Quantcast

«Ιδού τι προέκυψε από τη συνάντηση του Λευκού Οίκου: Οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν μία μεγάλη πρωτοβουλία»

«…Τι συνέβη τελικά στην περίφημη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Τραμπ; Αν πιστέψουμε τους «μάντεις» στην Ελλάδα, έγινε η απόλυτη καταστροφή. Όμως, οι πληροφορίες που μας έρχονται από την αμερικανική πλευρά είναι διαφορετικές και προσωπικά δεν έχω καμία διάθεση να καλύψω τον κ. Μητσοτάκη, όσο καλή διάθεση και να δείχνω όταν ο εκάστοτε πρωθυπουργός βρίσκεται στην Ουάσιγκτον.

του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*

Σημειώνω ότι την εν λόγω ενημέρωση παρακολούθησαν πολλοί άνθρωποι, και φίλοι και αντίπαλοι του κυβερνώντος κόμματος της Ελλάδος…

Μας λένε, λοιπόν οι Αμερικανοί, ότι έγινε μία καλή συνάντηση μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τραμπ, κατά την οποία συζητήθηκαν όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν και ανησυχούν την Ελλάδα και την Αμερική.

«Aποκορύφωμα των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων»

Aξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι «ήταν μία από τις καλύτερες συναντήσεις που έχω παρακολουθήσει». Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για μία εντυπωσιακή δήλωση. Πρόσθεσε ότι ο κ. Τραμπ και ο κ. Μητσοτάκης αντιμετώπισαν «κοιτάζοντας στα μάτια» τα θέματα των διμερών τους σχέσεων. Μίλησε με περισσή ικανοποίηση για τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα. Και πρόσθεσε:

Η χθεσινή συνάντηση ήταν το «αποκορύφωμα των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων». Τόνισε ότι έχουμε μία κυβέρνηση φιλική προς τις επιχειρήσεις η οποία θέλει να προσελκύσει αμερικανικές επενδύσεις.

Αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Ελλάδας να καταστεί ενεργειακός κόμβος της περιοχής. Έκανε ειδική αναφορά στην στενή αμυντική συνεργασία της Ελλάδας και της Αμερικής και στις προσπάθειες της χώρας μας να αναβαθμίσει τις δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεών της, με τη βοήθεια των ΗΠΑ.

Άφησα επίτηδες τελευταίες στον κατάλογο των θεμάτων τις απειλές της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

 

Οι διαδοχικές ερωτήσεις του Μιχάλη Ιγνατίου στον Ντόναλντ Τραμπ (vid)

Σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά και τις άνευ προηγουμένου προκλήσεις της Άγκυρας, ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι αποτέλεσαν αντικείμενο της συνομιλίας του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Τραμπ. Στο πακέτο αυτό, περιλαμβάνονται το Κυπριακό και η παράνομη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης.

Δήλωσε τα εξής: «Είμαστε ανήσυχοι για την ανακήρυξη οικονομικής ζώνης από την Τουρκία και τη Λιβύη. Ακούσαμε όμως και από τον κ. Μητσοτάκη την επιθυμία για άσκηση διπλωματίας με την Τουρκία. Ο Πρόεδρος Τραμπ πάντα το υποστηρίζει (εννοεί τη διπλωματία). Οι άνθρωποί μας επί του εδάφους εργάζονται για να το διευκολύνουν. Είναι κάτι που θέλουμε να δούμε να αναπτύσσεται στους επόμενους δυο μήνες».

«Δύο πολύ ενδιαφέροντες μήνες διαβουλεύσεων»

Αναλαμβάνουν, λοιπόν, πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της Τουρκίας. Θα “ζήσουμε” δύο πολύ ενδιαφέροντες μήνες διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων.

Σημειώνω ότι όταν ρώτησα τον Πρόεδρο Τραμπ, αν θα ζητήσει από τον φίλο του Ταγίπ Ερντογάν να τερματίσει τις προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας, σημείωσε τα εξής:
«Όταν μιλάμε για τη Λιβύη, συζητάμε με τον Πρόεδρο Ερντογάν, συζητάμε με  πολλές άλλες χώρες. Μόλις μίλησα με την Καγκελάριο της Γερμανίας και συζητήσαμε ειδικά για το θέμα αυτό – τη Λιβύη και τι συμβαίνει. Θα μιλήσουμε με τη Ρωσία, καθώς εμπλέκονται. Πολλές χώρες εμπλέκονται σε σχέση με τη Λιβύη. Και είναι, τώρα, ένα χάος».

Το σημείο ότι ο Τραμπ συζητά με τον Ερντογάν για τη Λιβύη, για ένα περίεργο λόγο, χάθηκε από την πλειοψηφία των δημοσιογράφων… Επίσης η φράση “ο φίλος (σου) ο Ερντογάν”, που ανέφερα εγώ στην Ελλάδα αποδόθηκε στον κ. Τραμπ. Ήταν η πρώτη φορά που δεν τον αποκάλεσε φίλο -ότι και να σημαίνει αυτό…

Μόλις ολοκλήρωσε ο κ. Τραμπ, έκανε παρέμβαση ο κ. Μητσοτάκης –όπως αναμένω ότι θα έπραττε κάθε Έλληνας πρωθυπουργός. Και έβαλε τα πράγματα στη θέση τους:
«Νομίζω ότι είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και ουσιαστικά προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αστάθεια σε μια περιοχή που είναι ήδη ιδιαίτερα προβληματική».

Πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης: «Γι’ αυτό προσβλέπουμε πάρα πολύ στην υποστήριξή σας για να βεβαιωθούμε ότι αυτού του είδους οι προκλητικές συμφωνίες δεν θα τεθούν σε εφαρμογή. Και νομίζω ότι πρέπει γενικά να απέχουμε στην Ανατολική Μεσόγειο από κάθε είδους δραστηριότητα που αναζωπυρώνει τα πάθη και που δεν προωθεί την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια. Επομένως, προσβλέπουμε πολύ στην υποστήριξή σας σε αυτό το θέμα, διότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για τη χώρα μου», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός παρενέβη και σε άλλες περιπτώσεις για να διορθώσει κάποια λάθη του κ, Τραμπ, ο οποίος -όπως λέω πάντα- αφήνει τη γλώσσα του και πάει …περίπατο και λέει και πολλές αρλούμπες -και να με συμπαθούν οι Ελληνοαμερικανοί οπαδοί του.

Από τη μία έχουμε, λοιπόν, τις δημόσιες δηλώσεις του κ. Τραμπ, οι οποίες δεν ήταν ικανοποιητικές γι’ αυτούς που περίμεναν ότι θα …ανακοίνωνε πόλεμο εναντίον της Τουρκίας!!!!! Και έχουμε και τις επίσημες ενημερώσεις, οι οποίες μαγνητοφωνούνται ή αποστέλλονται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, που παρουσιάζουν διαφορετικά τα πράγματα.

Αποτέλεσμα εικόνας για MITSOTAKIS-PENS"

Επίσης, έχουμε και τον αντιπρόεδρο Μαικ Πενς να ομιλεί με θριαμβευτικό τρόπο για την επίσκεψη και τη φιλία του κ. Τραμπ με τον κ. Μητσοτάκη.

Προσπάθησα να παραθέσω ότι είδα και άκουσα αυτές τις 48 ώρες, ώστε οι αναγνώστες να βγάλετε μόνοι σας τα συμπεράσματά σας…

Το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι από την επίσκεψη αυτή προέκυψε ότι η αμερικανική κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλία να πείσει την Τουρκία να τερματίσει την επιθετικότητά της και την επεκτατική πολιτική της. Θα τα καταφέρουν; Αμφιβάλλω, διότι πιστεύω ανέλυσα σωστά τον Ερντογάν… Έχει σχέδιο και το υλοποιεί.»

*Αναδημοσίευση (απόσπασμα) από το ethnos.gr

Προτεινόμενα για εσάς