Τα πέντε θέματα που έθεσε ο πρωθυπουργός στον Αμερικανό πρόεδρο

Ικανοποίηση εκπέμπεται από την ελληνική πλευρά για τ αποτελέσματα της συνάντησης Μητσοτάκη – Τράμπ, αν και αναγνωρίζεται ότι σε κρίσιμα ζητήματα όπως αυτό της τουρκικής καταδίκης από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών, δεν υπήρχε προσδοκία για κάτι εντυπωσιακό – εκτίμηση η οποία και επιβεβαιώθηκε. Η είδηση που βγήκε μετά τη συνάντηση είναι ότι στη συνάντηση των δύο ηγετών συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τα F35, αν και όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, η προμήθειά τους δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν το 2024-2025.

Αυτό που δεν έχει αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής είναι τί ακριβώς ζήτησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες από τη χώρα μας, αν και είναι σαφές ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αξιοποιήσει και το ελληνικό έδαφος για να διευρύνει τα όρια της επιρροής της στην εύφλευκτη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ιδιαίτερα μετά και την κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις της με το Ιράν. 

Ο πρωθυπουργός  – και αυτό έχει τη σημασία του – δεν θα κάνει δήλωση μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, καθώς, όπως ο ίδιος εξήγησε στους δημοσιογράφους,  θεώρησε ότι ήταν να ειπωθεί, ειπώθηκε στο Οβάλ Γραφείο.

Σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για  τη  συνάντηση, κατά την οποία, όπως είπε, υπογραμμίστηκε ότι η στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ θα συνεχιστεί και επεκταθεί σε όλους τους τομείς τους οποίους η Ελλάδα θεωρεί πρώτης προτεραιότητας, όπως οι επενδύσεις και ο αμυντικός τομέας, καθώς οι δύο χώρες μοιράζονται ένα κοινό όραμα για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες (ΕΡΤ), ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τις ξεκάθαρες δημόσιες τοποθετήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και για μία καλύτερη κατανόηση για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και πως μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

Παράλληλα σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τέθηκαν εμφατικά όλα τα ζητήματα που αφορούσαν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και έγινε ξεκάθαρο προς την αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξει καμία ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Επίσης, ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο αποφασίστηκε πως θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για μία μοίρα F-35.

Ο διάλογος στον Λευκό Οίκο

Νωρίτερα, κατά τον καθιερωμένο διάλογο πριν την κατ’ ιδίαν συνάντηση, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στη γεωστρατηγική σημασία και στην ιστορία της Ελλάδας. Καλωσορίζοντας τον κ. Μητσοτάκη, ο Τραμπ είπε: «Είναι τιμή μου να έχω εδώ τον Έλληνα πρωθυπουργό και την πρώτη κυρία της Ελλάδας, επίσης. Ευχαριστούμε πάρα πολύ που είσαστε εδώ. Έχουμε πάρα πολλά να συζητήσουμε».

Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ. Τραμπ τις χαρακτήρισε εκπληκτικές και σημείωσε πως είναι στενότερες παρά ποτέ. Ειδική αναφορά έκανε στην ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει καταφέρει να ανακάμψει πάρα πολύ γρήγορα. «Η Ελλάδα και η ανάκαμψή της αποτελούν μια τεράστια επιτυχία» υπογράμμισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Αμετανόητος φίλος του Ερντογάν ο Αμερικανός πρόεδρος 

«Είμαι φίλος με τον Ερντογάν, συζητάμε μαζί του. Έχουμε μια σημαντική θέση και θα δούμε αν μπορέσουμε να υιοθετήσουμε ένα σχέδιο εξομάλυνσης (της κατάστασης)», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά: «Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Στην πραγματικότητα προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αστάθεια, σε μια προβληματική περιοχή. Ζητάμε τη δική σας υποστήριξη και στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να απόσχουμε από ενέργειες που πυροδοτούν την αστάθεια».

Οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο, τόνισε μιλώντας με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στις δυνατότητες βελτίωσης των σχέσεων σε ό,τι αφορά «το γεωπολιτικό μας κομμάτι, το πεδίο της άμυνας στο οποίο έχουμε προοδεύσει πάρα πολύ, ιδιαιτέρως ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε πως η Ελλάδα θα είναι πάντοτε ένας αξιόπιστος σύμμαχος σε ένα πολύπλοκο κόσμο».

Εστιάζοντας στην οικονομική πτυχή των διμερών σχέσεων, σημείωσε πως «η ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες έχει ανακάμψει, έχουμε μειώσει τους φόρους». «Επιπλέον ακολουθούμε μια συνταγή η οποία έχει δουλέψει και στις ΗΠΑ, και η οικονομία αντιδρά πολύ θετικά» προσέθεσε.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «προσβλέπουμε στη θετική σας υποστήριξη, θέλουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να γιγαντώσουμε την οικονομία με ένα ρυθμό με τον οποίο οι άνθρωποι θα νιώσουν τη διαφορά». Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε επίσης πως η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35 καθώς επίσης και σε άλλα προγράμματα.

Επισήμανε πως πάντοτε οι ΗΠΑ μπορούν να βασίζονται στην Ελλάδα ως έναν αξιόπιστο και προβλέψιμο εταίρο.

Παίρνοντας εκ νέου τον λόγο ο Ντόναλαντ Τραμπ εξέφρασε την εκτίμησή του για τη στάση αυτή και έδωσε τα συγχαρητήρια του, για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. «Από απόψεως ποσοστού, μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες ανακάμψεις στον κόσμο. Είναι τεράστια ανάκαμψη και τα έχετε καταφέρει πάρα πολύ καλά».