Δεν έχει τέλος ο εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ

Λίγες ημέρες μετά την έντονη διαμαρτυρία του Πάνου Σκουρλέτη στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας περί επιθέσεων που δέχεται ο ίδιος και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ sites -ο ίδιος τα είχε χαρακτηρίσει «υποτιθέμενα φιλικά και αχαρτογράφητα»- ή «τιμητές του ΣΥΡΙΖΑ που τον καλούν να εγκαταλείψει την Αριστερά, ενώ οι ίδιοι ανήκουν στο παλιό σύστημα της διαπλοκής», οι επιθέσεις αυτές συνεχίζονται.

Η αντιπαράθεση μεταξύ «προεδρικών» και εσωκομματικής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο προς το συνέδριο παίρνει χαρακτηριστικά γενικευμένης σύγκρουσης, με συνεχή ανταλλαγή πυρών,  χτυπήματα κάτω από τη μέση και  ίντριγκα σε όλα τα επίπεδα.

Τελευταίο κρούσμα η επιστολή 21 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κουμουνδούρου και συγκεκριμένα προς το Οργανωτικό, με την οποία ζητούν να τους κοινοποιηθεί η καταγραφή όλων των κομματικών εκδηλώσεων που έχουν γίνει από τις εκλογές ως σήμερα ή έχουν προγραμματιστεί να γίνουν το επόμενο διάστημα, βάζοντας εμμέσως πλην σαφώς θέμα αποκλεισμού τους από την κομματική δραστηριότητα.

Την επιστολή των 21 βουλευτών αποκάλυψε το documentο.gr και καταγράφεται ως άλλη μία ενέργεια του πολέμου που έχει ξεσπάσει.

«Αποτυχών»

Η ιστοσελίδα anoixtoparathyro.gr του πολιτικού αναλυτή και δημοσιογράφου Γιώργου Λακόπουλου -ο οποίος έχει αντιπαρατεθεί δημοσίως με την Πρωτοβουλία 53+- ανέβασε χθες νέο άρθρο εναντίον του κ. Σκουρλέτη με τον τίτλο «Πάνος Σκουρλέτης: “Aριστερός”, αντι-Τσίπρας, κακός υπουργός και αποτυχών γραμματέας». Σε αυτό το κείμενο, ο αρθρογράφος επαναλαμβάνει σειρά επιχειρημάτων κατά του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι απέτυχε ως υπουργός των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και στις τέσσερις υπουργικές θέσεις που τον έβαλε ο κ. Τσίπρας, απέτυχε και ως γραμματέας φέρνοντας ως παράδειγμα τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του 2019, ενώ αναδεικνύει και το στοιχείο ότι δεν έχει δώσει ποτέ τη μάχη του σταυρού καθώς από το 2015 και μετά εισέρχεται στις εκλογές ως αριστίνδην. «Τώρα συντονίζει το εσωκομματικό μέτωπο κατά του Τσίπρα», σημειώνει ο κ. Λακόπουλος για το γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ολα δείχνουν ότι ο διχασμός της κορυφής έχει περάσει πλέον για τα καλά στα μεσαία και κατώτερα επίπεδα του κομματικού μηχανισμού αλλά και στη βάση και τις τοπικές οργανώσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χωριστεί σε «Συριζαίους» και «Πασόκους» με αντικείμενο τη νομή της κομματικής εξουσίας και όχι την πολιτική.

Όπως γράφει το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, όσοι τολμήσουν να ασκήσουν κριτική ή να διαφοροποιηθούν από τις επιλογές της ηγεσίας, αυτομάτως χαρακτηρίζονται ως υπονομευτές του Τσίπρα ή δελφίνοι, ενώ όσοι εντάχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ ως μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας ή πρώην μέλη του ΠΑΣΟΚ, αντιμετωπίζονται ως «πολιτικά μιάσματα» που θα «μολύνουν» τον πολιτικό, ιδεολογικό και κομματικό οργανισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Οσο αυτό το κλίμα συνεχίζεται, η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αντιπολίτευση -ακόμα και αυτήν την άναρχη και ευκαιριακή αντιπολίτευση που ασκεί- δεν ακούγεται από κανέναν. Ούτε καν από τα ίδια του τα στελέχη, τα μέλη και τους ψηφοφόρους ή ακόμα και από τα ΜΜΕ που τον υποστηρίζουν.

Ακόμα και σε τομείς που η κυβέρνηση έχει παραδεχθεί λάθη, π.χ. την αντιμετώπιση του προσφυγικού, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρνει να εγγράψει τα δικά του επιχειρήματα στη δημόσια ατζέντα. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι βέβαιο ότι θα εκτονωθεί στο επικείμενο συνέδριο.