Ο Πούτιν στο Βερολίνο και η Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη

«Τον «αγαπητό φίλο» Πούτιν για τις «ειρηνευτικές του προσπάθειες», ευχαρίστησε ο Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι θα παραβρεθεί στην σύνοδο του Βερολίνου.Σύμφωνα με πληροφορίες από το Κρεμλίνο. λίγες ώρες μετά τη συνάντηση που είχε ο Λίβυος στρατάρχη με τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, θα δώσει το επίσης το «παρών» την Κυριακή στο Βερολίνο,

Ο πρόεδρος της Λιβύης, ο οποίος υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, Φαγιέζ αλ Σάρατζ αναμένεται επίσης να συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Διπλωματικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι ο Λύβιος στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος έφτασε στην Ελλάδα το βράδυ της Πέμπτης, είναι η ρελάνς της χώρας μας απέναντι στη Γερμανία η οποία επιμένει να μην δίνει σαφείς εξηγήσεις για τον λόγο που αποκλέιστηκε η Ελλάδα από την Διάσκεψη.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το τηλεφώνημα που είχε ο  Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε ο Χαφτάρ με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος, προς το παρόν τουλάχιστον, θα δει δύο φορές τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το πρώτο ραντεβού τους θα γίνει την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, και το δεύτερο θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη, στις 24 Ιανουαρίου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν εξελίξεις γύρω από το θέμα της Λιβύης.