Σε εγρήγορση και κινητικότητα η ελληνική διπλωματία, με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς

Οι τελευταίες ημέρες του 2019 βρήκαν τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια …σε ένα αεροπλάνο. Και οι πρώτες μέρες, του 2020, ωστόσο, βρίσκουν την ελληνική διπλωματία σε κατάσταση αυξημένης εγρήγορσης, καθώς η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι τεταμένη, λόγω των συνεχιζόμενων προκλήσεων της Τουρκίας.

Τη ∆ευτέρα τεχνικό κλιµάκιο του υπουργείου Εξωτερικών θα µεταβεί στη Ρώµη, όπου θα συνεργαστεί µε αντίστοιχο τεχνικό κλιµάκιο του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών, έτσι ώστε να προκύψει συµφωνία µεταξύ των δύο χωρών. Πρόκειται για την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών στη βάση προηγούµενης συµφωνίας που υπήρχε από το 1977 για την υφαλοκρηπίδα στο Ιόνιο Πέλαγος.

Σύµφωνα µε διπλωµατικές πηγές, οι διαπραγµατεύσεις µε την Αίγυπτο για τις θαλάσσιες ζώνες, παρόλο που είναι ιδιαίτερα προχωρηµένες, απόδειξη ότι βρίσκονται στον 10ο γύρο, αναµένεται να επανεκκινήσουν µε συνάντηση τεχνικών κλιµακίων στις 8 Ιανουαρίου, στέλνοντας ένα «αποφασιστικό µήνυµα προς την πλευρά της Άγκυρας», όπως αναφέρουν διπλωµατικές πηγές.

Πέραν της κρίσιμης υπογραφής της Διακρατικής Συμφωνίας για τον  EastΜed, αύριο στην Αθήνα  σε επίπεδο αρχηγών κρατών,  καθοριστικής σηµασίας χαρακτηρίζεται η τετραµερής συνάντηση Αιγύπτου, Κύπρου, Ελλάδας και Γαλλίας, η οποία τοποθετείται χρονικά στις 4 ή 5 Ιανουαρίου.

Η σηµασία της συνάντησης δεν αφορά µόνο την επαναβεβαίωση του σχήµατος Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τη δυναµική παρουσία της Γαλλίας, η οποία διεκδικεί ρόλο στα τεκταινόµενα στην Ανατολική Μεσόγειο, σε θέµατα τόσο ενέργειας όσο και άµυνας, και εµφανίζεται ιδιαίτερα επικριτική απέναντι στην Τουρκία και τις επιδιώξεις του προέδρου Ερντογάν.

Ακολουθεί η επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον πρωθυπουργό και η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη στις 7 Ιανουαρίου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραµπ, στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, µε την Τουρκία να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Την ίδια µέρα, η τουρκική εθνοσυνέλευση θα κληθεί να αποφασίσει για την αποστολή στρατευµάτων στη Λιβύη για την υποστήριξη του Φαγιέζ Αλ Σάρατζ. Μία ηµέρα αργότερα, ο Ταγίπ Ερντογάν θα υποδεχτεί στην Τουρκία τον Βλαντιµίρ Πούτιν, τη στιγµή που το Κρεµλίνο έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι εναντίον «οποιασδήποτε ανάµειξης στις ‘εσωτερικές υποθέσεις’ της Λιβύης», όπως σχολίασε ο εκπρόσωπος του Βλαντιµίρ Πούτιν, Ντµίτρι Πέσκοφ.

 

Πηγή: economico.gr