Με ευρύτατη συναίνεση η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

της Έλλης Τριανταφύλλου

Με ευρύτατη πλειοψηφία που θα ξεπεράσει σημαντικά τις 200 ψήφους και ως εκ τούτου θα αναδείξει τον νέο αρχηγό του κράτους, αναμένεται να υπερψηφιστεί η υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, στις 22 Ιανουαρίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ευρεία συναίνεση Σακελλαροπούλου ΠτΔ

Πριν από λίγο επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που από νωρίτερα είχε μεταδώσει το Economico, και εμφάνιζαν τον κ. Αλέξη Τσίπρα να λέει ναι στην υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου. Παρ ότι αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση από τα κόμματα, μετά τις συνεδριάσεις των οργάνων του κόματος εντός της ημέρας,ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας γνωστοποίησε με δήλωσή του την απόφαση του:

“Ο κ. Μητσοτάκης διέπραξε μέγα ατόπημα που διέσυρε επί μήνες το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και μέγα λάθος που δεν πρότεινε ξανά τον Προκόπη Παυλόπουλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τον αντιγράψει. Εγώ δεν θα κάνω ό,τι εκείνος το ’15 που καταψήφισε τον Παυλόπουλο”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ανακοινώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την υποψηφιότητα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

“Η θετική μας ψήφος δεν είναι μια επικοινωνιακή πολιτική αλλά μια συνειδητή επιλογή”, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. “Στην πολιτική έχει μεγαλύτερη σημασία η συνέπεια”, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν τη δημόσια δήλωσή του, ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

“Ναι” στην υπερκομματική, όπως τη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου είπε και η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.

Η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δήλωσε χαρακτηριστήκα πως “Θέσαμε εξ αρχής το πλαίσιο και τα κριτήρια για τα χαρακτηριστικά του νέου ΠτΔ που συνιστούν προϋπόθεση της δικής μας συναίνεσης.

Η προσωπικότητα της κ. Σακελλαροπούλου ανταποκρίνεται σε ουσιώδεις πλευρές της πρότασής μας: Είναι μία γυναίκα που υπηρετεί με συνέπεια προοδευτικές αντιλήψεις, όπως απέδειξε και στη δικαστική της διαδρομή, με το γνωστό ακέραιο δημοκρατικό της ήθος -ιδιαίτερα μάλιστα στα χρόνια της κρίσης.

Είμαι βέβαιη ότι θα εκπληρώσει με υπευθυνότητα και επιτυχία την συνταγματική της αποστολή. Γι’ αυτό, και θα έχει τη στήριξή μας”.

Ειδικότερα, στην απόφαση να υπερψηφίσει την υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για την προεδρία της Δημοκρατίας έχει καταλήξει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας.

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα δήλωσαν πως «Χρειάστηκαν 718 λέξεις για να πει ο κ. Τσίπρας ένα απλό “ναι” στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την εκλογή στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου. Αντιλαμβανόμαστε ότι η απόφαση δεν του ήταν εύκολη. Γνωρίζουμε επίσης ότι στη διαδρομή του πάντα συνόδευε τις πολιτικές του πιρουέτες με δηλώσεις υψηλών ντεσιμπέλ».

Επισήμαναν, μάλιστα, ότι η ευρεία πλειοψηφία στην οποία αποσκοπούσε η συναινετική πρόταση του πρωθυπουργού, σχηματίζεται στη Βουλή κι αυτό είναι απολύτως θετικό για τη Δημοκρατία μας και ότι τα υπόλοιπα, όπως υπογράμμισαν, «απευθύνονται στο κομματικό στελεχικό του ΣΥΡΙΖΑ και δεν μας αφορούν».

Και κατέληξαν λέγοντας: «Θα συμφωνήσουμε πάντως σε μια και μόνη διαπίστωση του κ.Τσίπρα: ότι Μητσοτάκης δεν θα γίνει».

Παρ ότι, κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν και διαφορετικές εισηγήσεις, τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και το ΚΙΝΑΛ αναγνωρίζουν ότι δεν μπορούν να αντιταχθούν στη συγκεκριμένη επιλογή εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη, για δύο  λόγους :

  • Γιατί η κοινωνία στηρίζει την “πρωτιά” Μητσοτάκη  με γυναίκα στη θέση του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα της χώρας, ενώ η προσωπικότητα και η διαδρομή της ανώτατης δικαστικού τυγχάνουν ευρύτερης κοινωνικής αποδοχής.
  • Γιατί τυχόν καταψήφιση, θα επέφερε πολιτικές συνέπειες στα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης που αφενός θα φανούν σε αντιστοιχία με την κοινή γνώμη και αφετέρου θα αντιμετωπίσουν ζήτημα αξιοπιστίας, είτε λόγω των επιλογών τους (ΣΥΡΙΖΑ, τοποθέτηση Σακελλαροπούλου στην προεδρία του ΣτΕ), είτε λόγω θέσεων (Γεννηματά, προϋποθέσεις στήριξης υποψηφίου προέδρου από ΚΙΝΑΛ ).

Σήμερα, συνεδρίασε και το ΜέΡΑ25,  με τον γραμματέα του κόμματος, Γιάνη Βαρουφάκη να προτείνει για την προεδρία της Δημοκρατίας τη μητέρα του δολοφονημένου από τη Χρυσή Αυγή, Παύλου Φύσσα, Μάγδα Φύσσα.

Στη δήλωσή του, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει ότι «το ΜέΡΑ25 κρίνει πως δεν υπάρχει πρόσωπο που να μπορεί να συμβολίσει καλύτερα την ενότητα που απαιτούν οι καιροί από τη Μάγδα Φύσσα -την γυναίκα που, χωρίς να το επιδιώξει, σήκωσε και σηκώνει μόνη της το βάρος του αγώνα για την αξιοπρέπεια των Ελλήνων, εξελισσόμενη από μητέρα σε πολιτικό πρόσωπο που ενώνει χωρίς να υποκύπτει».

Ο κ. Βαρουφάκης τονίζει ότι «το ΜέΡΑ25 δεν έχει την κοινοβουλευτική δύναμη που απαιτείται για την προώθηση της υποψηφιότητας της Μάγδας Φύσσα. Αν όμως βουλευτές άλλων κομμάτων συνυπογράψουν την υπερκομματική μας πρόταση, ένα δυνατό μήνυμα στο πλαίσιο της λαϊκής ενότητας και του ανθρωπισμού θα έχει σταλεί».

Πιο επιφυλακτική εμφανίζεται η Ελληνική Λύση, η οποία τόνισε μεν πως είναι αξιοσέβαστη η κ. Σακελλαροπούλου αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα την υπερψηφίσει, ενώ το ΚΚΕ ξεκαθάρισε πως δεν στέκεται στο πρόσωπο, αλλά αναφέρει πως τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας τον κρίνουμε αποκλειστικά με βάση το ρόλο και τις αρμοδιότητες του θεσμού. Παραδοσιακά, πάντως, το ΚΚΕ στέκεται αρνητικά σε όλες τις υποψηφιότητες των κομμάτων εξουσίας.

Πηγή: Economico.gr