Διπλωματικός μαραθώνιος μέχρι το παρά 1' της Διάσκεψης του Βερολίνου - Η Ελλάδα κερδίζει χαμένο έδαφος...

Κορυφώνεται ο διπλωματικός μαραθώνιος της Αθήνας στην αντίστροφη μέτρηση για τη Διάσκεψη του Βερολίνου, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών κ. Μάϊκ Πομπέο, του Ρώσου Προέδρου Πούτιν, της Γερμανίδας Καγγελαρίου Αγγελας Μέρκελ και άλλων ηγετών.

Μετά την επίσκεψη του Στρατάρχη Χαφτάρ στην Αθήνα, η οποία είναι σαφές ότι δημιούργησε νέα δεδομένα, ο  Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μπαράζ επικοινωνιών με Ευρωπαίους αξιωματούχους, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι θέσεις της Ελλάδας θα “ακουστούν”, μιας και η χώρα μας δεν προσκλήθηκε να συμμετάσχει.

Με Σαρλ Μισέλ

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης είχε σήμερα εκτενή τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, η οποία μάλιστα πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του δεύτερου.  Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στη συνομιλία των δύο ανδρών, συζητήθηκαν όλα τα τρέχοντα θέματα που αφορούν την Ελλάδα με αιχμή τη συμπεριφορά της Τουρκίας, τη Λιβύη και τη Διάσκεψη του Βερολίνου. Στη διάρκεια της συνομιλίας επαναβεβαιώθηκε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ο θεματοφύλακας του πλαισίου των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12-13 Δεκεμβρίου 2019.

Με φον ντερ Λάιεν

Στη συνέχεια,  ο πρωθυπουργός συνομίλησε με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία όπως και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι παρούσα στη συνεδρίαση της Διάσκεψης του Βερολίνου. Και στην επικοινωνία αυτή επιβεβαιώθηκε η υπεράσπιση του πλαισίου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η έκφραση των θέσεων της Ελλάδας δια των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Διάσκεψη του Βερολίνου, που διεξάγεται αύριο.

Από την πλευρά του,  ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ενόψει της επικείμενης διάσκεψης του Βερολίνου.

Ανάλογη συνομλία για το ίδιο θέμα είχε και χθες το απόγευμα ο Νίκος Δένδιας με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Abdullah Bin Zayed Al Nahyan.

Η επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα και τα νέα δεδομένα  

Η κινητικότητα στην Ε.Ε στον απόηχο της χθεσινής επίσκεψης του Στρατάρχη Χαφτάρ στην Αθήνα, αλλά και οι αντιδράσεις που καταγράφονται στην Ευρώπη για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή, δείχνουν ότι στην αντίστροφη μέτρηση για τη Διάσκεψη του Βερολίνου, η θέση της Ελλάδας ενισχύεται.

Ανώτατες κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η Αθήνα δεν θα έχει μεν «φυσική παρουσία» στο Βερολίνο, αλλά θα είναι «παρούσα», καθώς τόσο ο αρχηγός του Λιβυκού στρατού όσο όμως και συμμετέχουσες χώρες εμφανίζονται αποφασισμένες να θέσουν τα θέματα που ενδιαφέρουν  την ελληνική πλευρά και συγκεκριμένα το θέμα των συμφωνιών Σάρατζ – Ερντογάν, το οποίο  αρχικώς δεν υπήρχε στα σχέδια των διοργανωτών της Διάσκεψης.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι  θα υπάρξει ομαλή μετάβαση στην εποχή Χαφτάρ στη Λιβύη. Η Αθήνα ποντάρει  πολύ σε αυτήν την εξέλιξη, καθώς  οι εξαιρετικές σχέσεις που οικοδομούνται με τον Χαφταρ, δημιουργούν βάσιμες ελπίδες ότι η επομένη ημέρα θα έχει πολύ θετικά αποτελέσματα. Και αυτό γιατί διακρίνουν συναντίληψη και κοινό πλαίσιο για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο  με τον στρατάρχη στη ηγεσία της Λιβύης,  ενώ υπάρχει και συναντίληψη για την τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή. Αυτό, τόνιζαν οι κυβερνητικοί κύκλοι, μπορεί να οδηγήσει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για ΑΟΖ έχει που είχαν σταματήσει το 2010 ώστε να ακυρωθεί στην πράξη το μνημόνιο Σάρατζ – Ερντογάν.

Σε ό,τι αφορά την επικοινωνία Μητσοτάκη – Μέρκελ, ο πρωθυπουργός επέλεξε να την κάνει δύο ώρες πριν συναντήσει τον Χαφτάρ, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ρος το Βερολίνο. Στην 20λεπτη συνομιλία εκτιμάται ότι έγινε σαφής η θέση της Αθήνας, γι’ αυτό και η γερμανική κυβέρνηση οδηγήθηκε στο να δεσμευτεί δημοσίως πως θεωρεί  δεδομένες οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά του μνημονίου Σάρατζ – Ερντογάν.

Σε συνέντευξή του χθες (ΕΡΤ), ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας επιβεβαίωσε ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ «συμφώνησε σε όλες τις ελληνικές παρατηρήσεις».

πηγή: economico.gr