Αλλαγή σελίδας με την εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου

Με την ονομαστική ψηφοφορία στη βουλή στις 10.30 σήμερα το πρωί  ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την εκλογή της νέας πρόεδρου της Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, της πρώτης γυναίκας στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα.  Η ανώτατη δικαστικός θα διαδεχθεί τον Προκόπη Παυλόπουλο με ευρύτατη πλειοψηφία, αφού πέραν της  κυβερνητικής πλειοψηφίας, την υποψηφιότητά της θα στηρίξουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής.

Τα τρία πρώτα σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματα της βουλής αριθμούν 266 βουλευτές και ως εκ τούτου, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου αναμένεται να εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία αφού απαιτούνται τουλάχιστον  200  ψήφοι.

Η κ. Σακελλαροπούλου θα ενημερωθεί για την εκλογή της από την  «έδρα της», δηλαδή το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου και θα βρίσκεται, ενώ  ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος θα παραμείνει στα καθήκοντά του μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας του, στις 13 Μαρτίου, οπότε θα τον διαδεχθεί η κ. Σακελλαροπούλου.

Το ενδιαφέρον της σημερινής διαδικασίας επικεντρώνεται στην ύπαρξη τυχόν διαρροών κατά την ψηφοφορία από την κυβερνητική πλειοψηφία ή και από τα άλλα δύο κόμματα.  Είναι ήδη γνωστό ότι ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς θα βρίσκεται στο εξωτερικό και δεν θα ψηφίσει. Αν  και έχει δηλώσει ότι θα αποστείλει επιστολή με την οποία θα εκφράζει πρόθεση θετικής ψήφου προς την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, πολλοί στη ΝΔ και όχι μόνο, έσπευσαν να ερμηνεύσουν την απουσία του ως ένδειξη δυσαρέσκειας για την επιλογή του πρωθυπουργού κ. Κυρ. Μητσοτάκη και το μόνο ερώτημα που μένει να απαντηθεί σήμερα είναι αν θα υπάρξουν άλλες “διαρροές” είτε από την κυβερνητική πλειοψηφία, είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, κυρίως όμως από τη ΝΔ.

Και αυτό, γιατί κάποιοι βουλευτές, με πρώτον τον κ. Νικήτα Κακλαμάνη είχαν ταχθεί μέχρι τέλους υπέρ της ανανέωσης της θητείας του νυν προέδρου κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ενώ ο ίδιος ο σημερινός πρωθυπουργός υπήρξε ο πρώτος ( και ο μόνος ) που είχε αντιταχθεί στην κομματική επιλογή, κατά την προηγούμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, επί Αντώνη Σαμαρά.

“Η πρώτη γυναίκα υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να εκλεγεί στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας με ευρύτατη αποδοχή των πολιτικών δυνάμεων, από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία», δήλωσε χθες  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, προσθέτοντας ότι η επιλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου, μιας άξιας Ελληνίδας στην κορυφαία πολιτειακή θέση, συνιστά μια υπέρβαση για την Πατρίδα μας.

“Όπως υπαγορεύει το Σύνταγμα, θα λειτουργεί ως ρυθμιστής του Πολιτεύματος και θα ενσαρκώνει την ενότητα του Έθνους. Είναι μια επιλογή ενωτική και αξιοκρατική. Ταυτόχρονα είναι μια επιλογή από το μέλλον που συμβολίζει τη νέα εποχή στην οποία έχει εισέλθει η χώρα. Και τι καλύτερο από μια γυναίκα να συμβολίσει την εθνική αναγέννηση της Πατρίδας μας», κατέληξε ο κ. Πέτσας.

Τσίπρας: Θα ψηφίσουμε Σακελλαροπούλου για ΠτΔ «χωρίς ναι μεν αλλά»

Κατά τη χθεσινή του ομιλία στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας  εξέφρασε την πεποίθηση ότι ομόφωνα ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει υπέρ της και θα στηρίξει την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να «πετύχει στα καθήκοντά της». Ωστόσο, επανέλαβε την αντίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον «τρόπο» που διαχειρίστηκε ο πρωθυπουργός «τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό, με τα προεδρικά καλλιστεία και την εκδικητική αντιμετώπιση ενός επιτυχημένου Προέδρου».

Ως εκ τούτου, υπογράμμισε ότι η επιλογή «ενός προσώπου με προοδευτικό στίγμα από τη πλευρά του κ. Μητσοτάκη, δεν υποκρύπτει διάθεση φυγής προς τα εμπρός αλλά διάθεση επικοινωνιακής διαφυγής από τα πολλαπλά αδιέξοδα».

Αναφερόμενος, επίσης στην ψηφοφορία επί της κατάργησης της απλής αναλογικής, που θα γίνει την Πέμπτη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για έναν «εκλογικό νόμο που κλέβοντας έδρες από όλα τα κόμματα, και πριμοδοτώντας μ’ αυτές το πρώτο κόμμα, αποβλέπει σε μονοκομματικές κυβερνήσεις», οι οποίες ήταν αυτές «που δημιούργησαν τις αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση». «Το πελατειακό κράτος, το ρουσφέτι στους ημέτερους, τη διαπλοκή με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, την αλόγιστη σπατάλη πόρων και δυνατοτήτων», είπε χαρακτηριστικά.

«Ναι» και από το ΚΙΝΑΛ

Ομόφωνα το Κίνημα Αλλαγής έχει αποφασίσεινα ψηφίσει την κ. Σακελλαροπούλου ως νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η απόφαση ελήφθη, κατόπιν εισήγησης της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, από το Πολιτικό Συμβούλιο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος σε κοινή συνεδρίαση που κράτησε πολύ λίγο, καθώς ουδείς εξέφρασε αντιρρήσεις.

Σχεδόν δια βοής έγινε δεκτή η εισήγηση της κ. Γεννηματά η οποία δήλωσε:

«Θέσαμε εξ’ αρχής το πλαίσιο και τα κριτήρια για τα χαρακτηριστικά του νέου ΠτΔ που συνιστούν προϋπόθεση της δικής μας συναίνεσης. Η προσωπικότητα της κ. Σακελλαροπούλου ανταποκρίνεται σε ουσιώδεις πλευρές της πρότασής μας: Είναι μία γυναίκα που υπηρετεί με συνέπεια προοδευτικές αντιλήψεις, όπως απέδειξε και στη δικαστική της διαδρομή, με το γνωστό ακέραιο δημοκρατικό της ήθος -ιδιαίτερα μάλιστα στα χρόνια της κρίσης. Είμαι βέβαιη ότι θα εκπληρώσει με υπευθυνότητα και επιτυχία την συνταγματική της αποστολή. Γι’ αυτό, και θα έχει τη στήριξή μας».

Η στάση των υπολοίπων κομμάτων

Μέρα25, Ελληνική Λύση και ΚΚΕ δεν θα ψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης στο πρόσωπο της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε προτείνει την Μάγδα Φύσσα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, αλλά και την άρνηση της ίδιας, την οποία δεν είχε μπει καν στον κόπο να ενημερώσει.

Ο Κ. Βελόπουλος δήλωσε ότι η Ελληνική Λύση δεν θα ψηφίσει την κ. Σακελλαροπούλου, χαρακτηρίζοντας «αριστεροφοβική» την πρόταση της κυβέρνησης, ενώ είναι άγνωστο αν θα μείνουν στην αίθουσα οι βουλευτές του κόμματος και θα καταψηφίσουν την πρόταση ή θα αποχωρήσουν.

Το ΚΚΕ δεν θα ψηφίσει και ενδεχομένως να απέχει της ψηφοφορίας, στάση την οποία διαχρονικά τηρεί.

Η ιστορία των εκλογών για την Προεδρία της Δημοκρατίας 

Το  απόλυτο ρεκόρ μέχρι σήμερα στις ψήφους κατέχει η πρόταση του Κώστα Καραμανλή τον Φεβρουάριο του 2005: τότε ο Κάρολος Παπούλιας εξελέγη με 279 ψήφους από τους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθεί ο Κωστής Στεφανόπουλος ο οποίος το 2000 έλαβε 269 ψήφους, επίσης από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Πολύ μεγάλο αριθμό ψήφων είχε λάβει και ο Προκόπης Παυλόπουλος, που ανέλαβε το ύπατο πολιτειακό αξίωμα ψηφιζόμενος από 233 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ.