Ελληνογαλλική αμυντική ασπίδα στη Μεσόγειο

Η έντονη πολιτική, διπλωματική και παρασκηνιακή δραστηριότητα που παρατηρείται το τελευταίο δίμηνο μεταξύ Αθήνας και Παρισιού οδηγεί σε “Συμφωνία Αμοιβαίας Συνδρομής” μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας που, με απλά λόγια, σημαίνει πολύπλευρη στήριξη Μακρόν στα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα μας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Αυτό επισημαίνουν παρατηρητές των πρόσφατων εξείξεων στις Ελληνογαλλικές σχέσεις, οι οποίες, μετά τη συνάντηση Μακρόν – Μητσοτάκη στο Παρίσι, έχουν λάβει το χαρακτήρα μιας στενής διμερούς πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής συμμαχίας στο ευρύτερο πλαίσιο της συμμετοχής των δύο χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ατλαντική Συμμαχία.

  • Αιχμή της Γαλλικής στήριξης προς την Ελλάδα είναι η διαβεβαίωση του Προέδρου Μακρόν προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι “η Γαλλία είναι παρούσα στη Μεσόγειο και μπορεί να είναι παρούσα και με στρατιωτικό τρόπο, αν χρειαστεί”.
  • Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε στον κ. Μακρόν “ότι οι δυό χώρες έχουν μια ιστορική ευκαιρία να αναβαθμίσουν την ιστορική φιλία τους σε μια στρατηγική σχέση”

Αυτό, πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες,αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθεί κατά τις επόμενες εβδομάδες, ώστε έως το τέλος Ιουνίου να έχει ολοκληρωθεί η Συμφωνία Αμοιβαίας Συνδρομής “που θα εγγυάται την ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου”. Η Συμφωνία αυτή θα συμπεριλαμβάνει κοινές επιχειρήσεις των Γαλλικών και Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ξηρά, αέρα και θάλασσα, καθώς και τη συνεργασία σε θέματα πολεμικής βιομηχανίας και εξοπλισμών.

Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι: “Η ενίσχυση της εθνικής άμυνας αποτελεί μείζονα προτεραιότητα σε αυτή την κομβική στιγμή. Η Ελλάδα οφείλει να επιλέξει συμμάχους. Αυτό έπραξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τη δεκαετία του 1960, όταν ανέπτυξε στενή προσωπική σχέση με τον στρατηγό Ντε Γκωλ. Το παράδειγμά πρέπει να μελετηθεί και να εφαρμοστεί στη σημερινή εποχή, καθώς η χώρα μας προσπαθεί να καλύψει το χαμένο έδαφος και αναζητεί καινούργιο αφήγημα αν όχι δόγμα”.

Η σημασία της επίσκεψης Μητσοτάκη σε Ριάντ και άμπου Ντάμπι

Με τις επισκέψεις του σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκληρώνει τον πρώτο κύκλο των σημαντικών ταξιδιών του για την ενίσχυση του συμμαχικού μετώπου της χώρας. Ο πρωθυπουργός  βρίσκεται από χθες το απόγευμα

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, με τις επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους αξιωματούχους των δύο χωρών, οι οποίες διαθέτουν από τα μεγαλύτερα κεφάλαια στον πλανήτη, κλείνει ένας κύκλος επενδυτικών ταξιδιών του κ. Μητσοτάκη. Ήδη, τονίζουν, τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα τόσο για την εικόνα της χώρας στις διεθνείς αγορές, όσο και σε επίπεδο επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι εμφανή. Ο πρωθυπουργός αυτούς τους πρώτους έξι μήνες της διακυβέρνησής του, έχει επισκεφτεί τις ΗΠΑ και την Κίνα, ενώ στο Ριάντ και το ‘Αμπου Ντάμπι θα τον συνοδεύουν ο υπουργός Ανάπτυξης ‘Αδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.

Οικονομική συνεργασία

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συναντήσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να ανακοινώσει την πρόθεσή του, να προχωρήσει με ταχύτητα η εξομάλυνση όλων των διαδικασιών, που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των δύο χωρών που θα επισκεφθεί. ‘Αλλωστε, μέσα από την περιφερειακή συνεργασία περνά και η εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας, την ώρα που οι εξελίξεις στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο είναι συνεχείς και απαιτούν συντονισμό, υπογραμμίζουν από την κυβέρνηση.

Γεωπολιτικά ζητήματα

Στις συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός, αναμένεται να συζητηθούν και τα γεωπολιτικά ζητήματα, αν και η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη είχε σχεδιαστεί πριν προκύψουν οι τελευταίες εξελίξεις με την Τουρκία και την Λιβύη.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα εξετάζει τη διάθεση μιας πυροβολαρχίας Patriot στην Σαουδική Αραβία που αφορά στην προστασία κρίσιμων υποδομών ενέργειας. Η κίνηση αυτή – επισημαίνουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου – ενισχύει τους δεσμούς με την Σαουδική Αραβία, δείχνει τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της εξωτερικής μας πολιτικής που αφορά στην ενίσχυση των σχέσεων και με τον αραβικό κόσμο και παρέχει ισχυρά κίνητρα τόσο στη Σαουδική Αραβία, όσο και σε άλλες χώρες για τη στήριξη των θέσεών μας σε θέματα άμεσου εθνικού ενδιαφέροντος.

Σημειώνεται ότι στην ίδια πρωτοβουλία συμμετέχουν οι Η.Π.Α., το Ηνωμένο Βασίλειο, και η Γαλλία, ενώ αναμένεται να συμμετάσχει και η Ιταλία. Το συνολικό κόστος της διάθεσης θα καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου από τη Σαουδική Αραβία (και η μετακίνηση και διαμονή του προσωπικού, το οποίο θα έχει την ευκαιρία να εκπαιδευτεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον).