολυσυζητημένη αλλαγή ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι  θα την κάνει η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης

«Πρέπει να πάρουμε μια ξεκάθαρη απόφαση από την ΚΕ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «ότι θα υπάρξει προσθήκη δίπλα στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ, που θα αποφασισθεί σε συνεννόηση και με τους συντρόφους μας που στη πορεία προς το συνέδριο θα ενσωματωθούν οργανικά και ισότιμα στο κόμμα μας».

«Και στην επόμενη Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ), πρόσθεσε, «θέλω να πιστεύω με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, να αποφασίσουμε τη πρόταση για τη προσθήκη στην ονομασία που θα επικυρωθεί στο Συνέδριο».

Ο πρόεδρος του κόμματος είπε ότι θα μπορούσε να ζητηθεί και η γνώμη των μελών για το ζήτημα αυτό, όμως σχολίασε «πως αυτό θα είχε νόημα μόνο αν αποτελούσε ζήτημα μείζονος πολιτικής διαφωνίας και στο βαθμό που αυτή δεν έχει προκύψει έως τώρα και δεν θα προκύψει, νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος».

«Ιστορική και συμβολική συνεδρίαση»

Κατά τα άλλα ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ιστορική και συμβολική, τη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, όπου συζητείται ο απολογισμός στη βάση ενός κειμένου, που «εκκινεί από το 2012 και την πολιτική ανατροπή που ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ σε αξιωματική αντιπολίτευση, απέναντι στα κόμματα του παλιού πολιτικού συστήματος, διατρέχει με αναστοχαστικό πνεύμα το πρώτο εξάμηνο του 2015 και τη σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές και καταλήγει σε μια αναλυτική και σε βάθος αποτίμηση της διακυβέρνησης μας από το Σεπτέμβρη του ‘15 μέχρι τον Ιούλιο του ‘19».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην ομιλία του στην συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος,  ανέφερε ότι πρώτη φορά στην Ελλάδα κόμμα που κυβέρνησε έχει την «πολιτική γενναιότητα» να αποτιμήσει τη δική του διακυβέρνηση και μάλιστα «με αυστηρή αυτοκριτική διάθεση».

«Να τονίσει τις επιτυχίες, τις νίκες, τις ορθές επιλογές αλλά και να επισημάνει τις αστοχίες, τις αδυναμίες ακόμα και τις ενδεχόμενες παρεκκλίσεις από τον στρατηγικό προσανατολισμό».

«Να απολογηθεί ο Μητσοτάκης και η παράταξή του»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιτέθηκε στον πρωθυπουργό αναφέροντας: «Ο κ. Μητσοτάκης χθες επιχείρησε να ειρωνευτεί την διαδικασία του διαλόγου με τους πολίτες αλλά και με το κόμμα.

Και τόλμησε να μιλήσει για απολογία του ΣΥΡΙΖΑ . Πήρε την απάντηση που του αξίζει. Γιατί πάει πολύ να μας κουνάνε το δάχτυλο όσοι έχουν την ευθύνη της χρεοκοπίας της χώρας.

Και τη βαριά ευθύνη μιας κυβερνητικής διαχείρισης που την βύθισε τη χώρα στο πιο πυκνό σκοτάδι. Πήρε την απάντηση ότι αν κάποιος όφειλε να απολογηθεί είναι εκείνος και η παράταξη του».