«Η Λιβύη σας ευχαριστεί» - Ο Χαφτάρ προς την Ελλάδα

Μπορεί η Ελλάδα να μην συμμετείχε στη Διάσκεψη του Βερολίνου στην οποία αποφασίστηκε μεταξύ άλλων να υπάρξει κατάπαυση του πυρός μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, ωστόσο η πλευρά του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ ευχαρίστησε τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για όλες τις διπλωματικές προσπάθειες που κατέβαλε η χώρα μας.

«Παρά το γεγονός ότι δεν ήταν παρόντες αυτοπροσώπως , η εξαιρετική διπλωματική παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια ήταν  ευεργετική για τον λαό της Λιβύης. Η Λιβύη σας ευχαριστεί» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο λογαριασμό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού.

Πώς αντέδρασε η Ελλάδα στις αποφάσεις

Η Ελλάδα όλο το προηγούμενο διάστημα είχε δείξει την ενόχλησή της για τη μη πρόσκλησή της στη Διάσκεψη του Βερολίνου, κάνοντας σαφές μάλιστα πως καμία λύση δεν θα γίνει αποδεκτή εάν δεν ανακληθεί η συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης για τις θαλάσσιες ζώνες.

Ως θετικό στοιχείο χαρακτήρισαν «πηγές» της κυβέρνησης το γεγονός ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη επιβεβαίωσε την προσήλωση στην εξεύρεση πολιτικής λύσης για το θέμα.

Με τη λήξη της Διάσκεψης, κυβερνητικές «πηγές» επισήμαναν  ότι αναλόγως θετική είναι και η δέσμευση όλων των συμμετεχόντων για τήρηση του εμπάργκο όπλων.

Τόνισαν πάντως, ότι η επίσημη τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης θα γίνει σήμερα, Δευτέρα, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στο οποίο θα συμμετάσχει ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Εκεί, αναμένεται να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης.

Σημειώνεται πως οι ηγέτες που συναντήθηκαν στο Βερολίνο για το λιβυκό ζήτημα δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την πολιτική διαδικασία με συγκρότηση πολυμερούς επιτροπής για τον συντονισμό των δράσεων στη Λιβύη. Υπήρξε μάλιστα και μια δήλωση με ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας, «θα κληθούν να συμμετάσχουν και κράτη που δεν εκπροσωπήθηκαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου».