Με συνοπτικές διαδικασίες ο εκλογικός νόμος στην Βουλή μέσα στον μήνα

Χωρίς καμία ελπίδα  για το ενδεχόμενο ευρείας συναίνεσης όπως έγινε με τον νόμο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού ετοιμάζεται να φέρει, μέσα στον μήνα,  το Μέγαρο Μαξίμου τον νέο εκλογικό νόμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, με το νομοσχέδιο θα επαναφέρεται το μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα, όμως αυτό θα γίνεται πλέον κλιμακωτά, ανάλογα με το ποσοστό που αυτό θα λαμβάνει. Με τον τρόπο αυτό, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές,  θα εξασφαλίζεται η δυνατότητα αυτοδυναμίας προκειμένου να αποφεύγονται περίοδοι αστάθειας.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, στη συνάντηση που είχε στις προπαραμονές της Πρωτοχρονιάς ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να λάβει πρωτοβουλία για συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς. Κατά πληροφορίες, ωστόσο, προσανατολίζεται να αποστείλει προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης κείμενο με τις κυβερνητικές προτάσεις.

Πάντα κατά τις παραπάνω κυβερνητικές πηγές, η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα βρίσκεται κοντά σε αυτή του ΚΙΝΑΛ, την οποία ήδη έχουν περιγράψει στελέχη του κινήματος, με προφανή στόχο «να φλερτάρουν» πολιτικά  τη Χαριλάου Τρικούπη στο ζήτημα του εκλογικού νόμου.

Από εκεί και πέρα βέβαια ακόμα και αν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ συμφωνήσουν , είναι φανερό ότι ο εκλογικός νόμος δε θα ψηφιστεί με 200 ψήφους -που απαιτούνται βάσει Συντάγματος ώστε να ισχύσει άμεσα. Όμως το Μέγαρο Μαξίμου έχει εξαρχής διαμηνύσει ότι θα επιδιώκει τη συναίνεση σε βασικά θέματα. Το ΚΙΝΑΛ είχε καταψηφισει την απλή αναλογική που ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν με απώτερο σκοπό την πρόκληση σοβαρών προβλημάτων στη διακυβέρνηση της χώρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα σε κάθε αφορμή επαναλαμβάνει ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας, το 2023, συμπληρώνοντας με νόημα ότι δε θα είναι μία αλλά δύο. Μέχρι τότε βεβαίως θα έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι με το επόμενο εξάμηνο να θεωρείται κρίσιμο για τις κυβερνητικές επιδόσεις…

πηγή : economico.gr