Μεταναστευτικό-Προσφυγικό: Όλο το σχέδιο της κυβέρνησης για τα πλωτά φράγματα σε Λέσβο, Χίο και Σάμο

Πρώτα, το πλωτό φράγμα θα δοκιμαστεί στη θαλάσσια περιοχή των Μεγάρων στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ειδικών Δυνάμεων.

Κατόπιν, το  δίχτυ μήκους 2,7 χιλιομέτρων και ύψους περίπου ενός μέτρου πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και με ενσωματωμένους προβολείς   θα τοποθετηθεί πιλοτικά, εντός του επόμενου μήνα, ανοιχτά της Συκαμιάς της Λέσβου.

Στη συνέχεια, όπως γράφει ο Κώστας Αλατζάς στο OnAlert, και εφόσον κριθούν ικανοποιητικά τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του μέτρου, πλωτά φράγματα, με μήκος που θα κυμαίνεται από 1,5 έως 2,5 χιλιόμετρα, θα τοποθετηθούν στα σημεία που θεωρούνται ως συνηθέστερες θαλάσσιες οδοί για τα πλωτά σκάφη που μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες. Δηλαδή, ανοιχτά από το νησάκι της Παναγιάς, που βρίσκεται ανατολικά της Χίου και στο Στενό της Μυκάλης στη Σάμο, που είναι το στενότερο σημείο (μόλις 1,6 χιλ.) μεταξύ κάθε νησιού του ανατολικού Αιγαίου και της Τουρκίας.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή στόχος αυτής της κίνησης, η οποία δεν είθισται ως πρακτική φύλαξης και εποπτείας των θαλασσίων συνόρων «είναι να περιοριστούν οι ροές σε συγκεκριμένα σημεία, ώστε να γίνεται αποτελεσματικότερος έλεγχος με λιγότερα μέσα και να επιτυγχάνεται καλύτερος συντονισμός με τις τουρκικές αρχές».

Δεν δημιουργεί προβλήματα στη ναυσιπλοΐα

Η τοποθέτηση πλωτού φράγματος, όπως υποστηρίζει η ίδια κυβερνητική πηγή «δεν δημιουργεί ζητήματα στη ναυσιπλοΐα, ούτε αντίκειται σε διεθνείς συμβάσεις». «Πρόκειται για ένα δραστικό μέτρο που λαμβάνεται από την ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα, επιβεβαιώνοντας την απόφαση της κυβέρνησης για τοποθέτηση πλωτών φραγμάτων, το μέτρο σε συνδυασμό με τα επιπλέον πλωτά μέσα που θα αποκτήσει την Άνοιξη το Λιμενικό Σώμα θα επιτυγχάνεται πλέον καλύτερη εποπτεία των θαλασσίων εθνικών συνόρων.

 500.000 ευρώ

Η απόφαση της κυβέρνησης για τοποθέτηση πλωτών φραγμάτων έγινε γνωστή μετά από δημοσίευμα του Associated Press και τη δημοσιοποίηση της προκήρυξης του διαγωνισμού-πρόσκλησης σε εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της περιβαλλοντικής θαλάσσιας προστασίας για την ανάληψη έργου, της πιλοτικής φάσης, συνολικού κόστους 500.000 ευρώ. Η είδηση, κατά γενική ομολογία, προκάλεσε αίσθηση αλλά και ερωτήματα.

Όπως πληροφορείται το ΟnAlert τις επόμενες ώρες αναμένονται ανακοινώσεις από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και ειδικότερα από τον ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του οποίου χαρακτήριζαν «αλλόκοτη» την απόφαση της κυβέρνησης και ταυτόχρονα εξέφραζαν επιφυλάξεις για το πόσο μία τέτοια κίνηση συνάδει με τις Διεθνείς Συμβάσεις