Μεταναστευτικό ώρα μηδέν : Τα κρίσιμα στοιχήματα της ηγεσίας του νέου υπουργείου

Στην “ηλεκτρική καρέκλα” του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου βρίσκεται από χθες  ο κ. Νότης Μηταράκης, ο οποίος, πρόσφατα πήρε μια πικρή, είναι η αλήθεια, γεύση για τα κύματα οργής που επικρατούν σε τοπικές κοινωνίες για το κυβερνητικό σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών.

Η κατάσταση μοιάζει με ωρολογιακή βόμβα, με τις ροές να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, την κατάσταση στα κέντρα υποδοχής προσφύγων να είναι δραματική, τη μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα να ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων και τον Ερντογάν να εκβιάζει διαρκώς την Ευρώπη ότι θ ανοίξει τη στρόφιγγα.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, η ανάσχεση των ροών θα επιτευχθεί με πρωτοβουλίες σε τρεις κατευθύνσεις :

  • αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων,
  •  αποτρεπτική επίδραση  διαδικασίας ασύλου
  • κλειστές δομές
  • Διαρκής διεθνοποίηση του ζητήματος.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την αποσυμφόρηση των νησιών, που είναι εθνικά ευαίσθητες ακριτικές περιοχές, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει :

  • ταχεία εξέταση του ασύλου,
  • μεταφορά εκτός των νησιών όσων δικαιούνται άσυλο
  • επιστροφή στις χώρες προέλευσης και στη χώρα διέλευσης όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις  των τοπικών κοινωνιών, η κυβέρνηση θα κινηθεί στη λογική των  ανταποδοτικών μέτρων.

Μάλιστα κυβερνητικές πηγές σημειώνουν  ότι το προσεχές χρονικό διάστημα θα ανακοινώσουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ανά περιοχή ώστε να έχουν πλήρη εικόνα οι πολίτες για την καθημερινή πρόοδο του σχεδίου που έχει εκπονηθεί. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει και η εκτίμηση ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί η δυσπιστία που παρατηρήθηκε σε κάποιες περιοχές της χώρας και που σε κάποιες περιπτώσεις οδήγησε σε έντονες καταστάσεις.

πηγή: economico.gr