Να τεστάρει τα αντανακλαστικά του πρωθυπουργού, φαίνεται πως επέλεξε χθες ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, απουσιάζοντας -και χωρίς να στείλει επιστολή πρόθεσης ψήφου-από την ψηφοφορία για την τροπολογία που αφορά το ποδόσφαιρο. Κι αυτό, παρά το ζήτημα κομματικής πειθαρχίας που τέθηκε.
Το μήνυμα, όπως λένε οι γνωρίζοντες, προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν σαφές: Αν μπορείς, διάγραψέ με.
Ο κ. Σαμαράς, διέψευσε επίσης διαρροές ότι του ζητήθηκαν εξηγήσεις και «δικαιολογήθηκε» επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.
Διπλά «αδειασμένος»
Επί ώρες χτες το μεσημέρι, το Μέγαρο Μαξίμου «ψαχνόταν», καθώς όχι μόνο αγνοούσε το που βρισκόταν ο πρώην πρωθυπουργός, αλλά δεν μπορούσε να τον βρει στο τηλέφωνο προκειμένου να μάθει τους λόγους της απουσίας του.
Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του in.gr, ο κ. Σαμαράς πλέον διατρανώνει τη διάθεσή του και την επιλογή του να βγει στο «αντάρτικο» κατά του κ. Μητσοτάκη έχοντας συσσωρεύσει όλο αυτό το διάστημα αρκετή δυσαρέσκεια για επιλογές του πρωθυπουργού που τον αφορούν και προσωπικά.
Παρότι ήταν ένας από τους παράγοντες που έδωσαν την προεδρία της ΝΔ στον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2015-2016– αισθάνεται αδειασμένος διπλά από τον πρωθυπουργό
Αρχικά για Επίτροπος της ΕΕ επελέγη να στηριχθεί από την Ελλάδα ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ενώ για την προεδρία της Δημοκρατίας επελέγη η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Μια από τις δύο αυτές θέσεις ήταν κοινό μυστικό ότι τις επεδίωκε ο κ. Σαμαράς για τον εαυτό του.
Διαφωνία και για την Χάγη
Και όχι μόνο αυτό. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει φροντίσει να εκφράσει δημοσίως τη διαφωνία του με μια κεντρική στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα. Ο κ. Σαμαράς δεν έχει διστάσει να εκφράσει τη διαφωνία του με τον κ. Μητσοτάκη για το θέμα της προσφυγής στη Χάγη, λέγοντας μάλιστα ότι όποιος ανοίγει τώρα τέτοιο ζήτημα ουσιαστικά ενθαρρύνει την τουρκική προκλητικότητα!
Πρόκειται για εξαιρετικά σκληρή κριτική προς τον πρωθυπουργό, αλλά και όσους στην κυβέρνηση ασπάζονται τη θέση πως το ζήτημα της Χάγης πρέπει να ανοίξει και να μπει στο τραπέζι.
Σε κάθε περίπτωση, όπως γράφει το ρεπορτάζ, το τέλος της μετεκλογικής περίοδος χάριτος που απολαμβάνει πάντοτε η εκάστοτε κυβέρνηση, δείχνει να συμπίπτει με την ανάδειξη του κ. Σαμαρά σε ηγέτη της εσωτερικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση της ΝΔ.