«Βρίσκομαι στην τουρκική ΑΟΖ», η θρασεία απάντηση του Oruc Reis, στην φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» - Όλος ο διάλογος (Video)

Σκηνικό, ή ακόμα και επεισόδιο έντασης επιχείρησε να στήσει στο Αιγαίο, η Τουρκία με το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, που την Παρασκευή ανήμερα της θλιβερής επετείου των Ιμίων, έπλεε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Η ένταση εκτονώθηκε λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα, καθώς το τουρκικό πλοίο το απόγευμα της Παρασκευής ανέστρεψε πορεία προς τα ανατολικά και ενώ αρχικά φάνηκε, ότι κινούνταν προς την Κυπριακή ΑΟΖ, κατευθύνθηκε τελικά προς τις τουρκικές ακτές.

Για τις εξελίξεις μετέβησαν στο μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, οι οποίοι ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αμέσως μετά το υπoυργείο Άμυνας ενημέρωσε: «Γνωρίζεται ότι το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «ORUC REIS», απογευματινές ώρες της 31ης Ιανουαρίου 2020, ανέστρεψε κινούμενο Ανατολικά, με κατεύθυνση εξόδου από το ελληνικό FIR. Εν λόγω πλοίο παρακολουθείται από Φρεγάτα του ΠΝ».

Πηγές του υπ. Εθνικής Άμυνας ανέφεραν ότι η άμεση αντίδραση της Ελλάδος, που έστειλε πάραυτα μια φρεγάτα να παρακολουθεί τις κινήσεις του Oruc Reis αλλά και ο καιρός, συνετέλεσαν στο να μην υπάρξει όξυνση του σκηνικού.

Το τουρκικό πλοίο συνοδεύονταν από δύο τουρκικές φρεγάτες και δύο εμπορικά πλοία, ωστόσο τις κινήσεις της παρακολουθούσε διαρκώς η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς».

Μάλιστα, μέσω ασυρμάτου ο κυβερνήτης της ελληνικής φρεγάτας κάλεσε επανειλημμένα το τουρκικό ερευνητικό πλοίο να αποχωρήσει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, γνωρίζοντας στον κυβερνήτη, ότι πλέει σε ελληνική υφαλοκρηπίδα.

«Βρίσκομαι στην τουρκική ΑΟΖ», ήταν η προκλητική απάντηση που έλαβε από το Oruc Reis.

Ο διάλογος όπως παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του ANT1

  • Φ/Γ Νικηφόρος Φωκάς: Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Έχετε κάποιο πρόβλημα;
  • Oruc Reis: ….
  • Φ/Γ Νικηφόρος Φωκάς: Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν έχετε άδεια για έρευνες. Αποχωρήστε άμεσα.
  • Orus Reis: Βρίσκομαι στην τουρκική ΑΟΖ.
  • Φ/Γ Νικηφόρος Φωκάς: Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν έχετε άδεια για έρευνες. Αποχωρήστε άμεσα.

Όπως σημειώνει ο Ελεύθερος Τύπος, το τελευταίο μήνυμα επαναλαμβανόταν ηχογραφημένο κάθε μισή ώρα.