Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν υπάρχουν αυταπάτες για τις προθέσεις της Αγκυρας. Με αυτή την έννοια δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία η ανακοίνωση του εκπροσώπου της τουρκικής κυβέρνησης Ιμπραχίμ Καλίμ ότι “η Τουρκία θα πραγματοποιήσει έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο και στις περιοχές θαλάσσιας ευθύνης που συμφώνησε με τη Λιβύη”.
Το momentum, ωστόσο, προκάλεσε εντύπωση. Μετά το τέλος του υπουργικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Ερντογάν ο Καλίν δήλωσε «λόγω της συμφωνίας μας με την επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες και τις γεωτρήσεις μας στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και στις περιοχές που συμφωνήσαμε με τη Λιβύη. Σε αυτό το ζήτημα πρέπει να τονίσω πως είμαστε αποφασισμένοι».
Με δεδομένη την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης πως θα αποτρέψει οποιαδήποτε παραβίαση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, είναι προφανές ότι η Αγκυρα κάνει επίδειξη δύναμης και αδιαφορίας για τις ελληνικές προειδοποιήσεις. Η παρουσία του “Σαρλ ντε Γκωλ” στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές, εκνεύρισε τον Ρ.Τ.Ερντογάν που δεν σταματά να στέλνει επιθετικά μηνύματα.
Εναλλακτικά σχέδια αντίδρασης
Είναι, πάντως, η πρώτη φορά που επισήμως προαναγγέλλονται έρευνες μεταξύ Καστελόριζου και Λιβύης. Στο Πεντάγωνο έχουν εκπονηθεί εναλλακτικά σχέδια για τη διαχείριση ενός τέτοιου θερμού σεναρίου.
Στις συναντήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης είχαν συζητηθεί όλα αυτά και είχε συμφωνηθεί ότι θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για την προστασία του εθνικού συμφέροντος.
Η στάση της Αγκυρας αποτελεί πρόκληση και προς τις Βρυξέλλες. Στις 18 Ιανουαρίου η Κομισιόν είχε εγκαλέσει την Άγκυρα για τις νέες παράνομες γεωτρήσεις που ανακοίνωσε στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πίτερ Στάνο είχε καλέσει την Αγκυρα να σεβαστεί το διεθνές Δίκαιο, την αρχή καλής γειτονίας και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών.
Να μην προχωρήσει στις έρευνες
Δεν μπορεί να υπάρξει καμία κατανόηση με την τουρκική πλευρά και καμία προσυνεννόηση για το θέμα των Ιμίων, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα σε κανέναν Έλληνα υπουργό να μπορέσει να έχει συνεννοήσεις αυτού του επιπέδου με την τουρκική πλευρά. Εκφεύγει της τρέχουσας ανταλλαγής απόψεων» ανέφερε σε συνέντευξή του (ΕΡΤ1, εκπομπή Ολγας Τρέμη) για τον ισχυρισμό Ερντογάν πως η τουρκική πλευρά είχε στείλει μήνυμα στην Αθήνα για να μην προκληθεί ένταση στην περιοχή των Ιμίων φέτος.
Διαβάστε τι είπε ο υπουργός Εξωτερικών:
Ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως οι συνεννοήσεις της Ελλάδας με την Τουρκία είναι στο πλαίσιο πως πολλές φορές και από τις δύο πλευρές εκφράζονται ευχές για τη μη δημιουργία εντάσεων. Εξίσου διαμήνυσε πως καμία ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί την γκριζοποίηση τμημάτων της ελληνικής επικράτειας.
Δεν ήταν τεστ των ελληνικών αντανακλαστικών
Κληθείς να απαντήσει για το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως δεν υπήρξε επεισόδιο γύρω από το πλου του συγκεκριμένου πλοίου και απάντησε ρητά πως δεν ήταν τεστ των ελληνικών αντανακλαστικών. «Δεν νομίζω ότι αριστεύσαμε στην επικοινωνία στο συγκεκριμένο θέμα» παραδέχθηκε.
Σε ερώτηση για την ανακοίνωση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν ότι η Τουρκία θα κάνει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο στις περιοχές που κατά την άποψή της ορίζονται από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, έστειλε το μήνυμα να μην συνεχίσει σε αυτό τον δρόμο. «Θα ευχόμουν και θα εισηγούμην στην Τουρκία να μην το κάνει αυτό. Φιλική μου συμβουλή προς την Τουρκία θα ήταν να μην συνεχίσει σε αυτό τον δρόμο» διαμήνυσε ξεκάθαρα στη συνέντευξή του στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «10».
Σε αυτό το πλαίσιο, κατέστησε σαφές πως κόκκινη γραμμή κάθε Έλληνα πρωθυπουργού, και βεβαίως και του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του, είναι η προάσπιση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων του ελληνικού κράτους. «Εγώ έχω ορκιστεί να φυλάττω το Σύνταγμα και τους νόμους. Η ελληνική επικράτεια περιγράφεται. Δεν έχω κανένα δικαίωμα να αποδώσω την ελληνική επικράτεια κατά ένα τετραγωνικό χιλιοστό μικρότερη απ’ ό,τι παρεδόθη στη δική μας κυβέρνηση» υπογράμμισε.
Μόνη μας διαφορά η υφαλοκρηπίδα και συνακόλουθα η ΑΟΖ
Για το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, ο υπουργός Εξωτερικών κατέδειξε πως η διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα καταρχήν και συνακόλουθα επειδή έχει αλλάξει και το Δίκαιο της Θάλασσας, και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Καταρχήν, να επιχειρήσουμε να το λύσουμε μεταξύ μας, και αν δεν καταφέρουμε να το λύσουμε μεταξύ μας, θα κάνουμε ένα συνυποσχετικό, να περιγράψουμε αυτό το πρόβλημά μας» σημείωσε ο κ. Δένδιας και προσέθεσε: «Αν ο κ. Τσαβούσογλου έρθει και μου ζητήσει να πάμε στη Χάγη για να επιλύσουμε το ιδιοκτησιακό του σπιτιού που μου άφησε η γιαγιά μου στους Παξούς, δεν θα συμφωνήσω, δεν μπορώ να συμφωνήσω».
Για την αποστρατικοποίηση των νησιών
Ερωτηθείς αν οι Τούρκοι θέσουν ανάμεσα στα ζητήματα και το θέμα της αποστρατικοποίηση των νησιών, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ρητά πως είναι τόσο καθαρό που αν ήταν αντικείμενο ειλικρινούς συζήτησης μεταξύ δύο ανθρώπων θα λυνόταν πολύ εύκολα. «Ένας Έλληνας πρωτοετής της Νομικής και ένας Τούρκος πρωτοετής της Νομικής, με καλή πίστη και οι δύο, αν καθόντουσαν να το συζητήσουν, πιστεύω ότι θα το έλυναν» προσέθεσε. Σημείωσε ακόμα πως ένας μεγάλος αριθμός ζητημάτων που θέτει η Τουρκία είναι προσχηματικά και το ξέρει και η Τουρκία.
Για την συνεκμετάλλευση
Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του αναπληρωτή σύμβουλου ασφάλειας περί συνεκμετάλλευσης, ο κ. Δένδιας είπε πως κ. Ντόκος δεν προσλαμβάνει τον εαυτό του ως τμήμα της εκτελεστικής εξουσίας και σημείωσε: «Είναι ένας επιστήμονας ο οποίος εκφράζει την άποψή του». Περαιτέρω ανέδειξε τη συμβουλευτική διάσταση του Συμβουλίου Ασφαλείας, λέγοντας πως «συμβουλευτικό είναι ένα όργανο το οποίο έχει τη δυνατότητα να εμφανίζει μια πολλαπλότητα εισηγήσεων και να επιλέξει ο πρωθυπουργός».
«Προσβλέπω σε βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων»
Παράλληλα, απευθυνόμενος στην Άγκυρα, επισήμανε πως η ένταση δεν βοηθά την Τουρκία και εξέφρασε την πεποίθησή του πως μια κατανόηση με ευρωπαϊκούς και σύγχρονους όρους είναι απολύτως σε όφελος της γείτονας χώρας και προσέθεσε πως γι’ αυτό προσβλέπει σε μια γρήγορη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Ανέδειξε ακόμα ως πολύ σημαντικό ότι οι περισσότεροι παίκτες στην περιοχή, όλοι σχεδόν, προσυπογράφουν τον δικό μας τρόπο θεώρησης των πραγμάτων, ο οποίος είναι αυτός που συνάδει με το διεθνές δίκαιο. «Αυτό που περιμένουμε από την Τουρκία είναι να προσχωρήσει σε αυτή την άποψη» συμπλήρωσε και επισήμανε πως η Ελλάδα ποτέ δεν επιδίωξε απομόνωση της Τουρκίας. «Θέλουμε μια ευρωπαϊκή, σύγχρονη Τουρκία, με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας» είπε αποκρυσταλλώνοντας το μήνυμά του.
Παρατήρησε πως τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια τάση αποκλιμάκωσης σε σχέση με την ένταση των προηγούμενων εβδομάδων, χαρακτηρίζοντας το πολύ ευχάριστο.
Αντικρούοντας τον τουρκικό ισχυρισμό περί αποκλεισμού της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως η Ελλάδα δεν θέλει να την οδηγήσει σε ασφυξία και επισήμανε πως η Ελλάδα ήταν η χώρα που κατεξοχήν υποστήριζε την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ.
«Δεν θα είμαστε μόνοι μας»
Απαντώντας σε ερώτηση αν έχουμε απομακρυνθεί από ένα θερμό επεισόδιο που μπορεί να ήταν σχεδιασμένο από τον Ερντογάν, ο κ. Δένδιας είπε: «Ευελπιστώ ότι η Τουρκία δεν έχει σχεδιάσει κάτι τέτοιο». «Στην απευκταία πιθανότητα θερμού επεισοδίου, μπορούμε και μόνοι μας, και παρά το ότι μπορούμε και μόνοι μας, δεν θα είμαστε μόνοι μας» διαμήνυσε.
Παράλογο το μνημόνιο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών Τουρκίας – Τρίπολης
Εστιάζοντας στο μνημόνιο Τουρκίας-κυβέρνησης Σαράτζ, ο κ. Δένδιας είπε πως η αντίληψη της Τουρκίας περί της εγκυρότητάς του αποτελεί τη μειοψηφία του ενός. «Ουδείς άλλος. Ακόμα και η κυβέρνηση της Τρίπολης μετά την υπογραφή ζήτησε να μας στείλει επιτροπή να συνεννοηθούμε μήπως προσφύγουμε στη Χάγη ακόμα και γι’ αυτά τα μνημόνια. Δηλαδή, ούτε αυτοί δεν τολμούν να ισχυριστούν ότι αυτά είναι έγκυρα» προσέθεσε.
πηγή: economico.gr