Αγώνας δρόμου της Ελλάδας να μην αποκλειστεί από την Διεθνή Σύνοδο για την Λιβύη - «Το ζητάμε σε όλους τους τόνους»

Πιθανότατα, την Κυριακή η γερμανική κυβέρνηση διοργανώνει Διεθνή Διάσκεψη στο Βερολίνο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την Λιβύη. Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει ήδη ήδη αρχίσει να στέλνει τις σχετικές προσκλήσεις, ενώ το «παρών» στη σύνοδο αυτή θα δώσει και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ερώτηση σχετικά με την πιθανή συμμετοχή της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος του Βερολίνου αρκέστηκε να δηλώσει ότι ο τελικός κατάλογος των χωρών που θα συμμετάσχουν .

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες στη Σύνοδο του Βερολίνου θα συμμετάσχουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος.

«Κάνουμε κάθε προσπάθεια για να συμμετάσχουμε σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία έχει να κάνει με την επίλυση του προβλήματος στη Λιβύη, πάντα σε στη βάση πολιτικής λύσης.»  αποκάλυψε ο Στέλιος Πέτσα ςαναφερόμενος στην Διάσκεψη του Βερολίνου.

«Δεν απουσιάζουμε»

Απαντώντας σε ερώτηση, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, σχετικά με το γεγονός ότι τόσο από τη Μόσχα όσο και από τη Σύνοδο του Βερολίνου για το Λιβυκό, η Ελλάδα φαίνεται να απουσιάζει, ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε ότι η Αθήνα δεν είναι απούσα από τις εξελίξεις. «Έχουμε αναπτύξει το τελευταίο διάστημα τόσες πολλές πρωτοβουλίες που κανείς δεν μπορεί να πει ότι η Ελλάδα είναι απούσα. Είτε σε επίπεδο Πρωθυπουργού, είτε σε επίπεδο Υπουργείου Εξωτερικων. Η Ελλάδα όχι μόνο δεν είναι απούσα αλλά είναι στο κέντρο των εξελίξεων. Κάνουμε κάθε προσπάθεια για να συμμετάσχουμε σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία έχει να κάνει με την επίλυση του προβλήματος στη Λιβύη, πάντα σε στη βάση πολιτικής λύσης. Μια από αυτές τις διαδικασίες είναι και η Σύνοδος του Βερολίνου. Έχουμε ζητήσει να συμμετάσχουμε, αλλά παράλληλα προχωρούμε την παρουσία της χώρας σε όλα τα επίπεδα, γιατί επαναλαμβάνω ότι η πολιτική λύση στη Λιβύη, είναι αυτή η οποία προκρίνει και η ΕΕ και εμείς και δεν θέλουμε την στρατιωτική λύση. Και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και για την εξασφάλιση της ειρήνης και για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Βαρβιτσιώτης: Το ζητάμε σε όλους τους τόνους

Τη θέση ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει με όλους τους τόνους να συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη διατύπωσε από την πλευρά του και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτης.
«Το ζητάμε σε όλους τους τόνους. Οι χθεσινές απαντήσεις από το υπουργείο Εξωτερικών είναι ότι ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί ούτε η ημερομηνία, ούτε η λίστα των συμμετεχόντων.Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών χθες» είπε μιλώντας στο Real Fm ο κ. Βαρβιτσιώτης, επισημαίνοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να εφησυχάζει, είναι σίγουρο ότι έχουμε μπει σε μία περίοδο στην οποία πολλαπλασιάζονται οι προκλήσεις και οι απειλές».

«Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε μπροστά μας μία τουρκική προκλητικότητα η οποία εκτείνεται σε όλη την περιοχή, εκτείνεται μαζί με την υπόθεση της υπογραφής των δύο μνημονίων με τη Λιβύη, τα οποία παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Είναι μία περίοδος στην οποία έχουμε πάρα πολλές προκλήσεις μπροστά μας και αυτές τις προκλήσεις προσπαθούμε να τις αντιμετωπίσουμε δημιουργώντας ένα πλέγμα συμμαχιών και σχέσεων με όλες τις χώρες της περιοχής.

Η πρωτοβουλία του Βερολίνου, η οποία ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί, είναι μία πρωτοβουλία η οποία έχει ξεκινήσει πολύ πριν η Τουρκία υπογράψει τα μνημόνια με τη Λιβύη. Είναι μία πρωτοβουλία η οποία γίνεται σε συνέχεια αλλά και ξεχωριστά σε σχέση με προηγούμενη πρωτοβουλία που είχε αναλάβει η Ιταλία» υποστήριξε ο κ. Βαρβιτσιώτης.