Ιστορική μέρα: Η Ελλάδα απέκτησε την πρώτη γυναίκα πρόεδρο Δημοκρατίας

Η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του θεσμού, η ανώτατη δικαστικός Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εκλέχθηκε σήμερα με ευρύτατη  πλειοψηφία στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα κι έγινε η 7η πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας, με 261 ψήφους επί συνόλου 294 παρόντων βουλευτών.

O Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, συνοδευόμενος από τους αντιπροέδρους του Σώματος θα μεταβούν στο γραφείο της κ. Σακελλαροπούλου στο ΣτΕ για να της ανακοινώσουν  και επισήμως το αποτέλεσμα στις 13.30 .

Η ορκομωσία της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, θα γίνει την επομένη της λήξης της θητείας του απερχόμενου Προέδρου. Η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου λήγει στις 13 Μαρτίου, άρα η ορκωμοσία της κυρίας Σακελλαροπούλου θα γίνει σε ειδική τελετή στην Ολομέλεια της Βουλής στις 14 Μαρτίου.

Από τη Νέα Δημοκρατία, έλειπαν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε ιδιωτικό ταξίδι και ο βουλευτής Α Αθηνών Αγγελος  Συρίγος, ο οποίος βρίσκεται σε αποστολή της βουλής και με επιστολική ψήφο δημοσιοποίησε ότι τάσσεται  υπέρ της  υποψηφιότητας της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου. Απόντες ήταν ακόμη ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο Νίκος Συρμαλένιος και ο Κ. Ζουράρης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μια ηλιόλουστη μέρα 

Προσερχόμενος στη βουλή, ο πρωθυπουργός κ. Κυρ. Μητσοτάκης, με εμφανή την ικανοποίησή του για το κλίμα συναίνεσης που δημιουργήθηκε για την εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, είπε προς τους δημοσιογράφους ότι “σήμερα είναι μια πολύ ηλιόλουστη μέρα“.

Τα τρία πρώτα σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματα της βουλής αριθμούν 266 βουλευτές και ως εκ τούτου, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου αναμένεται να εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία αφού απαιτούνται τουλάχιστον  200  ψήφοι.

Η κ. Σακελλαροπούλου θα ενημερωθεί για την εκλογή της από την  «έδρα της», δηλαδή το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου και θα βρίσκεται, ενώ  ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος θα παραμείνει στα καθήκοντά του μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας του, στις 13 Μαρτίου, οπότε θα τον διαδεχθεί η κ. Σακελλαροπούλου.

“Η πρώτη γυναίκα υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να εκλεγεί στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας με ευρύτατη αποδοχή των πολιτικών δυνάμεων, από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία», δήλωσε χθες  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, προσθέτοντας ότι η επιλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου, μιας άξιας Ελληνίδας στην κορυφαία πολιτειακή θέση, συνιστά μια υπέρβαση για την Πατρίδα μας.

Η ιστορία των εκλογών για την Προεδρία της Δημοκρατίας 

Το  απόλυτο ρεκόρ μέχρι σήμερα στις ψήφους κατέχει η πρόταση του Κώστα Καραμανλή τον Φεβρουάριο του 2005: τότε ο Κάρολος Παπούλιας εξελέγη με 279 ψήφους από τους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθεί ο Κωστής Στεφανόπουλος ο οποίος το 2000 έλαβε 269 ψήφους, επίσης από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Πολύ μεγάλο αριθμό ψήφων είχε λάβει και ο Προκόπης Παυλόπουλος, που ανέλαβε το ύπατο πολιτειακό αξίωμα ψηφιζόμενος από 233 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ.

Πηγή: Economico.gr