Τουρκικό ερευνητικό εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανήμερα των Ιμίων - Συναγερμός στην κυβέρνηση

Επί ποδός βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση από νωρίς το πρωί, όταν έγινε γνωστό ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις κινείται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περίπου 200 χλμ νοτίως της νήσου Μεγίστης.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος παρακολουθείται από την ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς». Στο σημείο επικρατούν πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες και εκτιμάται ότι  είναι ένας από τους λόγους που το Ορούτς Ρέις μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ωστόσο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι το περιστατικό με το τουρκικό ερευνητικό πλοίο πραγματοποιείται την ημέρα της επετείου της κρίσης των Ιμίων,

Να σημειωθεί ότι το Ορούτς Ρέις βρισκόταν στην περιοχή προκειμένου να κάνει έρευνες δυτικά της Κύπρου σε περιοχή που είχε δεσμεύσει η Τουρκία αλλά τελικά κινήθηκε δυτικότερα και τώρα βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Παρ ότι προς στιγμήν το τουρκικό ερευνητικό παραμένει στην περιοχή χωρίς να κλιμακώνει περαιτέρω την επιθετική στρατηγική της Αγκυρας, στην Αθήνα έχει σημάνει συναγερμός καθώς η εξέλιξη επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι είναι θέμα χρόνου να ενταθεί περαιτέρω η ένταση.

Το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ενώ οι ηγεσίες τους Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος ενημερώνουν διαρκώς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το Μέγαρο Μαξίμου.