Η Αθήνα ποντάρει πολλά στη μεθαυριανή επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στο Παρίσι, καθώς, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, η Γαλλία έχει αποδειχθεί στον πιο σταθερό σύμμαχο της Ελλάδας έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Η επίσκεψη έχει πολυεπίπεδη σημασία, καθώς πέραν των εθνικών ζητημάτων που βρίσκονται στην αιχμή του ελληνικού ενδιαφέροντος, ο κ. Μητσοτάκης και το κυβερνητικό επιτελείο θα παρευρεθούν σε εκδήλωση του ελληνογαλλικού φόρουμ, με συμμετοχή πάνω από 100 επιχειρήσεων.

Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Μακρόν θα είναι και η συμφωνία για την απόκτηση από την Ελλάδα των Γαλλικών ψηφιακών φρεγατών Βelhara, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ελληνικού και του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, έχει καταλήξει στη διαμόρφωση συγκεκριμένου πλαισίου.

Τα πολλαπλά μηνύματα του Γάλλου ΥΠΕΞ

«Ουδεμία απειλή κατά της κυπριακής και της ελληνικής κυριαρχίας θα γίνει αποδεκτή», προειδοποίησε χθες ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ («Καθημερινή της Κυριακής)»,  και ξεκαθάρισε ότι τόσο η Γαλλία, όσο και η Ε.Ε. στο σύνολό της έχουν σθεναρά υποστηρίξει την Αθήνα και τη Λευκωσία έναντι αυτών των απειλών».

Ο κ. Λε Μερ, αναγνώρισε  ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά παράλληλα επεσήμανε  την πρόκληση να αποκτήσει σταθερή ανάπτυξη, να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις, αλλά και να επιδείξει «δημοσιονομική σοβαρότητα». Μάλιστα, στο ερώτημα για τη μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η χώρα σεβάστηκε τον στόχο του 2018 και πρέπει να συνεχίσει έτσι, προσθέτοντας ότι «τα δημόσια οικονομικά της πρέπει να γίνουν περισσότερο βιώσιμα».

Ο Γάλλος υπουργός κάλεσε τις γαλλικές επιχειρήσεις να αναλάβουν, όπως λέει, μεγαλύτερες δεσμεύσεις στην Ελλάδα. Προανήγγειλε, δε, την ανακοίνωση νέων επενδύσεων εκ μέρους γαλλικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

“Με χαροποιεί το γεγονός ότι πολλές γαλλικές εταιρείες συμμετέχουν σε διαγωνισμούς που αφορούν έργα αναβάθμισης των υποδομών της χώρας, όπως το μετρό και το αεροδρόμιο της Αθήνας, λιμάνια και οδικά δίκτυα αλλά και τον ενεργειακό τομέα. Τέλος, θα μπορούσε να αυξηθεί η παρουσία γαλλικών εταιρειών που ειδικεύονται στον τουρισμό, τις βιομηχανίες τροφίμων και παροχής υπηρεσιών” σημείωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ.

Η σημασία της συμφωνίας για τις γαλλικές φρεγάτες

Η απόφαση της Αθήνας για απόκτηση των Γαλλικών πλοίων εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της στρατηγικής συμφωνίας των δύο χωρών. Ο Γάλλος πρόεδρος, μάλιστα, φέρεται να  επιθυμεί όχι απλά να ‘’κλειδώσει’’ η συμφωνία αλλά και να επεκταθεί τα επόμενα χρόνια με νέες προτάσεις προς την Αθήνα για απόκτηση Γαλλικών όπλων όπως για παράδειγμα των κορβετών GoWind ή ακόμα και των μαχητικών Rafale στη θέση των Μirage.

Η στήριξη της Γαλλίας στις επιδιώξεις Σταϊκούρα

Η Γαλλία στηρίζει την πρόταση που κατέθεσε προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας για τη δυνατότητα   μεταφοράς των υπερπλεονασμάτων από το ένα οικονομικό έτος στο επόμενο, ούτως ώστε να διευκολύνεται κατ’ αυτόν τον τρόπο η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης και η διανομή κοινωνικού μερίσματος. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Οικονομικών θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στο Παρίσι και θα έχει και αυτός σειρά επαφών στη γαλλική πρωτεύουσα για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και την προσέλκυση επενδύσεων.