Εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

«Ο πρόεδρος Ερντογάν είναι πολύ καλός στον ψυχολογικό πόλεμο. Όλες του οι φράσεις φαίνονται να είναι προσεκτικά διατυπωμένες. Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να δίνουμε παραπάνω σημασία από αυτή που αρμόζει σε τέτοιες δηλώσεις».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Φίλης είπε πως «Υπάρχουν προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης και από τα δύο μέρη με την βοήθεια τρίτων γιατί αντιλαμβάνονται όλοι ότι αυτή η κατάσταση εφόσον διατηρηθεί μπορεί να οδηγήσει σε μία κρίση που ούτε η μία πλευρά ούτε η άλλη πλευρά επιθυμούν.

Το Ορούτς Ρέις ήταν ένα τεστάρισμα. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα δεν θα πρέπει να περιμένουμε ένα αντίστοιχο Ορούτς Ρέις», εκτίμησε ο κ. Φίλης.

«Ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να ορίσει το πλαίσιο της όποιας ενδεχόμενης διαπραγμάτευσης γίνει στο μέλλον και αυτό θέλει να το κάνει με ασφυχτικούς όρους για εμάς. Όπως μου έλεγε Τούρκος διπλωμάτης: Αν όμως κάνετε κάτι που θα μας ενοχλήσει θα απαντήσουμε πέντε φορές. Αυτή είναι η τουρκική λογική και φιλοσοφία», τόνισε.

Και συνέχισε: « Η Ελλάδα είναι σε θέση να ασκήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της με τρόπο αποτελεσματικό ανεξάρτητα από το αν η Τουρκία μας προειδοποιεί ότι αυτό την ενοχλεί».

“Επίδειξη δύναμης και  πυγμής της Γαλλίας” 

Αναφορικά με την παρουσία του αεροπλανοφόρου Σαρλ ντε Γκωλ στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ ο Κωνσταντίνος Φίλης υπογράμμισε ότι «είναι επίδειξη δύναμης, πυγμής και μία απόπειρα των Γάλλων να διαχωρίσουν τη θέση τους από την Ε.Ε. που έχει μείνει ακόμα στις κυρώσεις που τις συζητά από τον περασμένο Ιούνιο και θα είναι κλιμακούμενες.

Οι Γάλλοι έχουν τουλάχιστον τρεις λόγους και ιστορικούς και ενεργειακούς διότι η Total έχει παρουσία στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο τρίτος λόγος είναι ότι η Γαλλία δεν θα ήθελε επουδενί να δει την Τουρκία να εδραιώνεται στρατιωτικά στην περιοχή της βόρειας Αφρικής, όπως επιχειρεί να κάνει στην Λιβύη και να αποκτά ένα πάτημα εκεί».