«Υπογράψαμε μνημόνια, υποτιμήσαμε τη ΝΔ» - Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αυτοκριτική

Με αρκετή δόση αυτοκριτικής, τέθηκε προς έγκριση στην Πολιτική Γραμματεία η αποτίμηση της κυβερνητικής εμπειρίας του ΣΥΡΙΖΑ με συγγραφείς τους “ευαγγελιστές” Γιάννη Δραγασάκη, Αριστείδη Μπαλτά και Θοδωρή Δρίτσα

Το κείμενο  θα παρουσιαστεί στην Κεντρική Επιτροπή το διήμερο 14-15 Φεβρουαρίου, ώστε λάβει χαρακτήρα επίσημης θέσης του κόμματος για τα όσα συνέβησαν την περίοδο 2015-2019.

Το «πρώτη φορά Αριστερά»

Στο ερώτημα τι πετύχαμε για την Αριστερά στην Ελλάδα, στο κείμενο απολογισμού τονίζεται ότι «σπάσαμε το ταμπού ότι δήθεν η Αριστερά δεν μπορεί να κυβερνήσει κι ότι είναι αποκλειστικά δύναμη διαμαρτυρίας».

Δεν λείπουν φυσικά οι αναφορές στις διαπραγματεύσεις του καλοκαιριού του 2015 και την υπογραφή του Μνημονίου, όπως και στο δημοψήφισμα.

«Η τελική διαπραγμάτευση του Ιουλίου 2015 κατέληξε μεν σε επώδυνο συμβιβασμό –αφού όχι μόνο το μνημόνιο δεν καταργήθηκε αλλά υπογράφηκε νέο, με πρόσθετους δυσβάσταχτους όρους για τον ελληνικό λαό– αλλά η τελική συμφωνία ήταν πράγματι μετρήσιμα ευνοϊκότερη από εκείνη που είχε τεθεί στην ελληνική κυβέρνηση πριν το δημοψήφισμα», αναφέρει το κείμενο.

Η στιγμή της έκδοσης του κειμένου έρχεται σε μία ιδιαίτερη χρονική στιγμή,  όπου συμπίπτει με τη συνέντευξη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος “δίνει” τους συνομιλητές του για το κλίμα που επικρατούσε τότε, το καλοκαίρι του 2015, κατά την απόφαση για το δημοψήφισμα.

«Κανένας στην Ε.Ε. δεν κατάλαβε γιατί έγινε το δημοψήφισμα». Όπως εξήγησε ο κ. Γιούνκερ «το κείμενο του δημοψηφίσματος, που κάλεσε τον ελληνικό λαό να καταψηφίσει, ήταν ένα παλιό κείμενο συμφωνίας, ήταν προτάσεις που είχαν τεθεί πριν από δύο μήνες», σημειώνοντας πως ο Τσίπρας «μετά το δημοψήφισμα, έκανε ακριβώς το αντίθετο από αυτά που υποσχόταν».

Το… ξανθό γένος

Αναφορές γίνονται και στα περί δανείου από τη Ρωσία, όπου από κάποιες πλευρές του ΣΥΡΙΖΑ είχε καλλιεργηθεί η προσδοκία ότι η Μόσχα  ίσως και η Κίνα θα βοηθούσαν την Ελλάδα. Αυτό που τονίζεται είναι πως ούτε η μία ούτε η άλλη ήταν διατεθειμένες να διακινδυνεύσουν στρατηγικά συμφέροντα προχωρώντας σε αποφασιστικές πράξεις συμπαράστασης».

Το σχέδιο απολογισμού επιρρίπτει «ιδιάζουσα ευθύνη» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο Γιάνη Βαρουφάκη για την διαπραγματευτική τακτική του ΄7μηνου.

Τη Δευτέρα, , ο Πάνος Καμμένος, πρώην κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα, υποστήριξε, πως ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρότειναν ως λύση την έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ, 80 δισεκατομμύρια μετρητά και «1,5 εκατ. ανθρώπινες «ψυχές» σε μία ανοικτή φυλακή που ήταν η Ελλάδα».

«Ο Αλέξης Τσίπρας με πήρε τηλέφωνο και πήγα στις Βρυξέλλες. Εκεί ο Βαρουφάκης μας είπε,ότι θα υπογράψει την άλλη μέρα στο Eurogroup τη λύση Σόιμπλε. Ήταν η ημέρα που ο Τσίπρας ήρθε σε επαφή με τον πρόεδρο Ομπάμα και διά του Ολάντ ήρθαν οι Γάλλοι να προτείνουν τη σωτηρία της χώρας», συμπλήρωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

O Βαρουφάκης

Ο γραμματέας του Μέρα25  Γιάνης Βαρουφάκης έσπευσε να διαψεύσει τα λεγόμενα του κ. Καμμένου, αποκαλώντας τον «σεσημασμένο συκοφάντη».

Παράλληλα, στο κείμενο απολογισμού γίνονται αναφορές για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη ΝΔ: «Υποτιμήσαμε την απήχηση που μπορούσε να αποκτήσει ο λόγος της ΝΔ περί «τάξης και ασφάλειας», όπως και τα επικοινωνιακά μπαράζ που εξαπολύθηκαν με αφορμή την τραγωδία στο Μάτι και στη Μάνδρα ή ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών. Γενικότερα ως προς τα τελευταία, η επικοινωνιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησής του δεν στάθηκε άξια των περιστάσεων”.

Τέλος, για την ήττα στις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές το κείμενο αναγνωρίζει «ως πολιτικά άστοχη την επιλογή να ταυτιστεί η ημερομηνία διεξαγωγής των τριών εκλογικών αναμετρήσεων».