Ορούτς Ρέις: Για τουρκικό τεστάρισμα μιλούν οι αναλυτές, επανέλαβε το σενάριο της κακοκαιρίας ο Πέτσας

Παρότι αναλυτές εντάσσουν την παρουσία του Ορούτς Ρέις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο ευρύτερο πλαίσιο των κλιμακούμενων προκλήσεων από την Τουρκία,  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επανέλαβε το πρωί τη θέση ότι το τουρκικό πλοίο «παρασύρθηκε»  πιθανότατα λόγω καιρικών συνθηκών.

Οι ειδικοί θεωρούν εξαιρετικά πιθανόν,  ότι η Τουρκία, με την αποστολή του Ορούτς Ρέις στην περιοχή, «τέσταρε» την Ελλάδα όσον αφορά τόσο τα συστήματα όσο και την αντίδραση, ενώ δεν αποκλείεται η κίνηση εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας να ήταν διερευνητική προς μελλοντική χρήση.

Τα παραπάνω σενάρια ενισχύει μάλιστα το γεγονός πως η Αγκυρα, αν ήθελε να κάνει σοβαρή πρόκληση, θα έστελνε το ερευνητικό με συνοδεία πολεμικών πλοίων, όπως συνηθίζει.

Πάντως, η Τουρκία δεν έχει απαντήσει μέχρι στιγμής για ποιον λόγο το Ορούτς Ρέις εισήλθε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Εν τωμεταξύ, η πορεία του τουρκικού ερευνητικού που πλέον κινείται σταθερά ανατολικά, παρακολουθείται στενά από Φρεγάτα του πολεμικού Ναυτικού Νικηφόρος Φωκάς.

Η είσοδος του τουρκικού πλοίου, ανήμερα μάλιστα της επετείου των Ιμίων σήμανε συναγερμό στην κυβέρνηση. Η Αθήνα προέβη σε πολύ προσεκτικές τοποθετήσεις αποφεύγοντας εμπρηστικές δηλώσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν φόβο.

Οι ελληνικές Αρχές τέθηκαν σε επιφυλακή, αποδεικνύοντας την ετοιμότητά τους και στέλνοντας σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ενώ το απόγευμα της Παρασκευής – την ώρα που το Ορούτς Ρέις κινούνταν εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας- πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό.

Πέτσας : Είμαστε έτοιμοι

Μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στο ΣΚΑΙ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επεσήμανε ότι το τουρκικό πλοίο μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, πιθανότατα λόγων των καιρικών συνθηκών.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση.

Στη συνέχεια ο κ. Πέτσας δήλωσε πως «δεν χρειάζεται κανείς να μας τεστάρει, είμαστε έτοιμοι».

O πρωθυπουργός είχε συνεχή ενημέρωση και επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας, ανέφερε.

Ελληνικό F-16 φωτογράφησε το Ορούτς Ρέις

Τη μυστική αποστολή ενός ελληνικού F16 σχετικά με το τουρκικό ερευνητικό Ορούτς Ρέις αποκάλυψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα, o αμυντικός συντάκτης Κώστας Συμεωνίδης από το Πεντάγωνο.

To ελληνικό F16, όπως αναφέρει το star, απογειώθηκε λίγο πριν τις 9 το πρωί από τη βάση της Αεροπορίας στον Άραξο, εφοδιασμένο με το ειδικό ατρακτίδιο φωτογράφισης και έφτασε λίγο πριν τις 9.10 π.μ. στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, όπου φωτογράφισε από τον αέρα και από απόσταση το ερευνητικό σκάφος.